Şanlıurfa’nın Suruç ilçesi Bilge Mahallesi’nde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan “Kulaklı Orman Baykuşu” görüntülendi.
Türkiye’de genel olarak İç Anadolu Bölgesi’nde görülen ve sayıları giderek azalma eğilimi gösteren ”Kulaklı orman baykuşu (Asio otus)” Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde tespit edildi.
Dünyada Kuzey Amerika, Avrupa ve Afrika’nın kuzeyinde geniş yayılım gösteren ve Türkiye’de bugüne kadar Türkiye’de Ankara, Eskişehir, Yozgat, Karaman, Tuz Gölü, Niğde, Adana, Diyarbakır, Bolu, Ağrı, Mersin, Avşa Adası, Beyşehir ve Burdur Gölleri, Sultansazlığı, Sinop, Antalya’da görülerek kayda alınan ”Kulaklı orman baykuşu”, Suruç’ta da ortaya çıktı.
Suruç’ta görülen ”Kulaklı orman baykuşu”, büyük görüntüsü, renkli gözleri ve ismine ilham kaynağı olan büyük kulaklarıyla ilgi odağı oldu.
HATIRA PARASI OLARAK BASILMIŞTI
Veterinerler, bu baykuş türünün Türkiye’de İç Anadolu’daki bazı iller ile bu bölgeye yakın yerlerde yaşamlarını sürdürdüğünü ifade etti.
Halk arasında ”Boynuzlu baykuş” diye adlandırılan bu kuş adına, Darphane tarafından 2001 yılında, o dönemin para değeri ile ”50 milyon lira” tutarında ve bir yıl tedavülde kalan Atatürk hatıra parası basıldığını kaydeden veterinerler, şunları söyledi:
”Kulaklı orman baykuşu, nesli giderek azalan bir kuş türüdür. Şu an için resmen koruma altında değil, ancak korunması gereken kuş türüdür. Açık ormanlık alanlarda, nehir kenarlarında ve çalılıklarda yaşarlar. Başlıca avı tarla faresidir. Ekosisteme büyük fayda sağlarlar. Görünüşü itibariyle de sevimli bir hayvandır.”
Anadolu Ajansı