HPV aşısı hakkında merak edilenler / Haberin Peşinde Urfa
Memorial Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Bilgi Gökcan, HPV aşısı hakkında bilgi verdi.
Memorial Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Bilgi Gökcan, HPV aşısı hakkında bilgi verdi.
HPV aşısı kimlere uygulanabilir sorusuna cevap veren Op. Dr. Bilgi Gökcan, “Rahim ağzı kanserine karşı yüksek düzeyde koruma sağlayan HPV aşısı 9 yaşından itibaren üst yaş sınırı olmaksızın her kadına uygulanabilmektedir. Erkeklerde HPV aşısı 26 yaşına kadar uygulanmaktadır. 9 – 26 yaş aralığında olan bütün erkekler HPV aşısı yaptırabilmektedir.” dedi.
HPV aşısı 3 doz kullanılan bir aşı olduğunu söyleyen Op. Dr. Bilgi Gökcan, “İlk doz aşıdan 1 ay sonra 2. doz uygulanır. 2. dozdan 5 ay sonra da son doz aşı yaptırılmalıdır. 14 yaşına kadar çocuklarda tek doz HPV aşısı yeterlidir. 15 yaşından sonra yetişkinlerde olduğu gibi 3 doz aşı gereklidir. 13 yaş sonu ile 15 yaş başı arasındaki çocuklarda 2 doz aşı yeterli olmaktadır.” şeklinde konuştu.
HPV’nin birçok tipi bulunmakta olduğunu belirten Op. Dr. Bilgi Gökcan, “Bu HPV tiplerinden bazıları rahim ağzı kanserine bazıları ise genital siğil oluşumuna yol açmaktadır. Türkiye’de yakın zamana kadar 4’lü HPV aşısı yapılmaktaydı. HPV tip 6, HPV tip 11, HPV tip 16 ve HPV tip 18’e karşı koruma sağlayan 4’lü aşı yerine artık Türkiye’de de 9 tip HPV’ye karşı koruma sağlayan aşı yapılmaktadır. Yeni aşıda 4’lü aşıya ek olarak HPV tip 31, HPV tip 33, HPV tip 45, HPV tip 52 ve HPV tip 53’e karşı da koruma sağlamaktadır. 9 Tip HPV virüsüne karşı koruma sağlayan yeni aşıda doz şemasında bir değişiklik bulunmamaktadır. 4’lü HPV aşısında olduğu gibi 3 doz şeklinde yapılabilmektedir” ifadelerini kullandı.
HPV bulaşı olan kişilerin de HPV aşısı yaptırabileceğini ifade eden Op. Dr. Bilgi Gökcan, “HPV virüsü vücuduna girmiş olsa bile HPV aşısının yarattığı bağışıklık kendi kendine geçiren kişilerden daha yüksektir. HPV aşısının bağışıklığı yaklaşık 25 yıl devam etmektedir.
HPV tedavisi olan kişiler sonrasında tekrar HPV virüsü bulaşı olabileceğini söyleyen Op. Dr. Bilgi Gökcan, Renfeksiyon denilen tekrar HPV virüsüne yakalanma riski bulunmakta olduğunu ancak HPV aşısı olan kişilerde bu ihtimal çok düşük olduğunu ifade etti.
Op. Dr. Bilgi Gökcan, HPV aşısının gebelik döneminde uygulanması tavsiye edilmediğini ancak emzirme döneminde güvenle kullanılabileceğini belirtti.
Op. Dr. Bilgi Gökcan, HPV aşısı yan etkileri neler olduğunu şöyle açıkladı:
“HPV aşısı dünyada kullanılan en güvenli aşı kabul edilmektedir. Yapılan tıbbi çalışmalarda HPV aşısının ciddi bir yan etkisi tespit edilmemiştir. Aşı yapıldıktan sonar ciltte ağrı, kızarıklık, şişlik görülebilmekte bu şikayetler de kısa süreli olmaktadır.”
HPV aşısını rutin olarak yaptıran ülkelerde yapılan çalışmalarda rahim ağzı kanserinin yüzde 80 oranlarında azaldığı belirlendiğini söyleyen Op. Dr. Bilgi Gökcan, “HPV 4’lü aşı yaptıranlar 9 tip virüse karşı koruma sağlayan yeni aşıyı yaptırabilirler. Ancak 9’lu aşının uygulaması dünyada da çok yeni olduğu için bu konudaki çalışmalar tam olarak tamamlanmamıştır.” dedi.
Hibya Haber Ajansı