Engelli raporu nasıl alınır? (2022) Başvuru koşulları ve gerekli belgeler neler? / Haberin Peşinde Urfa
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engelli vatandaşlara belirli konularda imtiyaz tanıyacak engelli raporu hizmetini sunuyor. Bu rapor sayesinde, engelli aylığı; bakıcı aylığı ve benzeri ödeme alınabiliyor. Öte yandan, engelli raporu nasıl alınır sorusu da merak edilenler arasında. İşte, 2022 yılında bu raporu almak için gereken belgeler ve Bakanlığın belirlediği koşullar.
İlk kez 2005 yılında, AK Parti hükümeti döneminde yürürlüğe koyulan “Engelliler Hakkında Kanun” ile engelli raporu hizmeti sağlanmaya başlandı. Bu rapor sayesinde, engelli vatandaşlar birtakım imtiyazlardan faydalanabilmektedir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çatısı altındaki vakıf aracılığıyla ödemeler yapılıyor. Raporu almak için Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği hastanelere müracaat etmek şart. Peki, engelli raporu nasıl alınır? 2022 yılında engelli raporu almak için gereken belgeler ve koşullar…
Engelli raporu nedir?
Engelli raporu, tam adıyla “Engelliler için Sağlık Kurulu Raporu”, Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği hastaneler tarafınca bireylere verilen belgedir. Hastane heyetindeki hekimler, engelli bireyin mevcut durumunu; engellilik derecesini ve engel gruplarını sınıflandırır. Bu işlemin akabinde kişiye engelli raporu verilip verilmeyeceği kararlaştırılır.
Engelli raporu kime verilir?
Engelli raporu, yüzde 40 ve üzeri engeli bulunan bireylere verilmektedir. Bu derece belirlenirken, kişilerin dahil olduğu grup ve engellilik derecesi baz alınır. Yüzde 40 ve altında engeli bulunan kişilere bu olanak tanınmaz. Ancak, yüzde 40 ve üzeri engeli olduğunu düşünen bireyler, heyetin aldığı karara itiraz da bulunabilir.
Hangi belgeler gerekiyor?
Sağlık Bakanlığı’na bağlı yetkilendirilmiş hastanelerin, engelli raporu için başvuruda bulunan kişilerden talep ettiği belgeler şu şekilde:
-
T.C. kimlik kartı,
-
18 yaşın altındaki bireyler vasi belgesi,
-
5 adet fotoğraf (Bazı yerlerde fotoğraflar kurulda da çekinmektedir.)
-
Engellilere özel başvuru form belgesi,
-
Onaylı muayene belgesi,
-
Eğitim alan engelli kişilerin eğitim aldıklarını gösteren belge
Bu belgeleri Kurula sunmanız gerekmektedir. Belgelerinizi hazırladıktan sonra başvuruda bulunabilirsiniz.
Dereceler nasıl sınıflandırılıyor? Hafif, orta ve ağır engelli…
Sağlık Bakanlığı’nın engelliler için belirlediği bir diğer kıstas da “derece”. 3 farklı sınıflandırma yapılırken, hafif; orta ve ağır şeklinde listeleniyor. Yani,
-
Yüzde 40 ve 50: Hafif
-
Yüzde 50 ve 80: Orta
-
Yüzde 80 ve üstü: Ağır
olarak geçmektedir. Engel derecesi yüzde 80 ve üzeri olan, yani ağır engelli olan bireylere süresiz engelli raporu takdim edilir. Bunun altındaki kişilere süreli rapor verilmekte ve raporun her yıl yenilenmesi gerekmektedir.
Bu rapor nerelerde kullanılır?
Engelli raporunun kullanım alanı, sadece aylık ödemeyle kısıtlı tutulmamıştır. ÖTV indiriminden, devlette ve özel sektörde istihdam edilmeye dek birçok yerde geçerliliği bulunuyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engellilere tanınan hakları şu şekilde listelemiştir:
-
Tüm iç ve dış hatlar uçuşunda yüzde 20 indirim,
-
200 metrekareden küçük evler için konut vergisinden muafiyet,
-
Müze ve Ören yerlerine giriş ücretsiz,
-
Milli parklar ve tabiat parklarına giriş ücretsiz,
-
Devlet tiyatroları ücretsiz,
-
GSM operatörleri, engelli bireylere özel tarife uygular,
-
TOKİ, her projenin yüzde 5’ini engelli vatandaşlara ayırır.
Sağlık Kurulu raporuna itiraz etme işlemi
Sağlık Kurulu, bireyleri yüzde 40 ve üzerinde engellilik derecesine tabi tutmayabilir. Ancak, siz Kurulun kararını doğru bulmuyorsanız, ilgili birimlere itirazda bulunabilirsiniz. Yaşadığınız vilayetin İl Sağlık Müdürlüğü’ne 30 gün içerisinde itiraz etmeniz gerekmektedir.
0-18 yaş için hangi rapor alınıyor?
18 yaşın altındaki bireyler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın hazırladığı ÇÖZGER’e başvurmaktadır. Tam adı, Çocuklar için Özel Gereksinim Değerlendirme Raporu olarak geçiyor. Bu raporu almak için kişinin ebeveyni veya vasisinin dilekçesi ile Sağlık Bakanlığı’nın yetkilendirdiği hastanelere gidilmesi şart.
Engelli aylığı 2022 yılında ne kadar olacak?
Engelli aylığı 2022 yılında 1.552 Türk Lirası olacaktır. Bu rakam, 2021 yılında 1.035,63 TL’ydi. Aylık belirlenirken, asgari ücretin 1/3 oranı baz alınır.
sağlık bakanlığı, aile ve sosyal hizmetler bakanlığı, Engelli raporu nasıl alınır, 2022 engelli raporu belgeler ve şartlar, Engelli aylığı 2022, YAŞAM Haberleri