1. Haberler
  2. Şanlıurfa
  3. HRÜ’DE AİDİYET ANITI AÇILDI

HRÜ’DE AİDİYET ANITI AÇILDI

featured

Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesinde “Harran Okulu’ndan Harran Üniversitesi’ne” isimli Aidiyet Anıtı açıldı.

Osmanbey Yerleşkesi girişinde yapılan anıtın açılış törenine, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Bülent Tırnaksız, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

Eski Harran Okulunda Harran Üniversitesi Öğretim Üyeleri tarafından yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan medreseler, hamamlar ve mabetlerin bulunduğu 24 yerleşim alanı ile Harran Üniversitesi’nin içerisinde bulunan 24 yerleşim alanı birbirine benzemektedir. Bu benzerlik, yapılan çalışmayla birleştirilerek muhteşem bir anıt ortaya çıkmış oldu.

Geçmişin mirasını en iyi şekilde temsil etme gayreti içinde olunacağının bir nişanesi olarak ‘Aidiyet Anıtı’nı inşa ettiklerini vurgulayan Rektör Çelik, “M.S. 640 yılında Müslümanların hâkimiyetine giren Harran, kadim dünyanın ticaret, ilim ve inanç merkezi konumundaydı. İslâm’la birlikte Harran’ın şan ve şöhreti, İslâm dünyasının dışına kadar yayıldı. Harran, 9. ile 12. yüzyılları arasında günümüz modern bilimin temel ilham kaynağı haline gelen çeşitli bilim insanının yetiştiği ve yeni bilgilerin ortaya çıkmasına tanıklık ettiği bir entelektüel merkez idi. Bu çerçevede, Harranlı bilim insanları, bilginin gelişimine ve evrenselleşmesine katkı sağladılar.

Türk-İslam medeniyetinin (M.S. 650-1272) en görkemli dönemini yansıtan Harran Şehri’ne ait bu tablo, tarihi belgelerden ve mevcut kalıntılardan derlenerek hazırlanmıştır.  İçlerinde El-Battani, Cabir bin Hayyan, Sabit bin Kurra ve İbn-i Teymiyye gibi şahsiyetlerin yer aldığı 300’den fazla bilim insanının yetiştiği bu şehirdeki mabetler, özel mekanlar ve medreseler bütün olarak Harran okulunu oluşturmaktaydı.

İşte, bu muhteşem Harran Okulu’ndan çıkan El-Battani, Cabir bin Hayyan ve Sabit bin Kurra gibi bilim insanlarındaki ilim aşkı, araştırma sevdası ve kültür anlayışı bir miras olarak bize intikal etmiş; yanı sıra bu entellektüel birikimi taşıma sorumluluğunu bize yüklemiştir.

Harran Okulu’nun küllerinden doğan, kurulduğu 1992 yılından bu yana geçmişin birikimiyle geleceğin inşasında bir dünya üniversitesi olmayı hedefleyen Üniversitemiz, üretken seçkin akademik kadrosuyla bilimin ışığında bölgenin sosyal, kültürel ve ekonomik dönüşümüne yön verme iddiasındadır.  Hedefimiz tarihin bize yüklediği misyonun sorumluluğunu eksiksiz yerine getirmektir. Harran Üniversitesi, damarlarımıza nüfuz eden bu aşkın ihyasını öğrencileri ve öğretim elemanları sayesinde gerçekleştirme azmindedir. Bu aidiyet duygusu ile geçmişin mirasını en iyi şekilde temsil etme gayreti içinde olacağımızın bir nişanesi olarak “HRÜ Aidiyet Anıtı” Üniversitemiz Osmanbey Yerleşkesinde inşa edildi.

Bu anıt geçmişle bugün arasında bir bağ geliştirmemizi sağlayacağı gibi eşsiz görüntüsü ile de kampüs fotoğraflarımızın vazgeçilmez bir noktası hatta birçok mutlu anı ölümsüzleştireceğimiz bir fotoğraf stüdyosu olacaktır” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
HRÜ’DE AİDİYET ANITI AÇILDI
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!