İmamoğlu, B40 dönem başkanlığını Bakoyannis’e devretti

imamoglu-b40-donem-baskanligini-bakoyannise-devretti-qDssz1d4.jpg

İmamoğlu, B40 dönem başkanlığını Bakoyannis’e devretti / Haberin Peşinde Urfa

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, kurucu başkanlığını yaptığı B40 Balkan Şehirleri Ağı dönem başkanlığını, Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis’e devretti.

B40 Balkan Şehirleri Ağı, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından 2021 yılının kasım ayında kuruldu.

B40 Ağı’nın kurucu başkanlığını ve ilk ev sahipliğini, yine Kasım 2021’de İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptı. İmamoğlu; kriz yönetimi, turizm, ekonomi, kültür gibi alanlarda iş birliği yapmak, kent diplomasi kavramını geliştirmek amaçlarıyla kurulan B40 Ağı’nın dönem başkanlığını, Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis’e devretti.

B40 Balkan Şehirleri Ağı Atina Zirvesi, İBB’nin Kadıköy’de hizmete aldığı “Müze Gazhane” benzeri bir yerleşke olan Technopolis’de gerçekleştirildi. İmamoğlu, 23’ü kurucu şehir olmak üzere, toplam 48 Balkan kentinin belediye başkanlarını bir araya getiren toplantıda bir konuşma yaptı.

İmamoğlu, Balkan şehirlerinin B40 Ağı’na gösterdikleri ilgi ve katılımın kendisini mutlu ettiğini belirterek, “Bu güçlü katılım, B40 Balkan Şehirleri Ağı’nın ne denli sahici ve sağlam bir temele dayandığını, ne önemli bir ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Bu ihtiyaç, Balkan şehirleri olarak daha güçlü ve daha iyi bir gelecek kurma arzusudur. Benim için İstanbul, ne kadar tüccarların, gezginlerin, üretenlerin, yaratanların ve göçmenlerin şehriyse, Balkanlar da öyledir. Öyle olmalıdır.” dedi.

“Balkan coğrafyasına baktığımda kralların, Sezarların ve sultanların hükmettiği dünü değil”

Balkan coğrafyasının bünyesinde çok büyük bir küresel potansiyel ve iş birliği geleceğini barındırdığını söyleyen İmamoğlu, “Ben, Balkan coğrafyasına baktığımda kralların, Sezarların ve sultanların hükmettiği dünü değil, her kökenden ve her inanıştan yaratıcı insanın birlikte inşa ettiği eşit, zengin, mutlu, demokratik ve barış dolu yarını görüyorum. Sadece batı ile değil, Asya, Hint Okyanusu ve Afrika ile nefes alabilecek bir bölge görüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Ülkelerimizi yönetenler, çok farkında olmasalar da”

İmamoğlu, “B40 için yola çıktığımda, bu zenginliğin ve çeşitliliğin birliğini ve iş birliğini hedeflemiştim. ‘Birlikten kuvvet doğar’ demiştim” diyerek, şunları kaydetti:

“Ülkelerimizi yönetenler, çok farkında olmasalar da şehirlerimizde yaşayan milyonlar ve onların yaşam kalitesini yükseltmeyi birincil sorumluluk kabul eden yeni nesil belediye başkanları bunu başarabilir, dedik. O yüzden eşitlik ve demokrasiyi temel alan, sürdürülebilir bir birlikteliğin temellerini attık. Çok mutluyum, çünkü başardık. Çok mutluyum çünkü, bu salonda bir araya gelen şehirlere baktığımda, B40 Ağı’nı kurma vizyonuyla yola çıktığımda hedeflediğim noktaya, beklediğimden daha kısa zamanda ulaştığımızı görüyorum.”

“Kur’an yakılmasını hep birlikte ve şiddetle kınamalıyız”

“Avrupa Birliği’nin temsil ettiği çok uluslu, çok kimlikli ve çoğulcu demokrasi modeli hepimizin ortak ideali” diyen İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Demokrasinin küresel kriz yaşadığı bu dönemde tüm Balkan şehirlerinin demokrasinin yeniden filizleneceği merkezler olacağına inanıyorum. Bu ideal ve hedefler doğrultusunda B40 Ağı’nın, Balkan şehirleri arasında barış, demokrasi ve tolerans iklimini geliştireceğine ve sürdürülebilir hale getireceğine inanıyorum. Dünyanın başka yörelerinde, bölgelerinde Kur’an’ın yakıldığı günlerden geçiyoruz. Bu tür provokasyon amaçlı girişimleri hep birlikte ve şiddetle kınamalıyız.”

“Askıda Fatura’yı Balkan şehirleriyle paylaştık”

İmamoğlu, B40 Ağı’nın kendileri dönemindeki faaliyetlerini ve gelecek planını özetleyerek, üye kentlerle bilgi ve birikim paylaşımında bulunduklarını aktardı.

Bu paylaşımlardan birinin de “Askıda Fatura” uygulaması olduğunu aktaran İmamoğlu, “İstanbul’un toplumsal dayanışma platformu olan ‘Askıda Fatura’ uygulamasını, isteyen üye şehirlerle paylaşıyoruz. Böylece, yardımlaşma duygusunun B40 Ağı şehirlerinde yayılmasına vesile olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Tüm kalbimle inanıyorum ki; B40 Ağı şehirleriyle birlikte gerçekleştireceğimiz pek çok proje sayesinde, bölgemizde ekonomik iş birliğini artıracak, daha insan odaklı, daha verimli ve daha etkili yerel yönetim modeli yaratacağız.” diye konuştu.

“B40 yeşil kalkınma bankası kurmayı teklif ediyorum”

İmamoğlu, bu kapsamda geliştirdikleri bir projeyi de B40 Ağı üyesi kentlerin belediye başkanlarıyla paylaşarak, önerisini şu sözlerle dile getirdi:

“İklim değişikliğine bağlı afetler, doğayla uyumlu ve iklim değişikliğine dirençli bir yeşil dönüşüme ihtiyaç olduğunu kanıtladı. Balkan coğrafyasında yeşil dönüşüm sürecini yönetmek ve iş birliğimizi ileriye taşımak için, ‘B40 Yeşil Kalkınma Bankası’ kurmayı öneriyorum. Ölçeklerimiz farklı olsa da her birimiz, şehirlerimizde yeşil dönüşümü gerçekleştirmek zorundayız. Yeşil dönüşüm projeleriyle, şehirlerimizin global düzeydeki iklim değişikliği politikalarına ve sürdürülebilir kalkınma amaçlarına uyum kabiliyetlerini artırabiliriz.”

“Gönül rahatlığıyla devrediyorum”

Kurulmasını önerdiği kalkınma bankası ile ilgili detayları paylaşan İmamoğlu, konuşmasını, “B40’ın üye sayısı arttıkça, karar alma süreçlerinin basitleştirilmesi, dönem başkanlığının bir ülkeden diğerine, adil ve eşit biçimde geçmesini sağlayacak mekanizmaların tartışılarak karara bağlanması da 2023 yılı için önemli bir ihtiyaç olacak. Tüm bu konuları teknik ekiplerimiz görüşsün; projelendirsin; ete kemiğe büründürsün. Büyük bir gönül rahatlığıyla ve memnuniyetle B40 Ağı dönem başkanlığını, dostum Kostas’a devrediyorum.” sözleriyle tamamladı.

“’Balkanlaşma’ hareketine ihtiyaç var”

Atina Belediye Başkanı Bakoyannis, böylesi tarihi bir ihtiyacı harekete geçirdiği için İmamoğlu’na teşekkürlerini ve tebriklerini sunarak, Balkan ülkelerinin şehirleri olarak benzer sorunlarla karşı karşıya olduklarına dikkat çekti.

Bünyesinde farklı etnik yapıları ve dinleri barındıran Balkan şehirlerinin, kendilerine yönelik saldırılara karşı birlikte hareket etmelerinin önemine vurgu yapan Bakoyannis, bu kapsamda bir “Balkanlaşma” hareketine ihtiyaç olduğu tespitinde bulundu.

Bakoyannis, tarihsel süreçte birbirleriyle savaşarak sınırlarını belirleyen Avrupa ülkelerinin başardığı Avrupa Birliği yapılanmasının bu harekete örnek olacağını belirterek, “Dünyada hiçbir çocuk, bir etnik gruba ya da farklı inançlara karşı kinle ve nefretle dünyaya gelmiyor. ‘Balkanlaşma’ sürecimiz, bizim için dayanışma ve iletişim köprümüz olacaktır. Vizyonumuz; Balkanlara barış, refah ve istikrar olacaktır. Amacımız; yerel toplumları öne çıkarmaktır. Ağımıza katılacak her üye, bu temeli sağlamlaştıracaktır.” dedi.

B40 Atina Zirvesi’ne katılan belediyeler

B40 Atina Zirvesi’ne, İstanbul ve Atina’nın dışında; Belgrad, Bijeljina, Burgaz, Çanakkale, Dıraç, Dimitrovgrad, Edirne, Filibe, Karnabot, Kırcaali, Kırklareli, Laktaşi, Lefkada, Midilli, Patras, Podgoritsa, Pula, Saraybosna, Selanik, Sofya, Split, Stara, Tekirdağ, Tiran, Troyan, Üsküp, Veliko, Zenica, Kotor, Niksiç, Zagreb, Pire, Trikala, Nea Smyrni, Kumanova, Pilea-Hortiatis, Veria, Korint, Karditsa, Orta Korfu ve Diapontian Adaları, Ayios Dimitrios, Halkida, Zografu, Kalamata, Paleo Faliro, Pallini, Argos-Mikines ve Avlona belediye katıldı.

Avrupa Bölgeler Komitesi Başkanı Vasco Alves Cordeiro, Eurocities Başkanı ve Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella ve Eurocities Genel Sekreteri Andre Sobczak da zirveyi, uluslararası kuruluş temsilcisi sıfatıyla izledi.

Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version