Japon hükümetinin küçük hesapları / Haberin Peşinde Urfa
Kısa süre önce düzenlenen G7 Zirvesi’nde bazı Japon siyasetçilerin Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali’nden radyoaktif atık suyu denize boşaltma planını temize çekmek için harcadığı çabalar, bir kez daha başarısızlığa uğradı.
Kısa süre önce düzenlenen G7 Zirvesi’nde bazı Japon siyasetçilerin Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali’nden radyoaktif atık suyu denize boşaltma planını temize çekmek için harcadığı çabalar, bir kez daha başarısızlığa uğradı.
Uluslararası toplumdan gelen yoğun tepkiler nedeniyle G7 Zirvesi ortak bildirisinde söz konusu planın “olumlu karşılandığı” ifadesine yer verilmedi. Ortak bildiride sadece “Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın bağımsız soruşturma başlatmasına destek” ifadesi kullanıldı
Aslında bu gelişme beklemedik bir durum değildir. Bu yılın Şubat ayında Japonya basınında yer alan haberlere göre, Japonya hükümeti “olumlu karşılanıyor” ifadesini Nisan ayında düzenlenecek G7 İklim Enerji ve Çevre Bakanları Toplantısı’nın sonuç bildirgesine dahil etmek istiyordu. Ancak, Almanya gibi ülkeler buna karşı çıktığı için Japonya hükümetinin arzusu gerçeğe dönüşmedi. Almanya Çevre Bakanı Steffi Lemke toplantı için düzenlenen basın toplantısında, radyoaktif atık suyu denize boşaltma eyleminin olumlu karşılanmaması gerektiğini vurguladı. Bu açıklama, Japonya hükümetinin radyoaktif atık suyu denize boşaltma planını temize çekme çabalarının bir kez daha suya düşmesine neden oldu.
Ancak Japonya hükümeti vazgeçmiyor. Japonya dolambaçlı yollara başvurmaya başladı. Örneğin bu planı desteklemek için son G7 Zirvesi’nde liderlere ve medya mensuplarına Fukuşima ilçesinde üretilen yiyecek, alkollü içkiler ve tatlılar ikram edildi.
Dünyada nükleer silahlı saldırıya uğrayan tek ülke olan Japonya, radyasyon ve nükleer tehlikeler konusunda diğer ülkelerden çok daha derin bir anlayışa sahip olmalıdır. Ancak bazı Japon siyasetçilerin gözünde sadece kendi siyasi çıkarları var, Japon halkı dahil tüm dünya halklarının uzun vadeli çıkarlarını düşünmüyorlar.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı şu ana kadar Japonya’nın radyoaktif atık suyu denize boşaltma planı hakkında nihai değerlendirme raporunu yayımlamadı. Buna rağmen Japonya hükümeti, boşaltma mühendisliğinin haziran ayı sonu itibariyle tamamlanacağını, temmuz ayının sonundan itibaren Pasifik Okyanusu’na boşaltma işleminin resmen başlayacağını ilan etti.
Uluslararası topluma karşı sorumsuz bir tavır sergileyen Japonya, ne kadar çaba harcarsa harcasın, radyoaktif atık suyu denize boşaltma planını temize çekme hedefine ulaşamayacaktır. Dünya bencil bir Japonya’yı izlemeye devam ediyor.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı