İstihdam rakamları yönü belirleyecek / Haberin Peşinde Urfa
Haftanın son işlem gününde piyasaların odaklanacağı ana konu başlığını TSİ 15.30’da açıklanacak ABD Ağustos ayı istihdam rakamları oluşturuyor.
Haftanın son işlem gününde piyasaların odaklanacağı ana konu başlığını TSİ 15.30’da açıklanacak ABD Ağustos ayı istihdam rakamları oluşturuyor. Söz konusu veri 21 Eylül’deki Fed toplantısı öncesinde açıklanacak son istihdam rakamları olması bakımından önemli. Hatırlanacağı gibi Temmuz ayı tarım dışı istihdam rakamı 250 bin olan piyasa beklentisinin belirgin şekilde üzerinde 528 bin kişi artış göstermişti. Ağırlıklı piyasa beklentisi bu kez 300 bin civarında daha ılımlı bir artışa işaret ediyor. Ancak bir kez daha beklentilerden kuvvetli bir artış yaşanırsa bu durum Fed’in agresif faiz artırımlarına devam edeceğine yönelik algıyı destekleyerek risk iştahının küresel ölçekte daralmasına neden olabilir.
Dün açıklanan veriler ise sıkı para politikalarına yönelik endişeleri destekler nitelikteydi. Bu kapsamda Euro Bölgesi’nde işsizlik oranı %6,6 olarak açıklandı. Bölgede işsizlik oranı rekor düşük seviyelerde seyrediyor. Dolayısıyla açıklanan rakamın gelecek haftaki ECB toplantısında 75 baz puanlık artırıma kapı araladığını söyleyebiliriz. Benzer şekilde ABD’de ISM imalat endeksinin (52,8) piyasa beklentisinden (52,0) daha iyi bir tablo ortaya koyması dikkat çekti. Ancak iyi verilerin piyasalarda kötü fiyatlandığı bir dönemde bulunuyoruz. Bu nedenle ISM verisinin ardından hisse senetleri ve değerli metaller üzerindeki baskı artarken tahvil faizleri ve dolar endeksinin ise yukarı yönlü hareket ettiğini gördük.
TL: Hem Fed’in hem de ECB’nin faiz oranlarında 75 baz puanlık artırıma gitme ihtimali giderek daha olası bir seçenek haline gelirken buna paralel olarak TL üzerindeki baskı devam ediyor. Bu kapsamda USD/TL kuru 18,20 seviyesinin üzerini daha fazla test etmeye başlarken kurun bu seviyenin üzerinde taban oluşturma çabası içinde olması dikkat çekiyor. Öte yandan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Ağustos ayına ilişkin perakende ve toptan fiyat endekslerini yayımladı. Buna göre İstanbul’da perakende fiyatlar yıllık bazda %99,91 ile 1998’den beri en yüksek hızda artış gösterdi. TL’nin performansı açısından önem taşıyan TÜFE rakamı ise Pazartesi günü açıklanacak. Bloomberg tahminlerine göre yıllık bazda %79,6 seviyesinde bulunan enflasyonun %81,1’e ulaşması bekleniyor.
Borsa İstanbul: Ağustos ayını yurt dışı piyasalardan belirgin şekilde pozitif ayrışarak %22 primle kapatan BIST-100 endeksi Eylül ayına ise zayıf bir başlangıç yaptı. Son dört işlem gününde arka arkaya değer kazanan endeks dün günü eksi bölgede kapatarak bu seriyi sonlandırdı. Genel görünümde hâlâ büyük ölçekli bir bozulma olduğunu söylemek zor. Ancak bir süredir dikkat çektiğimiz gibi kısa vadeli indikatörler yükselişleri teyit etmekte zorlanan bir tablo çizmeye devam ediyor. Ayrıca yurt dışı koşulların limitleyici etki yaptığını görüyoruz. Bu kapsamda ABD istihdam rakamlarının bugün güçlü bir tablo ortaya koyması durumunda daralması muhtemel küresel risk iştahının yurt içine yansımasının negatif olabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir.
BIST-30 Ağustos vadeli Viop kontratı
Günü 3555 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 3531, 3502, 3477 ve 3449 destek olarak izlenebilir. 3580, 3609, 3634 ve 3662 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
USD/TL Ağustos vadeli Viop kontratı
Günü 18.6541 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 18.561, 18.486, 18.3745 ve 18.2435 destek olarak izlenebilir. 18.7475, 18.822, 18.934 ve 19.0645 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
Kaynak ÜNLÜ & Co
Hibya Haber Ajansı