GastroAntep Festivali, antepfıstığı hasadı ve şire yapımıyla başladı

gastroantep-festivali-antepfistigi-hasadi-ve-sire-yapimiyla-basladi-HLyZpiyH.jpg

GastroAntep Festivali, antepfıstığı hasadı ve şire yapımıyla başladı / Haberin Peşinde Urfa

Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Uluslararası Gastronomi Festivali (GastroAntep) fıstık hasadı ve şire yapımıyla başladı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin, Gaziantep Valiliği koordinasyonunda ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) iş birliğinde bu yıl 4’üncüsünü düzenlediği Uluslararası Gastronomi Festivali (GastroAntep) fıstık hasadı ve şire yapımıyla başladı.

Batalhöyük’teki festivalin açılışında yöresel kıyafetleriyle fıstık bahçesine giden Başkan Fatma Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve protokol üyeleri ağaçlardan fıstık topladı. Daha sonra, üzümlerle yapılan sucuk, muska, dilme, pekmez gibi ürünlere verilen genel isim olan ‘şire’ yapımına geçildi.

Alanda bulunan, biber, patlıcan ve kabakların tohumlarını temizleyen Başkan Fatma Şahin etkinliğin son bölümünde iplere dizilen fıstık ve cevizleri güneşte kurumaya bıraktı.

Başkan Şahin, Batalhöyük’te yaptığı konuşmada, bu yıl 4’üncüsü düzenlenen GastroAntep Festivali’ni Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Bugün, yaklaşık 70 ülkeden katılımcı var. 300 ünlü ve Michelin yıldızlı şef burada. Bugün bir gastronomi şehrinde ne konuşuluyorsa, festivallerinde ne çalışıyorsa bunların hepsi Gaziantep’te konuşuluyor. Festivalimizin açılışına bakanımız teşrif etti. Kendisine hoşgeldiniz diyorum. Bu yılki GastroAntep başlığımız, ‘Sürüdürülebilir Gastronomi’. Festivalimizi bu temada yürütme sebebimiz, pandemiyle birlikte sürdürülebilir kalkınma dünyanın en büyük gündemi. Bu kalkınma türünde insani ve çevresel kalkınma çok önemli. Çevremizi koruyup öze dönmemiz lazım. Öze dönmek için de yerel mutfağımıza bakmalıyız. Bugün fıstığımızı topladık. Üzüm suyumuzu ve şiremizi yaptık. Şire deyip geçilmemeli, içerisinde üzüm suyu ile birlikte ceviz ve fındık var. Büyük bir emek var. Şire aynı zamanda büyük de bir şifa. Bu ürünün alzaymır hastalığına iyi geldiğini biliyoruz. Bunun yanı sıra kurutmalıklarımız bulunuyor. Bunların hepsi bir ekonomi, bir ihracat, bir kültür, bir döngüsel sistem. Bu döngüsel sistemde sulanabilir arazimizi vekillerimiz ve valimizle birlikte çoğaltıyoruz. Yenilenebilir enerjimizi çalışıyoruz. Sürdürülebilir kalkınma temasından hareket ederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version