İhracatın geleceği ‘karbon’a bağlı / Haberin Peşinde Urfa
2026’da başlayacak‘Sınırda Karbon Vergisi’ uygulamasıyla firmalar için yeni bir dönem başlıyor. Sektörlere yönelik hedeflerin belirlenmesi, karbon fiyatlandırma ve karbon ticareti mekanizmalarının geliştirilmesi yeşil dönüşümün öncelikleri.
Türkiye’nin son dönemde özellikle AB ülkelerine ihracatında önemli artış yaşanıyor. Ancak iklim değişikliği ile mücadele kapsamında firmaları zorlu bir süreç bekliyor. AB Yeşil Mutabakat çerçevesinde kapsamında Sınırda Karbon Uygulaması’nın 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girmesi ve 31 Aralık 2025’e kadar da bir geçiş dönemi yoluyla aşamalı olarak uygulanması hedefleniyor. 1 Ocak 2026’dan itibaren Sınırda Karbon Vergisi uygulaması tam olarak yürürlüğe girecek.
ULUSAL BEYANLAR HAZIRLANMALI
Türkiye’de ‘AB Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nın yayınlanmasının çok önemli bir adım olduğunu belirten İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin de kamunun öncelikle AB Yeşil Mutabakat çerçevesinde Sınırda Karbon Vergisi uygulaması için sektörlere yönelik öncelikler ve hedefleri ortaya koyması, karbon fiyatlandırma ve karbon ticareti konularında mekanizmalar geliştirmesinin beklendiğine dikkat çekti. Edin “Türkiye’nin ulusal koşullar ışığında ulusal katkı beyanının hazırlanmasının ve uzun dönemli net sıfır karbon stratejisi oluşturulması iki önemli konu olarak önümüzde duruyor” dedi.
DÖNGÜSEL EKONOMİYE GEÇİLMELİ
“Öncelikle yeşil dönüşüm konusunda istikrarlı ilerleme için daha güçlü iklim politikalarına ve somut aksiyonlara ihtiyacımız var” diyen Edin, şöyle devam etti: “Bu politikaların finansman desteği ile güçlendirilmesi aksiyonların hayata geçirilmesi için önemli. Şeffaf ve kıyaslanabilir raporlama sürecinin güvenilir bir şekilde ilerlemesi için gerekli.” Türkiye’nin ihracatında AB ülkelerinin payının yüzde 42 olduğuna dikkat çeken Edin, Türkiye için döngüsel ekonomiye geçisin en önemli ajanda olması gerektiğini ve bu doğrultuda “Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu”nu hayata geçirdiklerini ifade etti.
YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR
Birçok hükümetin, kamu ve özel sektör iş birliğiyle ekonomik kalkınma planlarını “Yeşil İyileşme” üzerine kurgulamaya başladığını vurgulayan Edin “Ticaret Bakanlığı, AB Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nı yayınladı. Bu kapsamda geliştirilecek uygulamalar ve mevzuat düzenlemeleri ile yeni bir dönem başlayacak. Şirketlerin yeşil dönüşümü sağlayabilmeleri için kendilerine bu konuda yol haritaları sunacak, rehberlik sağlayacak yapılar ile çalışmaları bu konuda hızlanmalarını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
Odağımız yeşil dönüşüm
AB,karbon,Ebru Dildar Edin,İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği