Helicobacter Pylori (Mide mikrobu) nedir? Helicobacter Pylorinin neden olduğu hastalıklar… / Haberin Peşinde Urfa
Gastrit ve Ülser hastalıklarına neden olan helicobacter pylori aynı zamanda farklı ciddi hastalıklara neden olabilir. Yaklaşık dünya bulunan yüzde 60 oranda insanda görülen bu mide mikrobu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Genellikle gelişmemiş ülkelerde yaygın görülür. Ölümlere neden olur. Peki Helicobacter Pylori (Mide mikrobu) nedir? Helicobacter Pylori neden olduğu hastalık…
Gastrit ve Ülser hastalıklarına neden olan helicobacter pylori aynı zamanda farklı ciddi hastalıklara neden olabilir. Yaklaşık dünya bulunan yüzde 60 oranda insanda görülen bu mide mikrobu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Genellikle gelişmemiş ülkelerde yaygın görülür. Ölümlere neden olur. Peki Helicobacter Pylori (Mide mikrobu) nedir? Helicobacter Pylori neden olduğu hastalık…
Bilimsel araştırmalar sırasında fark edilen helikobakter pylori mikrobunun mide zarına yapışarak burada yaşadığı tespit edilmiştir. Midenin zarında yaşam alanı bulan bu mikrop dünya üzerinde neredeyse 4 insanın 3’ünde görülür. Özellikle gelişmemiş ülkelerde yaygın olarak rastlanır. Mikrop erken tedavi edilmediğinde mide kanaması sonrası ölümlere yol açar. bazı insanlarda olmasına rağmen herhangi bir belirti vermez. Ancak sağlıksız beslenme kirli ortamda yaşayan kişilerde hemen kendini ele verir. Mide yüzeyinde iltihaplanmaya yol açan mikrobun tedavisinde erken tanı oldukça önemlidir. Aksi halde ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Mideye nasıl yerleştiği henüz kesin bilinmemektedir. Fakat buna dair iki varsayım vardır. Bunlardan biri dışkıyla çıktığı bölgelerdeki içme suyuna karışması bir diğeri ise bir başkasının tükürüğünün bulaştığı nesneyi kullanarak bulaşabileceği düşünülüyor. Kalabalık yaşam alanları, temiz olmayan su, sağlıksız beslenme mikrobun yayılma hızını artırır.
HELİCOBAKTER PYLORİNİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR..
– Mikrobun görüldüğü kişilerin yüzde 60’ında ülser rahatsızlığı yaygınlaşır. Ülser yani mide yarası yeme bozukluğu ve sürekli kusma gibi durumlara yol açar.
– Mide yüzeyindeki zarın iltihap kapmasına neden olan helikobakteri kansere davetiye çıkartır. Hücre yapısını bozan bu bakteriyi taşıyanlar erken teşhis edilmediğinde mide kanserine yol açabilir.
– Bakteri ayrıca lenfoma riskini artrır.
– Yaygın görülen ikinci hastalık ise gastrittir. Mide içerdiği asit oranını mikrop nedeniyle dengeleyemez.
HELİKOBAKTERİ PYLORİ MİDEYE NASIL YERLEŞİR?
Mikrop midenin iç kısmında fazla kalamaz. Asit nedeniyle çabuk öldüğünden yüzeye kolayca yerleşir. Burada parçalara ayrılarak çoğalan mikrop bulunduğu bölgenin hücre yapısını bozar. Midenin zarına tutunup enfekte oranını artırarak iltihaba yol açar. Erken müdahale edilmediğinde ölüme bile neden olduğu vakalara da rastlanmıştır.
HELİKOBAKTERİ PYLORİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Şiddetli karın ağrısı
Yemek yemede zorlanma
Az yemek tüketilmesine rağmen şişkinlik ya da hazımsızlık
Sürekli olarak bulantı ya da kusma hissi
Geğirme ile beraber gelen kötü koku ve mide kasılması
İshalle beraber aniden ve hızla kilo kaybının yaşanması
Dışkılama da kana rastlamak
Cilt renginde solukluk
Baş dönmesi ve tansiyonun sürekli düşmesi gibi durumlarla kendini gösterir.
HELİKOBAKTERİ PYLORİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Gelişen teknolojiyle beraber endoskopi uygulaması ile midenin yüzeyi incelenebilir. Bu yüzden kolayca mikrop olup olmadığına bakılabilir. Bunun yanı sıra kan testi yapılır. Mikrop bağışıklık sistemini düşürebildiğinden antikor sayısına bakılır. Mideden parça alınarak biyopsi yapılır. Dışkı testiyle de mide de bu mikrobun varlığı teşhis edilebilir.
HELİKOBAKTERİ PYLORİ TEDAVİSİ
Mikrobun kırılması için uzmanlar öncelikle antibiyotik tedaviye başlar. Bununla beraber mide duvarını koruyan ilaçlarda verilir. Mide bariyerini temizleyen bizmut tuzlar önerilir. Bunlarla beraber mideye iyi gelen domates, salatalık ve elma gibi besinler tavsiye edilir. Ayrıca sağlıklı bir ortamda iyice yıkanmış besinler ve arındırılmış su tüketimi mikrobun çoğalmasını önler.
mide hastalıkları,helicobacter pylori,mide mikrobu,helicobacter pylori nedir,helicobacter pylori neden olduğu hastalıklar