İMECE uzay yolculuğuna başladı / Haberin Peşinde Urfa
Türkiye’nin uzaydaki gözü olan İMECE için Ankara’da bulunan TÜBİTAK UZAY’da fırlatma töreni düzenlendi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye, küresel uzay yarışında İMECE ile yerli ve milli bir hamle yaptı. Türkiye’nin uydu teknolojilerinde yurt dışına bağımlılığını azaltacak İMECE Uydusu, ABD’de bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden Türkiye Saati ile 09:48’de uzaya fırlatıldı. Falcon 9 roketinden ayrılan İMECE, 12:29’te 680 kilometre irtifada Güneş’e eş zamanlı yörüngesinde konumlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, video mesajla katıldığı törende “İMECE’yi, Türkiye Yüzyılının habercisi olarak büyük bir gururla uzaya yolcu ettik. İMECE; görüntü çözünürlüğü, haberleşme hızı ve manevra kabiliyeti açısından Türkiye’nin en gelişmiş yer gözlem uydusu olacak.” dedi.
12:29’da İMECE’den ilk sinyal alındı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak yeni gelişmeyi duyurdu. Bakan Varank, “İlk sinyal alındı; İMECE yörüngesine yerleşti! Darısı iki hafta içerisinde ilk yüksek çözünürlüklü görüntüyü almaya” derken “Sizce ilk görüntü nereden olsun?” sorusunu yöneltti.
İMECE, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında uzay yolculuğuna başladı. Tasarım görev ömrü 5 yıl olan İMECE, Dünya’nın herhangi bir yerinden hiç bir kısıtlama olmaksızın metre altı yüksek çözünürlükte uydu görüntüsü çekebilecek. İMECE, hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda kullanılacak. Uydu, yörüngedeki testlerin ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilecek.
FALCON 9 ile uzay yolculuğu
İMECE’yi yörüngesine taşıyan Falcon 9 roketinin 11 Nisan’da uzaya fırlatılması planlamıştı. Ancak hava muhalefeti nedeniyle operasyon 3 kere ertelendikten sonra 15 Nisan’da gerçekleştirildi.
Tören düzenlendi
İMECE, Türkiye saati ile 09:48’de ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden uzaya fırlatıldı. İMECE için Ankara’da bulunan TÜBİTAK UZAY’da fırlatma töreni düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video mesajla katıldığı törende, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Atilla Gülan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal yer istasyonunda hazır bulundu.
Çok önemli bir yetkinlik
TÜBİTAK UZAY yerleşkesinde düzenlenen fırlatma töreninde tanıtım filminin ardından uzay üssünde bulunan İMECE Proje Yöneticisi Emir Serdar Aras’a telefon bağlantısı yapıldı. Milli Savunma Bakanı Akar, uzayın, askeri kullanım alanı ve gelecekteki etkisinin farkında olduklarını vurgulayarak “Kara, deniz, hava kuvvetleri dahil diğer kuvvetlerin de uzayın etkisi olduğunun bilincindeyiz. Bu yapacağımız çalışmayla önemli bir yetenek kazanacağız. Ülkemizin, milletimizin ciddi bir kazanımı olacak İMECE ile beraber çok önemli bir yetkinliği kazanacağız.” diye konuştu.
“Ordumuzun uzaydaki gözü olacak”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank da telefon bağlantısıyla törene katılarak “Ülkemiz adına gurur duyduğumuz günlerden birini yaşıyoruz. Biraz geç oldu ama hamdolsun güç olmadı. Türkiye, kendi yerli ve milli imkanlarıyla ürettiği, kendi mühendislerimizle, teknisyenlerimizle ürettiği, dünyanın herhangi bir noktasından hiçbir kısıt olmayan yüksek çözünürlüklü görüntü alabileceği, kahraman ordumuzun uzaydaki gözleri olacak İMECE uydusunu uzaya fırlattı. Bu daha yürüyüşümüzün ilk zamanları. Bunların çok daha ötesini inşallah TÜBİTAK Uzay'daki arkadaşlarımızla Milli Savunma Bakanlığımızın destekleriyle, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın destekleriyle yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
“Müttefikler için üretme noktasındayız”
TÜBİTAK Başkanı Prof. Mandal da yaptığı açıklamada İMECE’nin en kritik bileşenlerin Türk mühendisler tarafından tasarlandığını, geliştirildiğini ve üretilerek entegre edildiğini vurgulayarak “Bunları yapıyoruz ama bizden bunları talep eden var mı? Evet biz artık Türkiye Cumhuriyetleri olarak burada teklif de verebilen, ihalelere girebilen ve şu anda dost müttefik ülkelere birleşenlerimizi üretme noktasında olan bir ülkeyiz. Bu bizim için önemli bir gurur.” dedi.
Geri sayım
Açıklamalar sonrasında geri sayım başladı ve İMECE’yi taşıyan Falcon 9 roketi, Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden uzaya fırlatıldı. Roketin fırlatma anı, törenin yapıldığı salonda alkışlarla ve büyük bir coşkuyla karşılandı. İMECE’nin fırlatılmasının ardından Cumhurbaşkanı video mesajı yayınlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan video mesajında özetle şunları söyledi:
“Bugün sizlere müjdeli bir haber daha vermenin bahtiyarlığını yaşıyorum. Deprem afetiyle sarsıldığımız zor bir dönemde, ülkemizin uzay yarışında tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Mühendislerimizin yıllardır gece gündüz üzerinde titizlikle çalıştığı İMECE Yer Gözlem Uydusunu sabahın erken saatlerinde uzaya uğurladık.
Önümüzdeki dönemde jeopolitik rekabetin sadece Dünya’da değil, uzayda da devam edeceği anlaşılıyor. Birçok gelişmiş ülke, kritik ve stratejik önemde gördüğü uzay alanına yatırım yapıyor. Küresel uzay ekonomisinin büyüklüğü; 2009’da 245 milyar dolar iken 2021’de 469 milyar dolara ulaştı. Bu rakamlar günden güne artıyor; Türkiye olarak biz de sürekli vites yükseltiyoruz.”
12:29’DA ilk sinyali gönderdi
Fırlatmanın ardından geçen yaklaşık 2 saat 40 dakika sonra İMECE’den ilk sinyal alındı. İMECE’nin 12:24’te Falcon 9’dan ayrıldı ve 6 dakika sonra da 12:29’da gönderdiği ilk sinyal, TÜBİTAK UZAY’a ulaştı.
Küp uydular da uzayda
Bu arada İMECE ile birlikte TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması iş birliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da Falcon 9 ile uzaya fırlatıldı.
Uzay tarihçesi kazandırdı
2017 yılında başlayan İMECE projesi, 6 yılda gelecek nesil uydu platformlarına temel oluşturacak önemli kazanımlar elde etti. İMECE’nin göreve başlamasıyla Türkiye, ilk kez metre altı çözünürlüğe sahip kamerasına uzay tarihçesi kazandırmış oldu.
Elektro-optik kamera
Türkiye ilk defa yerli ve milli imkanlarla uzay uyumlu elektro-optik kamera tasarladı, geliştirdi ve üretti. Böylece yabancı uydulardan görüntü tedarik eden bir noktadan kendi kamerasını üreten ve hatta ihraç eden bir ülke konumuna geldi.
Yerli teknolojik komponentler
İMECE’nin kamerası dışında, elektrikli itki sistemi, güneş algılayıcı, yıldızizler, tepki tekeri, küresel konumlandırma sistemi alıcısı, manyetometre ve manyetik tork çubuğu da ilk defa yerli olarak üretildi. Türkiye, bu sayede sıfırdan bir uydunun aviyonik sistemlerini tasarlayıp üretebilecek kabiliyetleri sahip bir ülke konumuna geldi.
İMECE’nin künyesi ise şöyle:
“Ağırlık: Yaklaşık 700 kilogram, Boyutları: Yaklaşık 2 metre x 3,1 metre, çekim kabiliyeti: bin kilometre uzunluğunda 16,73 kilometre genişliğinde bir alanı tek seferde çekebilme ve 320 Mb/sn brüt veri hızı ile yer istasyonuna çektiği görüntüleri indirme kabiliyeti. Yerlilik: Başta elektro-optik kamera olmak üzere uçuş bilgisayarı, elektrikli itki, yönelim ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri, yıldızizler, güneş algılayıcı, tepki tekeri, küresel konumlandırma sistemi alıcısı, manyetometre, 7.3 m çapında antene sahip yer istasyonu. X bant ve S Bant haberleşme sistemleri ve uçuş bilgisayarı yazılımları başta olmak üzere, yönelim ve yörünge yazılımları, analiz yazılımları, yer istasyonu yazılımları ile şifreli ve güvenli haberleşme.”
Hibya Haber Ajansı