EÜ Mühendislik Fakültesinde “Topraklama Bahçesi ve Elektrik Tesisleri Laboratuvarı” açıldı / Haberin Peşinde Urfa
Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü tarafından ülkemizde ilk defa çok geniş bir alanda alçak ve yüksek gerilim “Topraklama Bahçesi” ile alçak gerilim “Elektrik Tesisleri Laboratuvarı”nın açılışı gerçekleştirildi.
Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü tarafından ülkemizde ilk defa çok geniş bir alanda alçak ve yüksek gerilim “Topraklama Bahçesi” ile alçak gerilim “Elektrik Tesisleri Laboratuvarı”nın açılışı gerçekleştirildi. Açılışa EÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahattin Tanyolaç, Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erkan Meşe, Prof. Dr. İsmail Kaşıkçı, özel sektör temsilcileri, akademisyenler, idari çalışanlar ve öğrenciler katıldı.
Törenin açılışında konuşan EÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahattin Tanyolaç, “Eğitim ve çalışma hayatı, Almanya ve İngiltere’de geçmiş olan Prof. Dr. İsmail Kaşıkçı’nın katkılarıyla ve özel sektör firmalarının hibeleriyle, Fakültemizin Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünde ülkemizde ilk defa çok geniş bir alanda alçak ve yüksek gerilim Topraklama Bahçesi ile alçak gerilim Elektrik Tesisleri Laboratuvarları kurduk. Laboratuvarlarımızda Avrupa düzeyinde eğitim vermeyi hedefliyoruz ” dedi.
“Öğrencilerimiz, daha kaliteli uygulamalı eğitim alacaklar”
Laboratuvarların Türkiye’de bir ilki teşkil ettiğine dikkat çeken Dekan Prof. Dr. Bahattin Tanyolaç, “Artık öğrencilerimiz daha kaliteli uygulamalı eğitim alarak, laboratuvarlarımızda simülasyonları görecekler ve her bilgiyi simülasyonlar sayesinde yerinde öğrenecekler. En nihayetinde sektöre daha kaliteli mühendisler kazandıracağız. Çünkü Üniversitemiz, Fakültemiz, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümümüz ve öğrencilerimiz adına büyük bir adım olan Topraklama Bahçesinde ve Elektrik Tesisleri Laboratuvarında Avrupa düzeyinde eğitim vermeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda mühendisleri, teknisyenleri ve ustaları, teknik öğretmenleri, sanayide çalışan mühendisleri eğitmeyi de amaçlıyoruz. Bu kapsamda Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümümüzde Elektrik Mühendisliği konularında sertifikalı, teorik, pratik eğitimlerle kurs ve seminerler de vereceğiz. Türkiye’de ilk olan bu laboratuvar için bizlerden maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ediyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum” diye konuştu.
“Endüstriye katkı sağlayacak mühendisler yetiştireceğiz”
Uygulamalı eğitim kalitesinin laboratuvarlar aracılığıyla artacağını ve daha donanımlı mezunlar verileceğini ifade eden Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erkan Meşe, “Teknolojinin hızla ilerlemesine hep beraber şahitlik ediyoruz. 7G Haberleşme, Kuantum Bilgisayar, Yapay Zekâ, İnsansı Robot, Endüstri 4.0 ve daha birçok yeni terim, içinde elektrik-elektronik mühendisliğinin de bulunduğu camia tarafından yapılan katkılarla daha fazla duyulur hale geliyor. Ancak diğer taraftan yaklaşık 140 yıllık geçmişi olan elektrik enerjisinin dağıtımı ve kullanımı konusundaki eğitim ve araştırma faaliyetlerine de elektrik-elektronik mühendisliği bölümümüz liderlik yapıyor. Bölümümüzün bu kadar geniş bir yelpazedeki eğitim faaliyetini 4 yıllık kısa bir süreye sığdırmak zorunda olması, gerek üniversite tercihi, gerekse öğrenci kaynaklı bazı tercihler bir takım problemlere yol açıyor. Bu durum özellikle elektrik mühendisliği eğitiminde ciddi boşluklar doğmasına yol açarken, enerji dağıtımı ve iletimi konusunda yeni mezun bir mühendisin endüstrinin istediği donanımda mezun olamamasına da neden oluyor. Dolayısıyla biz, bu problemin çözümüne katkı sunmak amacıyla kurulan iki önemli laboratuvarın açılışını yaparak, eğitim kalitemizi yükseltip, endüstriye daha kısa sürede katkı sunmaya başlayacak mühendisler yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Laboratuvarın kuruluş ve açılış organizasyonlarındaki desteklerinden dolayı Dekanımız Prof. Dr. Bahattin Tanyolaç’a, laboratuvarların kurulumlarına öncülük eden Prof. Dr. İbrahim Kaşıkçı’ya, büyük özveriyle çalışan Elektrik Tesisleri Anabilim Dalı Başkanımız Doç. Dr. Ulaş Kılıç’a ve bu güzel projenin hayata geçmesi için ekipman ile kurulum desteği veren özel sektör firmalarına da hem bölümümüz, hem de bu laboratuvarlarda eğitim görecek öğrencilerimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum. İki laboratuvarında elektrik-elektronik mühendisliği eğitimi ve ilgili endüstri için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
“Yalnızca ülkemizde değil Avrupa’da da böyle bir laboratuvar yok”
Laboratuvarların kuruluş sürecine büyük katkılar sunan Prof. Dr. İsmail Kaşıkçı ise “Günümüzde özellikle elektrik-elektronik alanında iyi bir eğitimin laboratuvar imkânları olmadan verilmesi düşünülemez. Çünkü biz test yapmalı, denemeliyiz ve görmeliyiz. Bu açıdan açılışını gerçekleştirdiğimiz laboratuvarımız oldukça önemli ve muadillerine göre avantajlı. Yalnızca ülkemizde değil; Avrupa’da da bu kadar büyük ve geniş test seçeneklerine sahip alçak ve yüksek gerilimde bir laboratuvar yok. Biz burada öğrencilere, mühendislere, sanayicilere, herkese eğitim vereceğiz. Burası herkese açık ve istediğiniz konularda test ya da deney yapabilirsiniz. Çünkü üniversiteler bilgi yuvalarıdır. Öğrenilen teorik bilginin sahada kullanılmak üzere pratiğe aktarılacağı yer ise laboratuvarlardır. Dolayısıyla bu laboratuvarları açıyor olmaktan dolayı çok mutlu ve gururluyuz” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Dekan Prof. Dr. Tanyolaç tarafından; GDZ Elektrik adına Operasyon Direktörü Sefa Pişkinleblebici’ye, EAE Elektirik adına Pazarlama Müdürü Ender Demiray’a, Eaton Elektirik adına Ülke Müdürü Yılmaz Özcan’a ve Dehn adına Ülke Müdürü Onur Erdem’e teşekkür plaketleri takdim edildi. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meşe tarafından ise; Elkom Elektronik AŞ adına CEO Ezgi Hasvatan Gavas’a, Ergun Elektrik adına Teknik Müdüre Didem Ergun Sezer’e, Mega Mühendislik Otomasyon adına Şirket Kurucusu Levent Özden’e, her iki laboratuvarın da kurulumunda birçok emeği geçen Prof. Dr. İsmail Kaşıkçı’ya teşekkür plaketleri verildi.
Törende Elektrik Tesisleri Laboratuvarında ve Topraklama Bahçesi Laboratuvarında yapılan kurdele kesimi beraberinde, katılımcılara Prof. Dr. Kaşıkçı tarafından laboratuvarlar hakkında detaylı bilgiler verildi.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı