Kulak çınlaması birçok hastalığın nedeni olabilir / Haberin Peşinde Urfa
Medicana Sivas Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Operatör Doktor Emel Peru Yücel, kulak çınlaması ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Medicana Sivas Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Operatör Doktor Emel Peru Yücel, kulak çınlaması ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Tıptaki adı tinnitus olan kolay çınlamasının kişilerin yaşam kalitesini düşürebileceği bir durum olduğunu belirten Yücel, kulak çınlamasının cızırtı, uğultu, su gürültüsüne benzer sesler duyma şeklinde tarif edildiğini söyledi.
Yücel, kişilerin yüzde 10’unun hayatlarının bir döneminde kulak çınlama sorunu ile karşılaşabildiğine dikkati çekerek, “Kulak çınlaması zaman zaman ya da sürekli olabilmektedir. Sesin tınısı kalın veya çok ince olabilir, tek kulağı ya da her ikisini birden etkileyebilir. Çınlama sürekli olduğunda bu kişiyi çok rahatsız edebilir. Bu rahatsızlık kişilerin normal hayatlarını etkileyecek boyuta kadar çıkabilir.” ifadelerini kullandı.
“Kulak çınlamasının birçok nedeni bulunuyor”
Kulak çınlamasının birçok olası nedeni olduğunun altını çizen Yücel, sık karşılaşılan nedenler, şöyle sıraladı:
“İç kulakta yer alan işitme sinir uçlarındaki hasar, kulak kiri, kulak zarındaki sorunlar, kulak enfeksiyonları, alerjik rinit, sinüzit, kulak bölgesinde travma, orta kulakta sıvı birikmesi, orta kulaktaki kemiklerin eklem yerlerimin sertleşmesi, orta kulakta yer alan kasların kasılması, östaki tüpünün genişlemesi orta kulaktaki atardamar anomalileri, baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemeleri, denge ve işitmeyi sağlayan sinirlerdeki tümör, alerji, düşük ya da yüksek tansiyon, baş ve boyun bölgesine gelen darbeler, boyun kireçlenmesi, bazı ilaçlar, diyabet, tiroid hastalıkları, iç kulakta yer alan işitme sinirlerinin hasar görmesi.”
Yücel, kulak çınlamasının en sık karşılaşılan bir diğer nedeninin yüksek ses olduğunu belirterek, “Ne yazık ki birçok insan endüstriyel gürültünün, yangın alarmlarının, yüksek sesle müzik dinlemenin ve diğer gürültülerin ne kadar zararlı olduğundan ya habersiz ya da bu durumu umursamıyor. Stereo kulaklıklarla yüksek müzik dinlemek riski daha da arttırıyor.” diye konuştu.
Kulak çınlamasının beyin tümörünün belirtisi de olabildiğini ifade eden Yücel, “Kulak çınlaması sorunu yaşıyorsanız doktora başvurmanız önemlidir. Ayrıca her durum için tedavi çok farklıdır. Bu nedenle konusunda uzmanlaşmış bir doktora kontrol olmak ve kulak çınlamasının gerçek nedenini bulmak çok önemlidir.” dedi.
“Kahve, kola ve sigaradan uzak durmaya özen gösterin”
Yücel, kulak çınlaması yaşamak istenmiyorsa kahve, kola ve sigaradan uzak durmaya özen gösterin diyerek, “ Yüksek sesli müziğe maruz kalmaktan uzak durun. Tansiyonunuzu kontrol altında tutun, tuz alımını kısıtlayın. Sinir sistemine uyarıcı etkisi olan kahve, kola ve sigaradan uzak durmaya özen gösterin.” ifadelerini kullandı.
Günlük düzenli egzersizler ile kan dolaşımının dengede tutulması gerektiğini söyleyen Yücel, “Yeterince dinlenin ve çok yorulmaktan sakının. Kulak çınlamanız sizin sağır olmanıza ve aklınızı kaybetmenize neden olmaz. Bu sesleri rahatsız edici ama önemsiz bir gerçek olarak kabul edin ve olabildiğince yok saymayı öğrenin. Bu çeşit kontrol ya kişinin kendini tembihlemesiyle ya da maskeleme yöntemiyle başarılabilmektedir. Stres, asabiyet ve gerginlikten uzak durmaya çalışın.” önerilerinde bulundu.
Hibya Haber Ajansı