Güvenlik Alarmı: Bebek Karyolaları / Haberin Peşinde Urfa
Çocuk Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Güvenlik Alarmı: Bebek Karyolaları makalesine göz atın ve Çocuk Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin
Bebeğiniz karyolasındayken genellikle tek başına olacaktır, bu yüzden tamamıyla güvenli bir çevresi olmalıdır. Karyolalarla ilgili en sık rastlanan yaralanmalar, aslında en kolayca engellenebilecek olan karyoladan düşmelerdir. Çocuklar genellikle yan taraf açık bırakıldığında ve döşek boylarına oranla çok yüksek ise karyolalarından düşerler.
Eski bir karyola kullanmayı planlıyorsanız, aşağıdaki özellikler için dikkatle gözden geçirmelisiniz:
Ahşap çubuklar birbirinden 6 cm’den fazla uzak olmamalıdır, böylece çocuğunuzun kafası aralarına sıkışamaz. Ayak ya da kafa tarafinda oyuklar olmamalıdır, böylece çocuğunuzun kafası ve ayakları buraya sıkışmaz.Köşesinde direği (bazen süslük olarak adlandırılır) varsa, kesin ya da sökün. Yumuşak kiyafetler bunlara takılabilir ve bebeğin boğulmasına yol açabilir.
Bebek karyolası ile ilgili diğer tehlikeleri aşağıdaki kılavuzlara dikkat ederek engelleyebilirsiniz:
1. Yeni bir döşek alırsanız, beraberinde gelen bütün plastik kaplama materyallerini çıkarın ve bunları parçalayın. Çünkü çocuğunuzu havasız bırakabilir. Eğer döşeği ağır bir kılıfla kaplarsanız, sıkı bir şekilde kapladığınızdan emin olmalısınız, fermuarlı kılıflar en iyisidir. Kılıf yumuşak değil, sıkı olmalıdır.
2. Bebeginiz oturmaya başlar başlamaz, karyolanın bir yanından sarkarak veya üzerinden kendisini çekerek düşmeyecek şekilde döşeğin yüksekliğini azaltmanız gereklidir. Çocuğunuz ayakta durmayı ôğrenmeden önce (genellikle 8-9 aylıkken) döşeği en alt seviyeye indirmiş olmalısınız. En sık düşmeler bebek tırmanmaya başladığı dönemlerde olur, bu yüzden bebeğiniz 88-90 cm olduğunda ya da yatağın yan kısmı bebek ayaktayken meme ucu hizasında ya da daha aşağısinda kalıyorsa, başka bir yatağa geçirin.
3. Tamamen aşağı indirildiğinde beşiğin yan tarafi en yüksek pozisyonda yerleştirilirse bile döşekten en az 10-16 cm. yukarıda olmalıdır. Karyolanın yan tarafını kapalı tutan mandalın sağlam bir şekilde kilitli olduğundan ve çocuğunuz tarafından açılamayacağından emin olmalısınız. Çocuğunuzu karyolassındayken her zaman yan tarafı yukarıda bırakın.
4. Döşek güvenli bir şekilde sıkı ve uygun olmalıdır, böylece çocuğunuz karyolanın yan tarafina ve döşek arasına sıkışmaz. Eğer karyolanın yanında ya da bir tarafında döşekle arasına iki parmağınızı sokabiliyorsanız, daha uygun bir döşekle değiştirin.
5. Karyolada sert köşelerin ya da metal kısımlarda sivri noktaların, tahtalarda kıymık ya da çatlakların olup olmadığını düzenli aralıklarla kontrol etmelisiniz.
6. Karyola tamponu kullanıyorsanız, karyolanın her tarafını kapsadığından ve yanlardan uzağa düşmesini engellemek için en azından 6 askı ya da düğümle bağlandığından emin olmalısınız.
Boğulmayı engellemek için, düğümler 15 cm’den daha uzun olmamalıdır. Herhangi bir yumuşak yastıklı tampon veya yumuşak bir yatak takımı kullanmamalısınız.
7. Çocuğunuz ayakta durabildiği zamana geldiğinde, tırmanmak için kullanabileceği karyola tamponlarını çıkarmalısınız.
8. Eğer çocuğunuzun karyolasına bir dönence takıyorsanız, yan taraflara güvenli bir şekilde takıldığından emin olmalısınız. Bebeğinizin ulaşıp aşağıya çekemeyeceği kadar yükseğe asın ve elleriyle ve ayaklarıyla itmeye başladığında ya da bebeğiniz 5 aylik olduğunda (hangisi önce olursa olsun), bunları karyoladan uzaklaştıran. Hatta itmeye başlamadan önce bile bazı bebekler yan taraflarına yuvarlanarak dönenceye ulaşıp yakalayabilirler ve onu aşağıya çekebilirler.
9. Çocuğunuz dört uzvuyla basmaya başladığında karyola oyuncaklarını (yan taraflara asılan parlak top gibi nesneler) çıkarmalısınız. Bu tür oyuncaklar genellikle çocuğun yakalamasına ve çekmesine dayanıklı olsalar da, çocuk öne doğru düşebilir ve oyuncağa dolanabilir.
10. Ciddi düşmeleri engellemek için, bebek karyolaların veya herhangi bir bebek yatağını pencerelerin yanına yerleştirmeyin. Yatağın üst kısmına resimler ya da raflar koymayın; deprem durumunda tehlike yaratabilir.