Gürültü / Haberin Peşinde Urfa
Kulak Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Gürültü makalesine göz atın ve Kulak Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin
Kulağa hoş gelmeyen seslerdir. Bir çeşit ses kirliliği olarak tanımlayabiliriz. Gürültü, sadece tek bir kaynaktan çıkan rahatsız edici bir ses olabilirken, birkaç farklı enstruman veya insanlardan gelen karışık sesler de olabilir. Bir insanın yüksek sesle bağırması, bir makine gürültüsü, hoparlörlerden gelen rahatsız edici müzik veya yoğun trafikte araç gürültüsü olabilir. İnsanı ruhen rahatsız eden bu ses kirliliği aynı zamanda işitme kayıplarına da yol açar. Zararlı ses seviyesi 120 dB ve üzeridir. 140 dB şiddetindeki bir ses, birkaç saniye bile sürse ani işitme kaybına yol açar. Özellikle Karadenizli hemşehrilerim için söylüyorum. 140 dB silah sesidir. Yaylalarda silah atışını seven Karadenizliler buna dikkat etmelidir.
Kulak koruyucu kullanmadan silah atışı yapmamalıdır. Ayrıca asker polis, güvenlik güçlerimizde de eğitim atışlarında kulaklık kullanmayınca işitme kaybı fazladır. Normal konuşma seviyesi 50 dB civarındadır. Kıyas için söyledim. Rahatsız edici seviye 120 dB dir. Örneğin; uçak kalkışta 120 dB, jet motoru 140 dB şiddetinde ses üretir. Uçak motorlarından da uzak durmak gerekir.
Birkaç dakika dahi durmak işitme kaybı yapabilir. İnsanın bağırması da rahatsız edici olabilir. Ancak çağımızda gençler büyük bir tehlike altındadır.
İşyerinde 85 dB üzeri sese uzun süre, aylar veya yıllar maruz kalanlarda da işitme kaybı ve çınlama şikayetleri olur. Bunlar meslek hastalığıdır ve tazminat hakkı doğurur. Bedenimiz bize Allah’tan bir emanettir. Tüm organlarımızı korumak bizim görevimiz. Ancak ben teknolojik çağ ile gelen ve artan gürültü kaynaklarının etkilerine dikkat çekmek istedim. Gürültünün kulağımız üzerindeki zararlı etkilerinin yanında davranışlarımız ve öğrenme üzerine de olumsuz etkisi çoktur. Uzun süre gürültülü ortamda yaşayan veya çalışan insanlar daha sinirli, agresif ve kaygılı olurlar. Depresif ve anksiyetik bir ruh hali oluşur. Bu, davranışlara da kötü yansır. İyi, uzlaşmacı anlayışlı insan tipinden uzaklaşılır. Gürültü ayrıca kalp damar sistemimize ve öğrenmenin gerçekleştiği beyin çalışmasına da zarar verir. Konsantrasyonu etkileyerek eğitimi zorlaştırır. Öğrenme güçlüğüne yol açar. Sağlıklı bir vücut ve huzurlu bir ruh hali için sakin güvenli ortamlara ihtiyacımız var. Ayrıca kulak sağlığımız için yüksek şiddette ses seviyesinden uzak durmak zorundayız.