İslam’a göre hamilelik gizlenmeli mi? Hamilelik ne zaman söylenmeli? / Haberin Peşinde Urfa
Hamileliği başka bir insana duyurmanın ayıp olarak karşılandığı bazı kesimlerde anne adayları sevincini paylaşmaktan mahrum kalabiliyor. Peki dinimize göre hamilelik ne zaman söylenmeli, hamileliği duyurmak ayıp mı? İşte cevabı…
Hamileliği başka bir insana duyurmanın ayıp olarak karşılandığı bazı kesimlerde anne adayları sevincini paylaşmaktan mahrum kalabiliyor. Peki dinimize göre hamilelik ne zaman söylenmeli, hamileliği duyurmak ayıp mı? İşte cevabı…
Gebelik, “Yüklü” anlamını taşıyan, örfen ve hukuken “hamile kadın” anlamında kullanılan bir tabirdir. İslam hukukuna baktığımızda hamileliğin en kısa süresi 6 ay kadar iken hamileliğin en uzun müddeti ile alakalı herhangi bir nass bulunmaz. Ancak, Tıp ilminin verilerinden elde edilen bilgilere göre hamileliğin en uzun müddeti 10 aydır. Hamilelik dönemindeki bir anne adayı Allah (c.c) tarafından kendisine emanet edilen karnındaki çocuğunu korumakla mükellef olduğu gibi bir kul olarak Allah’ın ona bahşetmiş olduğu ruhu ve bedeni de korumalıdır. Günümüzdeki hamile kadınlara baktığımızda pek çoğunda hamileliği duyurmanın gerek dinimizce gerek de nazardan dolayı sakıncalı olabileceği yönünde iddialar vardır. Peki gerçekten İslam’da hamilelik gizlenmeli mi? Hamilelik ne zaman söylenmeli? İşte en sık araştırılan konunun cevabı;
DİNİMİZDE HAMİLELİK GİZLENMELİ Mİ? HAMİLELİĞİ DUYURMAK AYIP MI?
İslamiyete göre hamileliği duyurmanın belirli bir zamanı yoktur. Bu gibi durumlarda toplumdaki oluşan âdâb-ı muâşerete yani görgü kurallarına göre hareket etmek idealdir. Hamile olan bir kadının kendisine dinen haram olan erkek akrabalarına hangi ayda olursa olsun “hamileyim” şeklinde bir açıklama yapması, halk arasında çoğu zaman ayıp karşılansa da dinimize göre günah değildir.
Hamilelik birkaç ay sonra saklanamayacak bir görünüm aldığında net bir şekilde anlaşılır olacak ve bunu öğrenmeyen de kalmayacaktır.
İSLAMİYET AÇISINDAN HAMİLELER NELERE DİKKAT ETMELİ?
Hamilelik dönemi boyunca abdestli gezmeye büyük bir hassasiyet gösterilmelidir. Özellikle de dışarıdayken ve yemek yerken abdestli olunması iyidir.
Düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilip yemeğin başında ve bitiminde dua edilmelidir.
Artık bir can taşıdığının bilincinde olup günahlardan uzak durmaya çalışılmalıdır.
Sesli bir şekilde bolca Kuran-ı Kerim okumaya ve dinlemeye özen gösterilmelidir.
Bebeğin hareket ettiği zamanlarda dua ve salavat okunmalı, olabildiğince ‘ihlas suresi’ okunmalıdır.
Dar ya da göbeğin şeklini belirtecek kıyafetlerden uzak durmak gerekir.
islamda hamilelik,dinimize göre hamilelikte yapılması gerekenler,İslamda hamileliği gizlemek,Hamilelik neden kimseye söylenmez,Peygamberimizin hamilelere hadisleri,Hamileliğin duyurulması