İnfertilite ve Beslenme / Haberin Peşinde Urfa
Sağlıklı Beslenme için bilgi mi arıyorsunuz? İnfertilite ve Beslenme makalesine göz atın ve Sağlıklı Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinin
İnfertilite, bir yıl boyunca planlanmış cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamama durumu olarak tanımlanır. Ancak bu süre sonunda kesin bir yargıya varmadan önce doktora başvurmak gerekir.
Kadın ve erkeklerdeki fizyolojik sorunların yanında psikolojik durum, beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeyi infertiliteyi etkileyen faktörlerdir. Dengeli, besleyici bir beslenme düzeni ve yaşam tarzında olumlu değişiklikler yapmak, doğurganlığı artırmaya yardımcı olur veya tedaviye destek sağlar.
Yayınlanan makalelerde kişinin sağlıklı beden ağırlığında olmasının doğurganlık üzerindeki olumlu etkilerine vurgu yapmaktdır. Yüksek veya düşük kilolu kadınların doğurganlık oranları, sağlıklı vücut kitle indeksine sahip kadınlardan genel olarak daha düşüktür. Bunun nedeni, ağırlık spektrumunun her iki ucunda olmanın düzensiz menstrual periyotlara neden olabilmesi ve yumurtlamayı engellemesidir. ( Vücut kitle indeksi 20-25 kg/m2 aralığında sağlıklı kabul edilir.)
Beden ağırlığı arttıkça erkeklerde sperm kalitesi ve testesteron seviyesindeki düşüşler infertilite riskini arttırmaktadır. Aynı şekilde kadınlarda da hormon dengesizlikleri, insülin-leptin artışı anovulasyona neden olmaktadır.
Düşük beden ağırlığında olmak ise özellikle ihtiyaç duyulan folik asit, demir, çinko, selenyum, omega-3, kalsiyum, D vitamini gibi besin ögelerinin yetersizliğine bağlı olarak infertilite riskini arttırır. Yapılan kan tahliliyle eksik vitamin ve mineraller mutlaka yerine konmalıdır. D vitamini, sağlıklı kadınlarda testosteron seviyesiyle de bağlantılıdır; androjen aktivitesinin düzenleyicisi olarak görev alabilir , dolayısıyla üreme üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.
Beslenme düzeninde yapacağımız doğru dokunuşlar ve tercihler hormon dengenizi, metabolizmanızı, genel sağlık durumunuzu etkileyeceğinden doğurganlık için oldukça önem kazanır. Bu süreçte ‘Akdeniz Diyeti’ uygulamak, renkli beslenmek, doymuş-katı yağlardan ziyade sağlıklı yağ alternatiflerini tercih etmek, basit karbonhidrat tüketiminden kaçınmak oldukça önemlidir. Özellikle renkli sebze ve meyvelerde bulunan antioksidanlardan zengin beslenmek yumurtaları hasardan korumaya ve yumurta kalitesini iyileştirmeye yardımcı olur. Vücuda gereksiz hormon almamak adına sadece mevsim sebze ve meyveleri tercih edilmelidir. Paketli ürünlerden, şekerli ve gazlı içeceklerden (kutu meyve suları-kola-gazoz vb) kesinlikle uzak durulmalıdır.
Beslenmenize ekleyebileceğiniz besinler:
hurma, kuru erik, greyfurt , karaciğer, domates , kurubaklagiller, kuşkonmaz, avokado , ceviz, yumurta, ananas, tarçın, somon, nar.
İnfertilite tedavisinde en önemli bileşenlerden biri de ruhsal sağlığınız yani stres faktörüdür. Kendiniz için en iyi seçenekleri belirledikten sonra stres ve endişenin sizi üzmesine izin vermeyin. Sizi mutlu edecek kişilerle birlikte olun, sevdiğiniz ortamlarda bulunun, kendinize zaman ayırın. Bu konuda meditasyon, yoga ve aromaterapi gibi uygulamaların olumlu sonuçlar verdiği çalışmalarda da gösterilmiştir.