Koronavirüsten 192 insanın can verdiği Avrupa ülkesi İsviçre’de, bugünlerde “koronavirüs kaparsanız, nasıl bir tıbbi müdahale istiyorsunuz?’ sorusunu tartışıyor. İsviçrelilerin üçte biri yaşarken vasiyetlerini yazdı.
HABERİNPEŞİNDE -ÇEVİRİ HABER
Avrupa’da yeni bir ‘tsunami dalgası’ beklenirken, İsviçre’de ileri yaştakiler için yapılan çağrı şok etkisi oluşturdu.
Bir günde 914 vakanın belirlendiği bir başka Avrupa ülkesi İsviçre’de, Covid-19 hastalarının sayısı 11 bin 811. 192 insanın can verdiği İsviçre, bugünlerde “Koronavirüs kaparsanız, nasıl bir tıbbi müdahale istiyorsunuz?” sorusunu tartışıyor.
İsviçre Yoğun Bakım Tıbbı Vakfı, ileri yaştakilerin vasiyetlerini yazmaları ve yakınlarıyla hastalandıkları takdirde solunum cihazına bağlanıp, bağlanmamayı tartışmaları çağrısında bulundu. Bu kulağa şoke edici gelebilir ancak ötanazi yapan Exit ve Dignitas’ın bulunduğu ülkede, bireylerin nasıl öleceklerine karar verme hakkı olduğu geniş bir şekilde kabul görüyor.
İsviçrelilerin üçte biri yaşarken vasiyetlerini yazdı, dolayısıyla yakınları ağır bir şekilde hastalanmaları ya da yaralanmaları halinde ne yapılmasını istediklerini biliyor. İtalya’da yaşlıların, solunum cihazına bağlı bir şekilde yalnız öldüğü haberleri, İsviçre’de kaygı yarattı.
İsviçreli gerontolog Dr. Roland Kunz, istitastiklerin, başka sağlık sorunları olan yaşlı koronavirüs hastalarının solunum cihazına bağlandıklarında yaşama şanslarının çok az olduğunu söylüyor. Kunz, bu yaştaki hastaların evlerinde bakılmayı isteme seçeneklerinin olması gerektiğini ve mobil hafifletici bakım ekiplerinin mevcut olduğunu belirtti.
Ancak burada bu tartışmaya herkes olumlu bakmıyor ve bazıları zaten zor geçen bir dönemde ileri yaştakiler üzerinde gereksiz bir baskı oluşturulduğunu düşünüyor. İsviçreli doktorlar, bunun yoğun bakım ünitelerindeki yatakları gençlere vermek için yapılmadığı konusunda ısrarlı.
İsviçre’deki hasta sınıflandırma kuralları daha önceden belirlenmişti: yatak sayısından çok hasta varsa, doktorlar kimin daha çok yaşama şansı olduğuna bakarak karar verecek. Ancak yaşlıların, ne tür tedavi istediklerini belirleme şansı olmaları gerektiğini söylüyorlar.
İsviçre’den sonda dokuzuncu sırada bulunan İngiltere’de, hayatını kaybedenlerin sayısı ilk kez bir günde 100’den fazla yükselerek 578’e çıktı. Sağlık Bakanlığı, 11 bin 658 kişinin de testlerinin pozitif sonuç verdiğini açıkladı.