Kasık Fıtığı / Haberin Peşinde Urfa
Kasık Fıtığı için bilgi mi arıyorsunuz? Kasık Fıtığı makalesine göz atın ve Kasık Fıtığı hakkında daha fazla bilgi edinin
Kasık fıtığı kasık bölgesinde öksürmek ve ıkınmak ile beliren, yatınca veya elle itildiğinde içeri giren bir şişliktir. Karın duvarının en sağlam katı olan fasciada bir yırtık, genişleme veya zayıflık sonucunda sonucunda gelişir. Karın iç organları, çoğunlukla da barsaklar önlerindeki periton dediğimiz karın zarıyla beraber fasciadaki defektten dışarı çıkarak cilt altına gelirler ve şişlik oluştururlar. Başlangıç döneminde sadece ağrı ve yanma hissi olabilir, özellikle ayakta veya otururken.
Çok küçük ve rahatsızlık vermeyen fıtıklar ameliyatsız takip edilebilirler, fakat bu süreç içinde fıtık büyüyebilir, etrafındaki dokular zayıflayabilir, bazen de fıtık içindeki dokular sıkışır ve içeri itilemez ve acil ameliyat gerektirir.
Kasık fıtığı erkeklerde daha sık görülür. Femoral fıtık dediğimiz kasık fıtığı cinsi de kadınlarda daha sıktır.
Kasık fıtığı çeşitleri:
-
Direkt Fıtıklar
-
İndirekt fıtıklar
-
Femoral fıtıklar
-
İnkarsere fıtıklar fıtığın içindeki organlar geri itilememektedir
-
Strangule fıtıklar fıtığın içinde sıkışmış organları kan dolaşımı durmuştur, gecikilirse sıkışan organlarda gangren olur.
Kasık fıtığı ameliyatları
Kaık fıtığı ameliyatları temelde iki gruba ayırılır.
-
Anatomik onarım olmayan açık ameliyat: Fascia üzerine konulan dikiş veya yamalarla yapılan onarımdır. Eskiden beri bilinen, açık olarak uygulanan ameliyatlar bu gruba girer. Ameliyat sonrası dönemde hastada uzun devam eden bir takım rahatsızlık hissi olabilir, özellikle yamasız yapılan ameliyatlarda. Fıtığın oluştuğu yırtığın dış tarafından tamir yapıldığı için anatomik bir onarım değildir, yırtığa konulan yamayı daha çok iç taraftan koymayı tercih ederiz.
Sadece kasık bağı üzerindeki kasık fıtıklarını tamir eder, femoral fıtık dediğimiz fıtık çeşidini şayet çok belirgin değilse göremeyiz. Lokal spinal veya genel anestezi altında uygulanabilir.
-
Anatomik onarımlar: Fascia yırtığının iç tarafına yani periton zarı üzerine sentetik yama konularak yapılan ameliyatlardır. Yukarıda bahsettiğim ameliyattan tamamen farklıdır, farkı oluşturan önemli nokta yamanın konulduğu katmandır.
Yamalar inerttir, vücut bir reaksiyon oluşturmaz. Bu ameliyatların konforu daha iyidir, ameliyat sonrası yakınmalar yok denilecek kadar azdır. İki şekilde yapılabilirler.
-
Laparoskopik ameliyatlar: Anatomik onarımdır, 3 küçük kesiden trokarlar yerleştirilir ve bunların içinden sokulan kamera ve aletlerle ameliyat yapılır.
Anatomik onarım olan açık ameliyat: Yeni bir tekniktir, laparoskopinin açık uygulanan versiyonu gibi düşünebiliriz.