KOSGEB’TEN KOBİ’LERE KREDİ FAİZ DESTEĞİ

kosgeb

Koronovirüs nedeniyle faaliyetlerini durdurma veya kapanma noktasına gelen KOBİ’ler için önemli bir adım atıldı. KOBİ’lerin bankalardan kullanacağı kredinin faiz, komisyon ve diğer masrafları KOSGEB tarafından karşılanacak.

Dünyayı etkisi altına alan, binlerce insanın enfekte olmasına ve ölümüne neden olan Koronovirüs nedeniyle Türkiye’de birçok işletme ya kapanmak ya da üretime ara vermek zorunda kaldı. İşletmelerin faaliyetlerini sürdürebilmeleri için hükümet tarafından Kısa Çalışma Ödeneği, SGK prim borcunun ertelenmesi gibi bir takım düzenlemeler yapılırken Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) için önemli bir adım daha atıldı. Yeni düzenlemeyle KOBİ’lerin bankalardan kullanacağı kredinin faiz, komisyon ve diğer masrafları Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) tarafından karşılanacak. Kredinin üst limitinin 3 milyon TL olması beklenirken, geri ödeme süresi de 60 ay olarak düzenlendi.

GÖZLER KOSGEB’E ÇEVRİLDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan ve Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklikle bir nevi faizsiz kredi şeklinde olacak olan bu destekte işletmelerin kullanacağı kredinin bütün masrafları KOSGEB tarafından karşılanacak. İşletmelerin bu düzenlemeyle rahat bir nefes alması beklenirken gözler KOSGEB’in krediye ilişkin şartları açıklamasına çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanan kararda şu ifadelere yer verildi: “Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmelerinin Geliştirilmesi ve Desteklenmesi Amacıyla KOSGEB Tarafından Uygun Koşullarda Finansal Destek Sağlanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’ın yürürlüğe konulmasına, 6802 sayılı Kanunun 33 üncü ve 4684 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddeleri gereğince karar verilmiştir.”

LİMİTLER DAHA ÖNCE 300 BİN VE 48 AY ŞEKLİNDEYDİ
İşletmeler için kullanılan kredi limitleri daha önceleri 300 bin ve 48 ay vade şeklindeydi. Bu sıkıntılı dönemde mali sorunlarla karşılaşan işletmelerin söz konusu kredilerle hem ekonomik düzeni sürdürmesi hem de faaliyetlerini devam ettirmesi bekleniyor.

Exit mobile version