İYİ Parti Bursa’dan zirve tepkisi / Haberin Peşinde Urfa
İYİ Parti Bursa İl Başkanlığı, 22 Eylül’de Genel Başkan Meral Akşener’in de katılacağı ‘Bursa İş Dünyası Büyük Buluşması’ tanıtım programında basın mensupları ile buluştu. İl Başkanı Türkoğlu, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin Sakarya’nın Sapanca ilçesinde düzenlenmesine de tepki gösterdi.
BURSA – 16.09.2022 – HİBYA – İYİ Parti Bursa İl Başkanlığı, 22 Eylül’de Genel Başkan Meral Akşener’in de katılacağı ‘Bursa İş Dünyası Büyük Buluşması’ tanıtım programında basın mensupları ile buluştu.
İl Başkanı Türkoğlu, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin Sakarya’nın Sapanca ilçesinde düzenlenmesine tepki gösterdi.
Türkoğlu, açıklamasında şunları dile getirdi:
“Öncelikle siz kıymetli basın emekçilerimizin; ülkemizin içinde bulunduğu şu sıkıntılı süreçte, ekonomik açmazların adeta zirve yaptığı bu zorlu dönemde, en güç koşullarda görev yapanların başında geldiğinizin bilincinde olduğumuzu ifade etmek isteriz. Biliyoruz ki; bunca kuşatılmışlığa, onca nüfuz etmelere rağmen, son derece büyük özverilerde bulunarak, hepimizin kutsal saydığı ‘kamusal yayıncılık’ ve ‘toplum yararına habercilik yapma sorumluluğunu’ yerine getirmeye gayret gösteriyorsunuz. ‘Halkın haber alma hakkının’ yerine getirilmesindeki anlamlı fedakarlığınızın ve çok önem taşıdığının farkında olduğumuz kıymetli katkılarınızın farkındayız. Emeğinize, yüreğinize, kaleminize sağlık. Allah hepinizden razı olsun. Yakın bir gelecekte yaşanacağına inandığımız kaçınılmaz değişimle birlikte; Basın ve medyaya ilişkin sorunlara ve tabii ki siz değerli basın emekçilerine dair yaşanan, maddi manevi sıkıntılara da ‘köklü çözümler’ bulunacağına eminiz. Bu duygu ve düşüncelerle tekraren hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.”
Türkoğlu açıklamasında son olarak şunları kaydetti:
“İki yıllık görev sürecimizde bugüne kadar yaptığımız 259 basın açıklamamızın yarısından fazlasını, sahada, alanda, meydanlarda gerçekleştirmiş olmamız;
Ve vatandaşın canı nerede yanıyorsa orada bulunmamız, aslında milletimizle her daim iç içe olduğumuzu gösteriyor. dünyanın hiç bir ülkesinde hatta Patagonya’da bile yüzde 500’leri aşan zamların olmadığına dikkat çeken İYİ PArtili Türkoğlu, şöyle devam etti:
“Şu hazin gerçeğin altını çizmek zorundayız. İnanın ülkemizde de, şehrimizde de işler, hiç ama hiç iyiye gitmiyor. İktidar sahipleri bunu ‘Dünyada da iyi gitmiyor!’ diyerek sulandırıyorlar ama kimse kusura bakmasın, dünyanın hiç bir ülkesinde hatta Patagonya’da bile yüzde 500’leri aşan zamlar, yüzde 400’leri aşan enflasyon, yüzde 300’leri aşan kur artışları, yoksulluk, yolsuzluk, yasaklar v.s. falan olmuyor.
Bu bize özgü ve mutlak surette de ‘kötü yönetilmemizle ilgili’ bir büyük sorun. Bu kesin böyle. Üstelik bu güzelim memleketimizde; Hangi konuyu ele alırsak alalım, sosyal, ekonomik ve toplumsal veriler vallahi de iç açıcı billahi de değil.
Ancak esasen biz bugün, spesifik bir konuya; sanayici ve iş insanlarımızın hayati önem taşıyan sorunları ve beklentilerine yoğunlaşacağımız için daha başka detaylara girmeyeceğiz.”
Bakın Bursa ile ilgili ortaya çıkan hazin tablodan bazı somut örnekler verelim;
-2012 yılında 50 iş insanı ve 650 izleyicinin katılımıyla başlayan Uludağ Ekonomi Zirvesi, yıllar içinde gelişerek Türkiye’den ve dünyadan üst düzey 110 konuşmacı ve yaklaşık 2 bin katılımcıya ulaşmıştı. Bursa’ya mal olmuş bu zirve bu yol nerede yapılacak biliyor musunuz?
Sıkı durun; Sapanca’da!
İş dünyasının yıllardır büyük ilgi gösterdiği ve 11’inci yılını dolduran Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin, 6-9 Ekim 2022 tarihleri arasında Sapanca’da gerçekleşecek olması, sizce de çok şey anlatmıyor mu? Zirvenin adı Uludağ, patenti Bursa’ya ait ve Sapanca’da yapılıyor.
Doğrusu sözün bittiği yerdeyiz!
Türkiye’nin önde gelen sanayi kentlerinden Bursa’dan geçen sene 14 milyar 959 milyon 238 bin dolarlık ihracat yapıldı. Bu rakam önceki senelerle kıyaslandığında, Bursa gibi bir kentin ihracatının duraklama devrine girdiğini gösteriyor. Enerji ve hammadde gibi girdi maliyetlerindeki artış sürerse, duraklama devrinin yerini gerileme devri alacağı aşikar.
Bursa ekonomisinde verilerin kıyaslanabileceği bir diğer gerçek de şu: Şehrimizde çalışan nüfusun, çalışabilir nüfusa oranı yüzde 50 seviyelerinde. Avrupa standartlarınaki bu oran ise yüzde 80. Yani şehrimizdeki refahın artması, çalışan rakamının bu orana yükselmesine bağlı olduğu da çok açık.
Sınırları içinde 17 Organize Sanayi Bölgesi bulunan Bursa’nın, toplam yüzölçümü içindeki sanayi alanının, 110 milyon metrekare olduğu biliniyor. OSB’lerdeki alan ise 50 milyon metrekare. Yani bundan da mevcut sanayi üretiminin yüzde 55’inin plansız sanayi alanlarında olduğunu anlıyoruz. Asıl sorunun kaynağı buysa, bugüne kadar neden çözülemedi? Bunda kent yöneticilerinin hiç mi suçu yok?
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği raporuna göre, ocak-haziran 2022 arasındaki dönemde, Türkiye’de kurulan şirket sayısı geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 20,8 oranında arttı. Kapanan şirket sayısı ise yüzde 83,3 artışla 9 bini geçti. Bursa’ya gelelim: aynı dönemde kurulan şirket sayısı geçen yıla göre yüzde 24,9 arttı. Kapanan şirket sayısındaki artış oranı ise yüzde 67,5 oldu. Söz konusu dönemde Bursa’da 31 kooperatif ve 297 gerçek kişi ticari işletme kurulurken, 13 kooperatif ve 257 gerçek kişi ticari işletme ise kapandı. Geçtiğimiz Haziran ayında kurulan şirket sayısı yüzde 40,1 artarken, kapanan işyeri sayısı ise yüzde 115,3 artarak 2 bin 640’a yükselmiş. Yine Haziran 2022’de Bursa’da kurulan işyeri sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 37,7 artarken, kapanan şirket sayısı ise yüzde 134,4 olarak kayıtlara geçmiş. Özetle Kıymetli Dostlar, ekonomik tablolardaki hiç bir veri iyiye gitmiyor.”
Hibya Haber Ajansı