Geni̇tal Si̇ği̇l için bilgi mi arıyorsunuz? Genital Bölgede Uçuk Neden Olur? makalesine göz atın ve Geni̇tal Si̇ği̇l hakkında daha fazla bilgi edinin
Genital uçuk, HSV tip 2 virüsünün etken olduğu, cinsel temasla bulaşan, tekrarlayıcı bir cilt hastalığıdır.
Genital uçuk tedavisi
Genital uçuk, cinsel yönden aktif tüm yaş grubu kadın ve erkeklerde görülebilir. Genital uçuk, virüs kaynaklı bulaşıcı bir hastalık olduğu için çok eşli olmak, birden fazla cinsel partnere sahip olmak veya şüpheli cinsel ilişkide bulunmak hastalığa yakalanma riskini arttırır.
Genital uçuk belirtileri
Genital uçuk, sıklıkla herhangi bir belirti vermez. Belirti vermiş ise genital bölge ve/veya anüs çevresindeki deride kızarık bir zemin üzerinde kümelenmiş milimetrik su kabarcıkları dikkat çeker. Daha sonra kabarcıklar açılarak yerini ağrılı yaralara bırakır ve yaraların iyileşmesi birkaç hafta sürebilir. İlk atakta hastalık daha şiddetli seyrederken, tekrarlayan ataklarda hastalığın şiddeti ve hastalık süresi azalır.
Genital uçuğun teşhisi
Genital uçuk teşhisi bir dermatoloji hekimi tarafından klinik muayene ile konur. Eğer lezyon olmayan bir dönemde hekime başvurulmuşsa tanıyı koymaya yardımcı olan HSV tip 2 IgM ve IgG antikorları kan tetkiki ile bakılabilir. Test sonucu 1-2 gün içinde sonuçlanır.
Genital uçuk nasıl bulaşır, nasıl korunabiliriz?
Genital uçuk oral, anal veya genital yolla cinsel birliktelik sırasında bulaşır. Genital uçuktan korunmak için, çoklu veya şüpheli cinsel ilişkide bulunmamak, aktif uçuk lezyonu varken cinsel ilişkide bulunmamak, hastalık sahibi olmayan biri ile tek eşli birliktelik yaşamak yararlı olabilir. Düzenli ve doğru şekilde kondom kullanmak da bulaşma riskini azaltabilir. Yalnız kondomun korumadığı bölgelerden bulaş olabileceği unutulmamalıdır.
Genital uçuk, hastalıklı deri bölgesinde şiddetli ağrı, yanma, zonklama, dokunmada hassasiyet ve lezyon komşuluğundaki bölgelerde de hissedilebilen yansıyan ağrıya neden olabilir. İlk atakta ateş, baş ağrısı, halsizlik gibi şikayetler de eşlik edebilir.
Genital uçuk tedavisi nasıl yapılır?
Tedavide, mümkünse ilk 24 saat içerisinde antiviral tablet ilaçlara başlanır, topikal olarak antiviral ve antibiyotikli kremler ile yara bakımı yapılır. Ağrı çok şiddetli ise ağrı kesici tabletler eklenebilir. Genital uçuk tedavi edilmezse, yara iyileşmesinde uzama, yaranın sekonder enfeksiyonu, ağrının beklenenden daha uzun süre devam etmesi ve yara yerinde iz kalması gibi sorunlarla karşılaşılabilir.
Genital uçuk tanısı almış kişilerde mutlaka diğer cinsel yolla bulaşan hepatit B, hepatit C, HIV, sifiliz (frengi) gibi hastalıklara ilişkin testlerin istenmesi gerekir çünkü cinsel yolla bulaşan hastalıklar bir bütün halinde değerlendirilir.
Hamilelikte genital uçuk
Gebelik sırasında genital uçuk sorunu yaşayan hastaların mutlaka hekime başvurması gerekir. Aktif hastalık varlığında topikal yara bakımının yanı sıra gebelikte kullanılmasında sakınca olmayan antiviral tabletler hekim onayı ile kullanılabilir. Genital herpes bazen düşüklere, erken doğuma veya doğum sırasında aktif lezyon var ise bebeğe bulaşarak neonatal herpese (doğumsal) neden olabilir. Bu nedenle, hekim tarafından sezaryen ile doğuma karar verilir.