Ketojenik Diyette Neler Yenir? / Haberin Peşinde Urfa
Diyet için bilgi mi arıyorsunuz? Ketojenik Diyette Neler Yenir? makalesine göz atın ve Diyet hakkında daha fazla bilgi edinin
Ketojenik diyette ne yiyeceğimiz konusu çok karmaşık olabilir. Bu yazımda size yardımcı olmaya çalışacağım.
Diyette yağları ve proteini artırarak ve karbonhidrat alımınızı düşük tutuyorsunuz . Fakat tüm yağlar ve proteinler birbirine benzemez ve en önemlisi karbonhidrat bakımından diğerlerinden daha yüksek sebzeler vardır. Vee meyvelerin hemen hemen hepsi yasaklandı.
Ancak endişelenmeyin: Ketojenik diyeti uygulayabilmeniz için her kategorinin en iyi ve en kötülerini bir araya getirdim.
Yağlar
Hangi yağları tüketebiliriz?
Hindistan cevizi yağı, saf yağ, doğal tereyağı, doymuş yağların tümü sağlıklı bir bağışıklık sistemi, gereklidir. Ve serbestçe tüketilebilir.
Kalp sağlığını artıran ve E vitamini bulunan bitkisel yağlar ; zeytin, avokado, badem yağları gibi tekli doymamış yağlar görme ve güçlü bir bağışıklık sistemi için önemlidir. Ve serbestçe tüketilebilir.
somon, sardalya gibi balıklarda bulunan çoklu doymamış omega-3’ler – kalp hastalığını ve felci önlemek ve kan basıncını düşürmek için önemlidir. Ve serbestçe tüketilebilir
*Orta zincirli trigliseritler, kolayca emilen ve enerji için kullanılan yağ asitleri. Kilo kaybına bağlı olarak, MCT’ler tokluğu artırır ve metabolizmayı hızlandırır.
Neler yenmemeli?
Yüksek sıcaklıklarda işlenen ayçiçeği, soya fasulyesi, mısır yağı gibi rafine katı ve sıvı yağlar, hücrelere zarar verebilecek serbest radikaller oluşturur.
Kilo alımına katkıda bulunan margarin ve diğer sürülebilir ürünler gibi trans yağlar inme riskini artırır.
Proteinler
Hangi proteinler tüketilebilir?
Hayvanlardan elde edilen et ve sakatatlar (ör. Dil, karaciğer, kalp) serbestçe yenilebilir. — antioksidanla birlikte A ve E gibi vitaminler içerir.
Omega-3 yağ asitleri bakımından daha yüksek deniz ürünleri tüketilebilir.
Çeşitlerine göre daha yüksek düzeyde A ve E vitamini, beta karoten ve omega-3 yağ asitleri içeren serbest dolaşan organik yumurtalar tüketilebilir.
Neler tüketilmez?
Besin içerikleri bakımından daha düşük olan ve genellikle daha sağlıklı emsallerine göre çevre için daha kötü olan fabrikada yetiştirilen hayvansal ürünler ve deniz ürünleri ve işlenmiş sosisler ve sosisli sandviçler, ki bunlar çoğu zaman nitrat adı verilen ve kansere bağlı koruyucuları vardır.
Sebzeler
Hangi sebzeler tüketilebiir?
Pazı, ıspanak, lahana ve marul gibi koyu yapraklı bütün yeşillikler serbest bir şekilde tüketilebilir.
Salatalık, kereviz, kuşkonmaz, kabak ve kabak gibi düşük karbonhidratlı sebzeler; lahana, karnabahar, brokoli ve brüksel lahanası gibi turpgillerden sebzeler; patlıcan, domates ve biber , soğan, sarımsak ve turp gibi kök sebzeler.
Neler tüketilmez?
Patates, bezelye, mısır, yucca, yaban havucu, fasulye, patates ve baklagiller gibi nişastalı, yüksek karbonhidratlı ketojenik diyette bulunmaması gereken sebzelerdir. Yüksek karbonhidrat bulunan sebzeler ketojenik diyete uygun besinler değillerdir.
Süt ve süt ürünleri
Neler tüketilebilir?
Badem sütü , Hindistan cevizi sütü gibi bitkisel sütleri ketojenik diyetinizde kullanabilirsiniz.
Neler yenmemeli ?
Süt ve yoğurt protein ve yağ içerdiği gibi daha fazla oranda karbonhidrat da içerir. İkisi de ketozisi bozabileceğinden önerilmez. Aslında süt ve süt ürünlerinde çok fazla laktoz bulunuyor. Laktoz bir şeker türü ve karbonhidrat oranı yüksek. Peynir yapıldığında, tüm şeker bakteriler tarafından yenir ve laktik aside dönüştürülerek karbonhidrat içeriği azalır. Az ve az yağlı süt ürünlerinden, aşırı işlendikleri için kaçınılmalıdır, bu da sizi tok hissettiren yağ asitleri gibi besinleri içermez . Ayrıca, tat ve doku kaybını telafi etmek için genellikle şeker eklenir, bu nedenle bazılarının aslında tam yağlı sütten daha fazla şekeri vardır.
Alkol
Bazı alkollü içecekler düşük glisemik indekslidir ve ketojenik diyet için uygun görülebilirler.(vodka, cin, tekila, viski gibi). Ancak alkol içtiğinizde, karaciğerinizin enerji için tercihen etanolü işleyeceğini ve keton üretimini durduracağını unutmayın.
Kilo vermek için keto diyetindeyseniz, alkol tüketiminizi minimumda tutun. Bira, şarap ve kokteyllerden kaçının.