İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde TurkuazLab projesinin sonuçları ve Türkiye’de kutuplaşmayı aşmanın yolları tartışılacak / Haberin Peşinde Urfa
Türkiye’de Kutuplaşmayı Azaltmaya Yönelik Stratejiler ve Araçlar Projesi’nin (TurkuazLab) “Kutuplaşmayı Aşmanın Yolları:
Türkiye’de Kutuplaşmayı Azaltmaya Yönelik Stratejiler ve Araçlar Projesi’nin (TurkuazLab) “Kutuplaşmayı Aşmanın Yolları: Deneyimler ve Arayışlar” başlıklı kapanış konferansı, 25 Haziran 2022 Cumartesi günü 10.15-12.30 saatleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde yüz yüze ve eş zamanlı çevrim içi yayınlanacak etkinlik ile gerçekleşiyor
Kasım 2020’de başlayan TurkuazLab Projesi, Marshall Fonu (GMF) ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİLGİ-Göç) işbirliğinde, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı’nın (SIDA) finansal desteği ile yürütülüyor. Proje kapsamında Türkiye toplumunda kutuplaşma ve bunun verdiği zararlar hakkında farkındalık yaratmak ve Türkiye’de insan hakları, sosyal uyum ve ötekine saygının hâkim olduğu bir ekosisteme katkı sağlamak için sivil toplum, akademi, medya ve ilgili aktörleri kutuplaşmayı azaltacak stratejiler ve araçlar ile donatmaya yönelik çalışmalar gerçekleştiriliyor.
Proje kapsamında yürütülen “Türkiye’de Kutuplaşmanın Boyutları 2020 Araştırması” Kasım-Aralık 2020’de, Türkiye’nin 18 yaş üstü nüfusunu temsil eden 4000 kişiyle 29 ilin mahalle ve köylerinde yüz yüze görüşmelerle gerçekleştirildi. Araştırma sonuçları projenin internet sitesinde sunuldu. TurkuazLab faaliyetleri arasında araştırmanın yanı sıra en önemli çıktı, araştırma bulgularına da dayanarak geliştirilen ve turkuazlabsaha adresinden erişilebilen TurkuazLab Saha Çevrimiçi Eğitim Aracıdır. Bu kapsamda oyunlaştırılmış bir çevrimiçi eğitim aracı olarak hazırlanan “Kutuplaşmayı Anlamak” dersi, altı temel başlık altında kısa video anlatımlar ve konunun uzmanları ve ilgili taraflarla gerçekleştirilen röportajlar aracılığıyla kutuplaşma kavramı ve etkilerini tüm boyutlarıyla tartışmaya açıyor. Derslerin yanı sıra, “Fanus Oyunu”, “Tahmin Oyunu” ve “KAÇİ: Kareliler ve Çizgililer Ülkesi” oyunları, kullanıcılara kutuplaşma bağlamında kendi tutum ve davranışlarını deneyimleme imkânı sunuyor.
TurkuazLab projesi kapsamında Eylül 2021 itibarıyla Türkiye’nin on farklı ilinde gerçekleştirilen il çalıştayları ile kutuplaşma olgusuna yönelik bir anlayış ve farkındalık oluşturuldu; paydaşlarla işbirliği içerisinde çalışarak kutuplaşmayı azaltmaya yönelik stratejiler geliştirildi.
Haziran 2022’de tamamlanacak olan projenin kapanış konferansı İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleşecek ve çevrimiçi olarak da takip edilebilecek. Konferansın ilk panelinde TurkuazLab proje ekibi tarafından projenin detayları ve sonuçları ile kutuplaşma kavramını, Türkiye’deki yerini ve çözüm önerilerini içeren “Kutuplaşmayı Nasıl Aşarız?” başlıklı kitap hakkında bilgiler paylaşılacak. İkinci panelde ise eğitim, sanat ve medya alanlarından konuk konuşmacıların katılımıyla bu açılardan kutuplaşmaya yaklaşımlar ele alınacak. Panelde İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Itır Erhart, Eğitim Reformu Girişimi Direktörü Işık Tüzün ve Gazeteci Afşin Yurdakul konuşmacı olarak yer alacak.
Program:
Tarih: 25 Haziran 2022, Cumartesi
Yer: İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü E1-301
Yüz yüze gerçekleşecek olan etkinlik eş zamanlı olarak Zoom üzerinden de takip edilebilecektir.
10.00-10.15 -Kayıt
10.15-11.15
TurkuazLab Projesi ve Sonuçları
TurkuazLab Ekibi
11.30-12.30
Farklı Alanlardan Kutuplaşmaya Yaklaşımlar
Itır ERHART, İstanbul Bilgi Üniversitesi
Işık TÜZÜN, Eğitim Reformu Girişimi
Afşin YURDAKUL, Habertürk
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı