Glutensiz Beslenmek Faydalı Mı? / Haberin Peşinde Urfa
Sağlıklı Beslenme için bilgi mi arıyorsunuz? Glutensiz Beslenmek Faydalı Mı? makalesine göz atın ve Sağlıklı Beslenme hakkında daha fazla bilgi edinin
Gluten; buğday içerisinde yer alan ve un öz değerlerini en fazla içeren protein grubudur. Hamur işlerinde kabarmayı sağlayan bir proteindir.
Glutensiz diyetler, başlıca çölyak hastalığı olmak üzere irritabl bağırsak sendromu, otizm, romatoid artrit, şizofreni, atopi, fibromiyalji, endometriozis ve kronik pelvik ağrı diyetlerinde kullanılmaktadır
Eğer bireyde glutene intolerans yoksa, bağırsak yapısında sorunlar yoksa, sağlıklı bir birey için glutensiz diyet zararlı olabilir çünkü bu şekilde yararlı karbonhidratlar da elenmiş oluyor.
Kilo kaybı aldatıcı çünkü glutensiz diyet ile birlikte yemeyi bıraktığınız pastalar, börekler, ekmekler olarak sıralayabileceğimiz ve pek çoğumuzun her gün fazladan tükettiğimiz boş kalori kaynakları olarak açıklayabiliriz.
Glutensiz diyette enerji için doymuş yağ, hayvansal protein ve şeker tüketimi artar ve piyasadaki glutensiz ürünler pirinç unu, mısır unu, patates nişastası vs. içermektedirler. Bu, kilo verme yerine zamanla kilo almaya, insülin direncine ve metabolik sendroma neden olur.
Glutensiz diyetin sağlıklı bireylerde besin eksikliğine neden olduğu unutulmamalı. Glutensiz diyetin posa içeriği düşük. Ayrıca D vitamini, B12 vitamini, folik asit gibi vitaminler ile demir, çinko, magnezyum ve kalsiyum açısından fakirdir Buna bağlı olarak da deri lezyonları, bağışıklık sisteminin zayıflaması, hormon üretiminde sorunlar, üreme fonksiyonlarının bozulması, saçların dökülmesi, tırnakların kırılması, B grubu vitaminlerinin eksikliğinin görülmesi, unutkanlık gibi pek çok soruna sebep olabilir.
Glutensiz diyetin sporcular üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla yapılan 13 dayanıklılık bisikletçisinin dahil edildiği bir çalışmada, kısa süreli (7 gün) glutensiz diyetin performans, gastrointestinal semptomlar, iyilik hali, bağırsak hasarı veya inflamatuar belirteçler üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı bildirilmiştir.
Sonuçta sağlıklı kişilerin zayıflama amacıyla glutensiz besinlerle beslenmesi kronik hastalıklara, bağırsaklarda denge bozukluğuna, yararlı bakteri sayısının artmasını engelleyerek sindirim sistemi hastalıklarının gelişmesine neden olabiliyor.