1. Haberler
  2. Otomotiv
  3. LPG hakkında yanlış bilinenler

LPG hakkında yanlış bilinenler

featured

LPG, ülkemizde yanlış bilinen şehir efsanelerine konu oluyor. Avrupa Birliği tarafından kullanımı teşvik edilen LPG, Türkiye’de de yaklaşık 5 milyon aracın enerjisini sağlıyor. Peki ne bu yanlış bilinen bilgiler?

LPG, düşük karbon ve katı parçacık salınımıyla çevre dostu olarak nitelendiriliyor. Sıvılaştırılmış Petrol Gazı’nın kısaltılmış ismi olan LPG, propan ve bütan gazlarının sıvılaştırılmış halidir. LPG, ülkemizde de yaklaşık 5 milyon araçta kullanılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2019 yılı verilerine göre trafiğe kayıtlı 23 milyon aracın, 4 milyon 660 bini enerjisini LPG’den alıyor.

BRC’nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü LPG hakkında bilinen yanlışlarla alakalı ilk ağızdan açıklamalarda bulundu…

LPG dönüşümü yapılan araçların güvenlik standartlarına değinen Örücü, “LPG’li araçlarda kullanılan ekipmanlar her türlü testten geçirilmiş onaylı ürünlerden oluşmaktadır. Kullanılan tüm ürünler Avrupa Birliği’nin belirlediği ve ülkemizde de zorunlu uygulamada olan ‘ECER 67.01 standartında belirtilen kriterlere göre üretilmiştir.” dedi.

Örücü, “Otogaz tanklarının standart kalınlığı 3 milimetredir. 67,5 Bar patlama basıncına uygun olacak şekilde çelik sac (DIN EN 10120) malzemeden üretilirler. İşletme basınçları 17,5 Bar’ dır. Normal şartlarda araç tankı içerisindeki LPG’ nin basıncının 5-6 Bar’ ı geçmediği göz önüne alınırsa emniyet katsayısının ne denli yüksek olduğu rahatlıkla anlaşılabilir.” dedi.

Sızdırmazlık konusunda da açıklama yapan Örücü, “Maksimum çalışma basıncının çok üzerinde de rahatlıkla çalışacak şekilde tasarlanır. Avrupa’da ve Türkiye’de kullanılan dönüşüm kitleri arasında hiçbir fark yoktur. Dönüşümün ardından TÜV-TÜRK tarafından gerçekleştirilen araç muayenesinde de sızdırmazlık testleri yapılarak, sistemin sorunsuz olarak çalıştığı onaylanır” şeklinde konuştu.

Otogaz tanklarının satışa sunulmadan önce ‘Bonfire’ denilen ateş testlerine sokulduğunu söyleyen Örücü, test sürecini, “Bonfire testi, LPG tankını ve tanka montaj edilen multivalfin yangın şartlarında patlamadığını ispatlamak üzere yüzde 80 doluluk oranındaki tankın 590 santigrat dereceye ulaşıncaya kadar yangın içerisinde bırakıldığı testtir.” dedi.

BRC’nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü

LPG MOTORA ZARAR VERİR Mİ?

LPG sistemlerinin en çok korkulan noktası “Motora zarar verir mi?” bölümü oluyor. Bu soruya da cevap veren Örücü, “LPG motora zarar vermez, aracın çalışma prensibini değiştirmez. Standarda uygun olarak üretilen ürünler kullanıldığında, dönüşüm işlemi TSE tarafından yetkilendirilmiş servislerde yapıldığında ve LPG sisteminin bakımları periyodik olarak gerçekleştirildiğinde LPG’nin araca herhangi bir zarar vermesi mümkün değildir.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
LPG hakkında yanlış bilinenler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!