Grip Yaşamı Tehdit Edebilir / Haberin Peşinde Urfa
Göğüs Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Grip Yaşamı Tehdit Edebilir makalesine göz atın ve Göğüs Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin
Grip, influenza da denilen virüsün yol açtığı, ani başlangıçlı bir solunum yolu hastalığıdır. Üst ve alt solunum yollarını etkiler ve sistemik bulgular-ateş,baş ağrısı,yaygın kas ağrısı,halsizlik yapar ve ileri yaşlarda yaşamı tehdit edebilir.
KIŞ AYLARI TEHLİKELİ
Genellikle kış aylarında salgınlara yol açar ve özellikle de riskli gruplarda ciddi sonuçlar doğurabilir.Türkiye’nin içinde bulunduğu Kuzey yarımkürede her yıl Aralık-Mart ayları arası grip salgınları açısından risklidir.10-15 yılda bir grip virüsü büyük değişimler geçirerek dünyayı etkileyen salgınlara yol açabilir.
Grip virüsü A,B,C alt grubu ve kaynağı,izolasyon numarası,yılı ve alt grubuna göre adlandırılır(örnek:A/Sydney/33/99).En ağır grip formları A tipi influenza virüsü ile oluşur..Bu grup virüsün özellik değiştirmesi sonucu zaman zaman büyük salgınlar oluşmaktadır. Influenza A virüsü ile oluşan epidemiler aniden başlar, 2-3 hafta içinde hızla yayılır ve 2-3 ay sürebilir.Genel nüfusun %10-20 sini etkiler.Önce çocuklarda ateşli solunum yolu hastalıkları artar,sonra erişkinlerde salgınlara yol açar. Zatürre, kalp yetersizliği, altta yatan akciğer hastalığı-KOAH alevlenmesiyle hastane yatışları,okul ve iş günü kayıplarına yol açar.
Bulaşma, el sıkışma,öpüşme yada havada asılı mikroplu taneciklerin solunması ile olur.
18-72 saat kuluçka devrini takiben hastanın yakınmaları başlar.Soğuk algınlığı ile seyreden hafif formda veya ağır,ateşli formda seyredebilir.Genellikle ateş ilk 24 saatte artar ve 38-41 derecelerde 2-3 gün bazen de 1 hafta sürebilir.Baş ağrısı,yoğun kas ağrıları-özellikle bacaklar ve sırtta,gözlerde yanma,duyarlılık,ışığa bakamama 1 hafta bazen daha da uzun sürebilir.Yaşlı hastalarda grip yakınmaları haftalarca sürebilir.
65 YAŞ ÜSTÜ RİSKLİ
Yaşlılarda,kalp hastalarında,bağışıklık sistemi bozuk kişilerde grip ağır seyreder.Grip sonucu ölümlerin %80 i 65 yaş üstü kişilerde zatürre ve kalp yetersizliği alevlenmesi sonucu olur.Bu grupta her 100.000 kişiden 20-30 u grip komplikasyonu ile kaybedilebilir.Grip oluşmasını takip eden 1-2 hafta içinde öksürük,ateş,balgamda artış gribin zatürreye çevirdiğinin belirtisi olabilir.İnfluenza,pnömokoklar ve diğer mikroplar influenza virüsünü takiben daha ağır akciğer iltihaplanmasına yol açabilir.
GRİPTEN KORUNMA MÜMKÜN MÜ?
Grip aşısı ile mümkün.Aşı canlı virüs içermediği için bağışıklığı baskılanmış hastalara, hamilelere uygulanabilir. Sağlıklı kişilerde aşı gripten %70-80 oranında korur ancak ileri yaşta ve altta yatan ciddi hastalığı olanlarda koruyuculuk azalır.Zatürree aşısı ile aynı anda uygulanabilir.Yumurta alerjisi olanlara ve akut ateşli hastalıklar esnasında aşı yapılmamalıdır.
KİMLER GRİP AŞISI OLMALI
-
Kalp ve akciğer hastalığı olanlar
-
Yaşlılar evi ve huzur evinde yaşayanlar
-
65 yaş üstü herkes
-
Şeker hastalığı,böbrek yetersizliği,kan hastalığı,bağışıklığı baskılanmış olanlar
-
Uzun süreli aspirin tedavisi gören çocuk ve gençler
-
Hastane ve bakımevindeki sağlık personeli
-
Risk grupları ile birlikte yaşayanlar
GRİP TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Grip tedavisinde antibiyotikler kullanılmamalıdır. Destek tedavisi yapılmalı, istirahat, yeterli sıvı alımı sağlanmalıdır.
Virüsün erken devrede vücutta üremesini engelleyen antiviral ajanlar mevcuttur. Bu grup ilaçlar ilk günlerde uzman hekim kontrolünde verildiğinde hastalık belirtilerini ve olası yan etkileri kontrol altına alabilir.
Grip sonu zatürree gelişebileceği için özellikle de riskli hastaların takibine gerekli önem verilmelidir.