İzmir, ihracata katkısı / Haberin Peşinde Urfa
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir’in Türk ihracatına kazanımlarını kaleme aldı.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiyenin ihracat tarihi hakkında şu açıklamada bulundu:
“Cumhuriyetin kurulduğu 1923 yılında 51 milyon dolar olan ihracatımız sonraki yıllarda sürekli bir gelişim göstererek, 99 yıl sonunda 252,6 milyar dolara ulaştı. Türkiye’nin ihracatı 99 yılda yaklaşık 5 bin kat artış gösterirken, İzmir, tarih boyunca Türkiye’nin ihracatına en büyük katkı sağlayan kentlerin başında oldu. Türkiye’nin yaptığı 51 milyon dolarlık ihracattan 43,4 milyon dolar gibi oldukça önemli kısmı İzmir’den gerçekleştirildi. O yıllarda Türkiye’nin ihracatında ürün deseni ağırlıklı olarak; pamuk, tütün, zeytin, zeytinyağı, kuru incir, kuru üzüm, fındık gibi ürünlerden oluşuyordu. Türkiye’nin ihracatında İzmir’in liderliği 1980’e kadar devam etti. 1980 sonrasında Türkiye’deki sanayileşme hamlesi, ihracatın ağırlığının İstanbul’a kaymasına yol açsa da, İzmir 2021 yılında; 14 milyar 737 milyon dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdı ve İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci ili konumunu sürdürüyor. “
Jak Eskinazi, İzmir için “Güçlü ihracatçı kimliği yanında dış ticaret fazlası veren illerimiz arasına da adını sürekli yazdırıyor. ” ifadelerini kullandı.
İzmir, 2021 yılındaki 14 milyar 737 milyon dolarlık ihracatına karşılık 10 milyar 956 milyon dolar ithalat performansı ortaya koydu. İzmir’in ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 134’e ulaştı. İzmir, 14 tane organize sanayi bölgesi, iki serbest bölgesi, teknoparkları, 10 tane üniversitesi, limanları, otoyollarıyla yatırım için son derece cazip konumda. İzmir’in 2021 yılındaki ihracatını sektörler bazında irdelediğimizde kimya sektörünün 2 milyar 160 milyon dolarla lider olduğunu görüyoruz. Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörümüz İzmir’in ihracatına 1 milyar 469 milyon dolarlık katkı sağlarken, çelik sektörümüz 984 milyon dolarlık ihracat performansı ortaya koydu. Bu sektörlerimizi sırasıyla 756 milyon dolarlık ihracatla otomotiv yan sanayi ve 695 milyon dolarla makine sektörü izledi.
Ülkemizde ihracatçılarımızın bir çatı altında toplanması Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 4 Mart 1937 tarihinde imzaladığı, “İhracatçı Birlikleri Kuruluş Kararnamesi” ile oldu.
Bu kararname sonrasında Türkiye’nin ilk ihracatçı birliği 1939 yılında İzmir’de kurulan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği idi.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, açıklamasını şu cümlelerle sonlardırdı:
“Bugün sayıları 110 bine ulaşan Türk ihracatçıları olarak, Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Arkadaşlar, ithalattan ziyade ihracattır ki, memleketi zengin yapacak” sözünü bir an bile aklımızdan çıkarmıyoruz. İhracatçılar olarak; inovasyon, AR-GE, tasarım, sürdürülebilirlik, pazarlama, mesleki eğitim öncelik verdiğimiz konular. Dünya genelinde pandeminin etkileri azalsa da, günümüzde hissetmeye başladığımız resesyon, 2023 yılı ile ilgili hedeflerimizde temkinli davranmamız gerektiğini bizlere gösteriyor. Orta Vadeli İstikrar Programı’nda 2023 yılı için ortaya konulan 265 milyar dolarlık ihracat hedefi yakalanması zor bir hedef gibi gözüksede, bu hedefe ulaşmak için dünyanın dört bir tarafındaki fuarlara ihracatçılarımızın daha yoğun katılımını sağlama gayreti içinde olacağız. URGE Projeleriyle firmalarımızın uluslararası rekabetçiliğini artıracağız. Dijitalleşmeden azami yararlanmak için Metaverse projelerini hayata geçireceğiz. Cumhuriyetimizin 99. Kuruluş Yıldönümünü Kutluyor, bize bu Cumhuriyeti armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyorum. “
Hibya Haber Ajansı