1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İşsizleri İŞKUR adıyla kandırıyorlar

İşsizleri İŞKUR adıyla kandırıyorlar

featured

Pandemide umutsuzluğun artması, dolandırıcılara yaradı. Siber dolandırıcılar başta İŞKUR olmak üzere kamu kurumlarının sahte web sitelerini kurarak, evlerinden umutsuzca iş arayan işsizleri dolandırıyor. Diğer bir formül ise 5 bin dolar gibi yüksek maaşlar önerip “kayıt parası” istemek.

Corona virüsü pandemisinde işsiz kalanlar umutsuzlukları arttıkça internet dolandırıcılarının kucağına düşüyor. İşsizliğin korkunç boyutlara ulaştığı bu dönemde iş arayışları da karantina nedeniyle tamamen online’a kaydı. Dolandırıcılar işte bu durumu kullanarak türlü yöntemlerle sayıları milyonları aşan pandemi işsizlerinini kandırmaya başladı. Pandemi döneminde özellikle turizm ve yiyecek-içecek sektöründe çalışıp işsiz kalanların bu tuzaklara düşenler arasında ilk sırada oldukları belirtiliyor.

İŞKUR SANIYORSUNUZ AMA…

Dolandırıcılar pandemi döneminde en çok başta İŞKUR olmak üzere kamu kurumlarının web sitesi gibi görünen sahte siteler kurarak işsizlere yaklaşıyor. Bu sahte siteleri, kontrolün çok düşük olduğu Twitter’da sponsorlatarak çok sayıda insana ulaşan dolandırıcılar, sahte siteye iş bulma umudu ile giren insanların tüm verilerini elde ediyorlar. Her bir veri, internetin karanlık tarafı olan darkweb’de 2 dolara kadar alıcı buluyor.

PEKİ NE YAPMALI?

Pandemi sürecinde işsiz kalanları hedefleyen siber dolandırıcıların bu dönemde özellikle evden çalışma imkanı sağlayan iş ilanları kullandıklarını belirten Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, iş arayanları şöyle uyardı: “Başvurmadığınız bir iş için aranıyorsanız dikkatli olun. Yüksek maaş tekliflerine şüpheyle yaklaşın. Hemen işe alınıyorsanız bu normal değildir. Hassas kişisel bilgileriniz isteniyorsa temkinli yaklaşın. Kişisel banka hesabınız ya da e-devlet üzerinden yapmanız gereken işlemler veya vermeniz gereken bilgiler olduğu söylenirse unutmayın ki bu normal sürecin dışında bir durumdur. Bazı durumlarda ise, yeni bir banka hesabı açmanız veya bir kredi raporu formu doldurmanız istenebilir. Siber dolandırıcılar, bu yöntemle önemli kişisel bilgilerinizi çalmayı amaçlıyor.”

İşsizlik ödeneği için sahte siteler açıldı
Kriz zamanlarında savunmasız hale gelen işsizler, resmi kurum adlarının ve logolarının kullanıldığı sahte SMS’ler, sosyal medya reklamları, internet siteleri ve e-postalar ile kandırılıyor. Son dönemde kısa çalışma ödeneği bekleyen masum vatandaşları kandırmak için harekete geçen sanal dolandırıcılara karşı uyaran Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, “Bir sosyal medya reklamı, internet sitesi ve e-postanın içeriğinde resmi logoların olması, e-posta adresinin meşru olduğu anlamına gelmez. Gerçeğine çok benzer sahte web siteleri kuruyorlar. Bilgileri resmi kurumların web sitesine girerek mutlaka kontrol edin” çağrısı yaptı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İşsizleri İŞKUR adıyla kandırıyorlar
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!