Kupa Terapisi / Haberin Peşinde Urfa
Fiziksel Tip Ve Rehabilitasyon için bilgi mi arıyorsunuz? Kupa Terapisi makalesine göz atın ve Fiziksel Tip Ve Rehabilitasyon hakkında daha fazla bilgi edinin
Halk arasında bardak çekme, hacamat olarak bilinen kupa terapisi, kişinin kan dolaşımını arttırarak iyileşmeyi sağlamak için bölgesel vakum oluşturan bir tedavi metodudur. Bu metod sağlık bakanlığı tarafından geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları olarak yerini almıştır.
Kupa terapisi kan akışını harekete geçirerek vücuttaki toksinleri uzaklaştırılır. Lenfatik drenaj ve mikrosirkülasyon düzene sokulur. Ayrıca bazı yararlı kimyasalların seviyesi artar, toksinler atılır.
2 tip kupa uygulaması vardır:
1. Kuru kupa uygulaması;
Hekim özenli bir muayene yapar, tanı konulur, kupa uygulamasının yarar sağlayıp sağlamayacağına karar verir(endikasyon belirlenir) sonrasında eğer yapılmaya karar verildiyse kupa olacak bölgeler tespit edilir. Bölge dezenfekte edildikten sonra tek kullanımlık kupalar uygulanır. Negatif basınç uygulanarak, 3 maksimum 5 dakika kalan kupalar daha sonra açılır.
2. Yaş kupa uygulaması;
Kuru kupayla vakumlanmış alanlara ince insizyonlar yapılarak kanın dışarı çıkması sağlanır. Kan dışarı çıkmaya başladıktan sonra tekrar vakumlamayla kupalar yerlerine oturtulur. birkaç dakika kaldıktan sonra vakumlar çıkartılır. Uygulama yapılan bölgeler dezenfekte edilerek steril pansumanlarla kapatılır.
Hangi Bölgelere Uygulanır ?
Kişinin şikayetine, rahatsızlığına bakılarak belirlense de daha çok sırt bölgesi bazen baş ve vücudun diğer akupunktur noktalarına kupa terapisi uygulanır. Bu işlemler kesinlikle yetkin hekim tarafından yapılmalıdır.
Kupa Terapisi Hangi Hastalıklara Uygulanır?
-
Kas-iskelet rahatsızlıklarında (bel ,boyun, omuz ağrısı, osteortrit),
-
Yorgunluk, halsizlik
-
Bağışıklık sisteminin zayıflığında
-
Obezite,
-
Romatizma,
-
Kronik baş ağrısı, migren
-
Hipertansiyon,
-
Diyabet hastalığı gibi rahatsızlıklarında uygulanır.
Kupa Terapisi Kimlere Yapılmaz?
-
Hamile kadınlara,
-
Panik atak hastalarına,
-
Organ nakli olanlara,
-
Böbrek yetmezliği olanlara,
-
Kalp pili takılı olan hastalara,
-
Kemoterapi gören kişilere,
-
Regli döneminde olanlara,
-
Düşük tansiyon hastalarına yapılmaz,