Lanting Forumu Beijing’den Shanghai’ya taşındı / Haberin Peşinde Urfa
“Çin Tarzı Modernleşme ve Dünya” Lanting Forumu bugün Shanghai’da başladı. Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Qin Gang forumun açılış töreninde konuşma yaptı.
“Çin Tarzı Modernleşme ve Dünya” Lanting Forumu bugün Shanghai’da başladı. Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Qin Gang forumun açılış töreninde konuşma yaptı.
Qin Gang, tüm ülkelerin kalkınma haklarını daha sıkı bir şekilde savunacaklarını ve modernleşmenin birçok ülkenin sahip olduğu münhasır bir ayrıcalık olmak yerine her ülkenin devredilemez bir hakkı olduğunu kaydetti.
“Çin, geri aldığı toprakları bir daha kaybetmez”
Çin’in “kurallara dayalı uluslararası düzene meydan okuduğu” ve “Taiwan Boğazı’ndaki barış ve istikrarı zedelediği” gibi garip yorumları eleştiren Qin Gang, bu yorumların temel uluslararası bilgilere ve adalete aykırı olduğunu belirtti.
Çin, 2. Dünya Savaşı’nda en çok kayıp veren, anti-faşizm birliğine üye ülkelerden ve savaştan sonra Birleşmiş Milletler’in kurucularından biri olarak ilk önce BM Şartı’na imza attı. Çin, öteden beri, BM’nin itibarını ve uluslararası düzenini korumayı kendi görevi olarak görüyor.
Qin Gang, Taiwan’ın öteden beri Çin topraklarının bölünmez bir parçası olduğuna dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:
“Taiwan Boğazı’nın iki yakası da Çin’e aittir. Bu, Taiwan’ın tarihi aynı zamanda şimdiki durumudur. Taiwan’ın Çin’e dönmesinin 2. Dünya Savaşı’ndan sonra uluslararası düzenin bir parçası olduğu, Kahire Deklarasyonu gibi uluslararası belgelerde yer alıyor. Uluslararası kuralları zedeleyen, mevcut durumu tek taraflı şekilde değiştirmeye çalışan ve istikrarlı zedeleyen ana kesim değil, ‘Taiwan’ın bağımsızlığı’ndan yana güçler ve onları kullanan az sayıdaki ülkedir. Savaş sonrası düzen ve Çin’in egemenliğini çiğnemeyi amaçlayan girişimlere, 1,4 milyar Çin halkı asla izin vermez. Çin’in geri aldığı toprakları bir daha kaybetmez. Uluslararası düzen de asla devrilmez.”
“Körü körüne başkasının modernleşme modelini kopyalamak, felakete yol açabilir”
Çin tarzı modernleşmenin başarısının gökten düşmediğine işaret eden Qin Gang, Çin Komünist Partisi’nin halka öncülük ederek yaptığı amansız arayışlardan sonra bu başarı elde edildiğini belirtti.
Çin tarzı modernleşmenin Çin’de son yüz yılın gelişme aşamasındaki mutlak seçim olduğuna dikkat çeken Qin Gang, sadece ÇKP’nin doğuşundan sonra Çin’in bağımsız modernleşme dönemine başladığını dile getirdi.
Çin tarzı modernleşmenin Çin milletinin yeniden yükselişinin ihtiyacı olduğunu söyleyen Qin Gang, sözlerine şöyle devam etti:
“Batılı ülkeler, öncelikle modernleşmeden faydalandı. Ancak bu, tarihin sonu anlamında değil. Yüz yıldan uzun süredir, Çin kendi çabalarıyla Çin’e özgü bir modernleşme yolunu keşfetti, insanlığın yeni bir medeniyet biçimini yarattı. Modernleşmenin tek kalıbı yok. Kendi koşullarına uygun ve halkın gelişmesine yararlı olma şartıyla, her ülkede modernleşme gerçekleştirilebilir. Kör körüne başkasının modelini kopyalamak, felakete yol açabilir.”
“Zenginlerin daha da zenginleşmesi, modernleşme değil”
Qin Gang’a göre, modernleşme, zenginlerin daha da zenginleşmesi, fakirlerin da fakirleşmesi, az sayıdaki insanlara hizmet etmesi anlamında değil. Dünya halklarının ortak refahı için tüm ülkelerin ortak kalkınması gerekir.
Çin’in ortaya koyduğu Kuşak ve Yol ve Küresel Kalkınma İnisiyatifi, iki kamu ürünüdür. Kuşak ve Yol İnisiyatifi kapsamında 3 binden fazla iş birliği projesi geliştirildi, ilgili ülkelere 420 bin iş olanağı sağlandı. Küresel Kalkınma İnisiyatifi’ne 100’den fazla ülke ve çok sayıda uluslararası örgüt destekledi.
Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, herhangi bir ülkenin sırf kendi modernleşmesine ulaştığı için diğer ülkelerin modernleşmelerini gerçekleştirmesine engel olmaması ve sırf farklı modernleşme yolları izlediği için diğer ülkeleri baskı altına almaması gerektiğini belirtti.
Qin Gang, tüm ülkelerin kendi seçtiği modernleşme yoluna saygı duyduklarını, ideolojik çatışma yaratmaya ve “yeni bir soğuk savaş”a girmeye karşı çıktıklarını kaydetti.
BRICS Yeni Kalkınma Bankası, eski Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff ve eski Mısır Başbakanı Essam Sharaf gibi onlarca Çinli ve yabancı siyasi isim, tanınmış bilim insanı ve çok uluslu şirketlerden girişimciler foruma katılacak.
Bu yılki Lanting Forumu, ilk kez Çin Dışişleri Bakanlığı’nın Beijing’de bulunan Lanting salonundan Shanghai’da bulunan Dünya Konuk Evi’ne taşındı.
Hibya Haber Ajansı