Hulusi Kentmen kimdir, nereli? Ne zaman vefat etti? / Haberin Peşinde Urfa
Sinemaseverlerin fahri dedesi Hulusi Kentmen, 20 Aralık 1993 günü 81 yaşında hayatını kaybetti. Yeşilçam’ın kült ismi, 46 yıllık oyunculuk kariyerinde 500’e yakın filmde rol alarak ulaşılması zor bir performansa imza attı. İşte biyografisi…
Pala bıyıkları kadar tatlı sert ve babacan tavrıyla seyircinin gönlünü kazanan Hulusi Kentmen, Türk sinemasına damga vuran isimlerden biri oldu. Aynı zamanda keman çalan ve fotoğrafçılıkla da ilgilenen usta oyuncu, bir röportajında neden ‘iyi’ rollerde yer aldığını, “Hem komediye hem drama uyum sağlayabiliyorum. Yalnız kötü adam oynayamıyorum. Çünkü tipim, kötü adama müsait değil. Bir defa oynamaya kalktım, bir şeye benzemedi” sözleriyle açıklamıştı.
HULUSİ KENTMEN’İN HAYAT HİKAYESİ
20 Ocak 1912 tarihinde Bulgaristan’ın Tırnova kentinde dünyaya geldi. Hulusi Kentmen, Bulgar göçmenidir.
Ailesiyle Türkiye’ye göç etti ve, çocukluğunu İzmit Körfezi’nde geçirdi. İlköğrenime Akçakoca’da başlayan Kentmen, daha o günlerde oyunculuğa sevdalanmasını, TRT’ye verdiği bir röportajında, “Akçakoca İlkokulunda bir tiyatro salonumuz vardı. Birkaç defa orada sahneye çıktım. Bulaştı” sözleriyle aktardı.
Kentmen Deniz Astsubay Okulu’nda eğitim aldıktan sonra Deniz Kuvvetleri’nde denizaltıcı Astsubay olarak görev yaptı. Bir müddet kara hizmetinde de bulunan sanatçı, askerlik görevini sürdürürken ilk kez vodvil türündeki ‘Hisse-i Şayia’ oyunuyla sahneye çıktı.
30 YAŞINDA İLK OYUNCULUĞA ADIM ATTI
1942’de Sürtük filmiyle sinema oyunculuğuna başladı. İlk ciddi rolünü, Ferdi Tayfur’un Senede Bir Gün adlı filmiyle oynadı.
Sinemaya başladıktan sonra da zaman zaman tiyatro oyunlarında sahne aldı. Şehir Tiyatroları’nda sahnelenen Çatallı Köy oyununda rol aldıktan sonra 1965 yılında bu oyunu, oyuna konu olan köyde (Afyon’un Emirdağ ilçesinin Çatallı Köy’ünde) Hüseyin Baradan, Şahin Tek ve diğer oyuncularla birlikte sahneledi.
Kurucusu olduğu ‘Hulusi Kentmen Tiyatro Topluluğu’ ile çeşitli oyunları sahneye koydu, turneye çıktı. Bazı televizyon reklamlarında rol aldı.
46 YILDA 500’E YAKIN FİLMDE ROL ALDI
Tatlı-sert ve babacan tarzı ile çoğu filmlerinde baba, komiser, bahçıvan, hakim vb. roller üstlendi, birçoğunda kendi adıyla oynadı. Karakter oyuncusu olarak simgeleşti. Sinemada bıraktığı etkiyle halk arasında, babacan, tatlı- sert erkek karakterini ifade etmek üzere ‘Hulusi Kentmen gibi’ deyişi yerleşti.
Birçok filminde Hulusi Kentmen’i, Kemal Ergüvenç, bazı filmlerinde ise Rıza Tüzün seslendirdi. Kentmen, 1942-1988 yılları arasında 500’e yakın filmde rol aldı.
“HERKES ONU ‘BABA’ DİYE SEVER”
1938’de Refika Kentmen’le evlendi. Volkan adlı bir oğlu ve daha sonra iki torunu oldu.
Refika Kentmen, bir röportajında, eşinin canlandırdığı karakterlerdeki gibi iyi ve sevilen biri olduğuna değinerek, “Hulusi herkes tarafından çok sevilen, sayılan bir insandır. Herkes onu ‘baba’ diye sever. Ben de çok severim, 53 senemi vermişim, sevilmez mi?” demişti.
Amatör olarak fotoğrafçılıkla ilgilendi ve keman çaldı. 1980 yılında İzmir Fuarı’nda Akasyalar Gazinosu’nda Hülya Koçyiğit’in kadrosunda çıktı; keman çalıp parodiler yaptı.
Hulusi Kentmen, kariyeri boyunca Adile Naşit, Münir Özkul, Kemal Sunal ve Tarık Akan gibi dönemin ünlü isimleriyle birçok filmde kamera karşısına geçti.
“KADIKÖY OTOBÜSÜNDE KARŞILAŞIRDIM”
Yazar, oyuncu ve araştırmacı Sunay Akın, Hulusi Kentmen ile ilgili bir anısına, ‘Önce Çocuklar ve Kadınlar’ kitabında şu cümlelerle yer verdi:
“Sert görünümlü ama iyi yürekli ve genellikle de fabrikatör baba rolünde görürüz onu. Hulusi Kentmen’den söz ediyoruz tabii ki! Bu arada, kendimize bir ‘torpil’ geçelim ve son sınıfı okuduğum Koşuyolu Kazım İşmen Lisesi’nden eve dönerken, Kadıköy otobüsünde Hulusi Kentmen’ ile sık sık karşılaşıp sinema sohbetlerine daldığımı da bir martı gibi periskopun üstüne konduralım.”
HULUSİ KENTMEN NE ZAMAN ÖLDÜ, MEZARI NEREDE?
Türk sinemasında bir klasik olan Hulusi Kentmen, 81 yaşında 20 Aralık 1993’te böbrek yetmezliği sonucu yaşamını yitirdi. Mezarı, Karacaahmet Kabristanı’nda yer almaktadır.
Ekim 2020’de İzmit’te hayatının bir bölümünün geçtiği evin müze yapılması .
HULUSİ KENTMEN FİLMLERİ
Deneyimli oyuncunun rol aldığı bazı filmler şöyle:
* Paranın Gücü
* Acı Su
* Donanmanın Gülü
* Şabancık
* Taşı Toprağı Altın Şehir
* Ah Bu Ne Dünya
* Bıktım Her Gün Ölmekten
* Meraklı Köfteci
* Ah Bu Gençlik
* Minik Cadı
* Ateş Böceği
* Ah Nerede
* Üçkağıtçılar
* Baba Bizi Eversene
* Kara Murat Ölüm Emri
* Yumurcak
* Uyanık Kardeşler
* Yalancı Yarim
* Vurgun
* Keloğlan ile Cankız
* Öksüzler
* Sev Kardeşim
* Yumurcağın Tatlı Rüyaları
* Ali Baba Kırk Haramiler
* Sezercik Yavrum Benim
* Ayşecik Yuvanın Bekçileri
* Bir Katil Sevdim
* Denizciler Geliyor
* Sevgili Öğretmenim
* Şoförün Kızı
* Çanakkale Aslanları
* Kendini Arayan Adam
* Gönül Avcısı
* Sevimli Haydut
* Vatan Uğruna
* Meçhul Kahramanlar
* Efelerin Efesi
* İstiklal Madalyası