Hipotiroidi Ve Beslenme

hipotiroidi-ve-beslenme-d5bucOhg.jpg

Hipotiroidi Ve Beslenme / Haberin Peşinde Urfa

Sağlıklı Beslenme için bilgi mi arıyorsunuz? Hipotiroidi Ve Beslenme makalesine göz atın ve Sağlıklı Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinin 

Tiroit tüm organları ilgilendiren hormonun üretiminin olduğu bir organdır. Vücutta triodotironin ve tiroksin olarak bulunan bu hormonların az çalışması hipotroidiye neden olur.

Beslenme tedavisi ise özellikle bozulmuş tiroit hormon mekanizmasının sebep olabileceği bir çok yan hastalığın belirtilerini ortadan kaldırabiliyor ya da şiddetini azaltabiliyor.

Hipotiroidide Beslenme Adımları:

Günlük gereksiniminiz kadar yeterli protein alımı tiroitlerin daha iyi çalışmasını sağlar. Sağlıklı hayvansal ve bitkisel protein kaynakları tavuk,balık,yumurta,kurubaklagiller tercih edin.

Ödem problemi yaşamamak ve sağlıklı kilo kaybı sağlamak için günde en az 8-10 bardak su için.

Sebze ve meyve tüketimini arttırın. Böylece tiroid fonksiyonları için gerekli vitamin ve mineral desteğini sağlamış olursunuz.

Haftada en az 2 kez balık tüketilmeli veya keten tohumu, ceviz, semizotu tüketilmeli. Bu besinler tüketilemiyorsa omega 3 desteği kullanılabilir.

Posadan ve bitkisel proteinden oldukça zengin kurubaklagillere de hafta 2 kez mutlaka yer verin.

Diyetinizle, yeterli düzeylerde iyot (iyotlu tuz, deniz ürünleri) almaya özen gösterin. Hipotiroidi olanların iyotlu tuz tüketmesi daha doğrudur. Sağlıklı yetişkinler için günlük alınması gereken tuz miktarı 6gr ‘dır.

Beslenmenizde peynir, kırmızı et, kepekli ekmek, tavuk, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, balık, patates, ceviz, badem, tam tahıllar, kuru fasulye, lahana, ay çekirdeği gibi çinko içeren besinlere yer verin.

Tiroit fonksiyonları için önemli olan selenyum içeren ; ceviz, et, balık ve kabuklu deniz ürünleri, kepekli unlar, süt ürünleri, sebze ve meyveler ve yumurta gibi besinler beslenmenizde mutlaka olsun.

Çikolata,kafein, alkol, sigara ve şeker tüketimi özellikle sınırlandırılmalıdır.

Beyaz-kara lahana, karnabahar, brokoli, turp, brüksel lahanası, hardal, şalgam, soya fasulyesi,

guatrojenik besinler olarak adlandırılır ve tiroit hormonlarının çalışmasını azaltır. Bu besinlerin pişirilerek tüketilmesi etkisini azaltmaktadır. Yer fıstığı ,mantar ,sarımsak, su teresi, yumurta sarısı gibi besinler ise fazla tüketilmemelidir.

Exit mobile version