Hamileler Koronavirüse Karşı Bağışıklıklarını Nasıl Güçlendirebilir, Ne Tarz Önlemler Alabilirler?

hamileler-koronaviruse-karsi-bagisikliklarini-nasil-guclendirebilir-ne-tarz-onlemler-alabilirler-xxJ3w98w.jpg

Kadın Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Hamileler Koronavirüse Karşı Bağışıklıklarını Nasıl Güçlendirebilir, Ne Tarz Önlemler Alabilirler? makalesine göz atın ve Kadın Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, hamilelerin koronavirüsüne karşı nasıl önlem alabilecekleri konusunda çok önemli tavsiyelerde bulundu.

Hamile olmak, her şey yolunda olsa bile, anne adayları için endişe verici bir süreçtir. Örneğin herhangi bir enfeksiyon kapmamaları, aktivitelerini kontrol etmeler, bazı yiyeceklerden vs. sakınmaları gerekir. Bu gıdalar arasında kabuklu deniz ürünleri ve bazı peynir çeşitleri bile yer alabilir. İlaç kullanımı kısıtlı ve riskli olduğu için her türlü hastalık hamile bir kadın için risk taşır.

Hamilelerin koronovirüsten korunmak için almaları gereken önlemlerin en başında “sosyal mesafe”nin korunması gelmektedir. Hamile kadınların kendilerini korumak için mecbur kalmadıkları sürece evden çıkmamaları, virüs kapma ihtimali olan her ortamdan uzak durmaları gerekir.

Koronavirüsün neden olduğu COVID-19 hastalığının seyri tam olarak bilinmediği için hamileliği nasıl etkilediği hakkında henüz yeterince bilgi sahibi değiliz, ancak az sayıda hamile kadının virüsü kaptığı biliniyor. Bu nedenle hamilelerin ekstra önlem alması gerekiyor. 

Hamilelik sırasında bağışıklık sistemi oldukça değişkendir. Bağışıklık sistemindeki bu değişkenliğin kontrol altına alınması gelişmekte olan bebeği barındırmak için çok önemlidir. Örneğin, hamileliğin erken aşamalarında, bağışıklık sisteminin, yabancı bir cisim olarak algılanan fetüsün implantasyonuna izin vermek için bile düzenlenmesi gerekir.

Bağışık sisteminin güçlendirilmesi gerekir

Bu, elbette, aşırı basitleştirilmiş bir açıklamadır, ancak asıl nokta, dalgalanan bir bağışıklık sistemine sahip olmanın sizi, solunum güçlükleri ve hatta zatürree gibi COVID-19’un komplikasyonları için daha yüksek riske sokmasıdır.

Vurgulanması gereken ilk şey, doktorları tarafından aksi belirtilmedikçe, kadınların tüm doğum öncesi hastane randevularına devam etmeleri gerektiğidir. Eğer, geçmeyen kuru öksürük veya yüksek ateş varsa ve koronavirüs ile tutarlı semptomlar geliştirilirse, izolasyona sağlanmalı ve hemen bir hastaneye gidilmelidir.

Herhangi bir belirti olmasa bile hamilelerin bu süre içinde kendilerini izole etmeleri, sosyal mesafeyi ve hijyen kurallarını katı bir şekilde uygulamaları gerekir. Gebelik şekeri teşhisi konulan hamileler koronavirüs açısından yüksek risk altındadır. Çünkü uzun süre boyunca yüksek seviyelerde kalan kan şekeri kontrol altına alınmazsa bağışıklık sistemini daha da zayıflatabilir. Hamilelik ve doğum sırasında komplikasyon riskinin artmasına neden olur.

Hamile kadınların birlikte yaşadığı eşleri, çocukları ve diğer aile üyelerinin de virüs taşıyıcısı olmamak için izolasyon ve sosyal mesafe kurallarına tam olarak uyum sağlaması gerekir. Bu, evden çalışmayı (yapabilenler için), sosyal teması kesmeyi ve kalabalık alanlardan kaçınmayı içerebilir.

Ayrıca hamile kadınlar için sağlıklı bir hamilelik ve mümkün olduğunca iyi bir bağışıklık sistemi sağlamaya yardımcı olmak için genel tavsiye, demir (koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık ve yumurta) ve folik asit (fasulye, bakliyat ve yeşil yapraklı sebzeler) bakımından zengin bir beslenme sistemi uygulamalarıdır. Aynı zamanda, doktorunuzun tavsiye edeceği hamileliğe özgü multivitamin tablet de yardımcı olabilir.

Exit mobile version