Koku Hissi ve Burun Estetiği İlişkisi / Haberin Peşinde Urfa
Kulak Burun Boğaz Rahatsızlıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Koku Hissi ve Burun Estetiği İlişkisi makalesine göz atın ve Kulak Burun Boğaz Rahatsızlıkları hakkında daha fazla bilgi edinin
Koku hissine duyarlı olmak bireyleri olumlu yönde etkileyen en önemli faktörlerdir. Bununla birlikte koku alma sırasında moleküller her iki burun boşluğunun üst kısmındaki alt doku sinirlerini uyarmaktadır. Bazı durumlarda ise koku kaybı oluşabilir. Koku kaybının ayrıca bazı nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenler;
-
Sigara kullanımı
-
Burun eğrilikleri
-
Büyüyen geniz etleri
-
Burun etleri
-
Konka şişmeleri şeklinde sıralanır.
Koku hissi ve burun estetiği ilişkisi de yakından incelenen konular arasındadır. Burun ve yüz yapısında yaşanan travmalar, Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıklar ya da psikiyatrik hastalıklar da koku kayıplarının sebeplerini oluşturur. Son olarak kimyasal maddeler, burun bölgesinde geçirilen ameliyatlar ile bazı ilaçların yan etkileri de koku hissini olumsuz yönde etkiler.
Burunda Koku Hissi ve Burun Estetiği
Burun estetiği ameliyatı olan bireylerde koku hissi çok daha fazla gelişmektedir. Yani kıkırdakların düzeltilmesi ya da burun etlerinin alınması, koku hissiyatını olumlu yönde etkiler. Bazı estetik operasyonlardan sonra ise kötü koku oluşumu gözlemlenebilir. Dikiş materyallerinden kaynaklanan bu durum en fazla rinoplasti ameliyatında görülmektedir.
Kötü Koku Hissi ve Burun Estetiği Operasyonları
Koku duyusu kadınlarda çok daha fazla gelişmiştir. Bu yüzden rinoplasti operasyonu sonrasında kötü koku alınabilir. Ancak dışarıdan farklı bir kişinin bu kokuyu almasına imkan yoktur. Teknolojik gelişimler sayesinde burun estetiği yapılırken uzmanlar artık eriyen iplerden yararlanmaktadır. İşlemden yaklaşık 180 gün sonra eriyen ve kaybolan bu ipler de kokuya neden olabilir. Fakat genel koku duyarlılığı, burun estetiği operasyonlarından sonra artmaktadır.
Koku hissi ve burun estetiği ilişkisi bu şekilde incelenirken, kalıcı koku kayıplarına da dikkat edilmelidir. Öncelikle endoskopik muayeneler ile koku alma bölgesine havanın ulaşmasını engelleyen tüm sorunların tespiti yapılabilir. Ek olarak görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir. Günümüzde koku testleri sayesinde koku kaybının düzeyi belirlenirken burun estetiği ile bu tür sorunlar ortadan kaldırılmaktadır. Burun estetiği sayesinde burun eğrilikleri, polipler ve burun etleri tedavi edilebildiği için erkek ve bayanların bu işleme sık sık başvurduğu bilinir.
Son olarak ilerleyen yaş faktörü de burundaki doku kayıplarına neden olmaktadır. Koku almayı sağlayan sinirlerin bozulması, tat duyusunda da değişikliklere sebep olabilir. Bu durum iştahsızlığı da beraberinde getirir. Ancak burun estetiği belirli bir yaşın üzerinde olan hastalara uygulanmadığı için gerekli aksiyonların zamanında alınması her zaman önemlidir. Bazı hastalar Fantosmi de yaşayabilir. Yani sinüzit hastaları, kötü koku alma şikayetiyle doktorlara başvurur. Yapılan değerlendirmeler sonucunda yine burun estetiği ile çözüme ulaşılabilir.