1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Elektriğin yüzde 10’u rüzgârdan

Elektriğin yüzde 10’u rüzgârdan

featured

Elektriğin yüzde 10’u rüzgârdan / Haberin Peşinde Urfa

Yenilenebilir kaynaklardan elektrik enerjisine yatırım, gittikçe artıyor. Türkiye’nin, rüzgarda 10 bin 500 megawat kurulu güçle, Avrupa’da 8’inci, dünyada 13’üncü sırada olduğuna işaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Elektriğimizin yüzde 10’unu rüzgardan karşılıyoruz ve 15 bin kişi de istihdam ediliyor” dedi.

Türkiye, 1998 yılında 1,5 megawattlık sembolik bir kapasiteyle adım attığı rüzgar enerjisinde, bugün rekor üretime imza attı. 1998 yılında ilk kez İzmir’in Çeşme ilçesinde kurulan Germiyan Rüzgar Enerjisi Santrali’nin ardından son santral ise ülkenin en doğusu olan Van’ın Gevaş ilçesinde devreye girdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Rüzgâr enerjisinde ilk adımı 23 yıl önce İzmir’de attık. Çok değil 1,5 megawatt gücündeydi o santralimiz ama sembolik anlamı maddi yatırımın çok ötesindeydi. Şimdi sektörümüz yaptığı yatırımlarla 10 bin 500 megawatt’ın üzerine çıktı” diye konuştu.

Fatih Dönmez

50 BİN HANEYE ELEKTRİK

Enerjide tam bağımsızlık politikası yürüten Türkiye, ülkeyi en batısından en doğusuna kadar Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES) ile donattı. 1998’de İzmir’in Çeşme ilçesinde kurulan Germiyan RES’in ardından, son santralini ise ülkenin en doğusunda yer alan 2 bin 900 rakımlı Van’ın Gevaş bölgesinde kuruldu. FİBA Grup tarafından kurulan 53,2 megavatlık RES ile 50 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacak.

AVRUPA’DA 8’İNCİ SIRADAYIZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, rüzgar enerjisinde gelinen son noktayı bir grup gazeteciye değerlendirdi. Dönmez, “Bugün rüzgâr enerjisi sektöründe yerli ve yabancı toplam 231 firmamız faaliyet gösteriyor. İşletme halindeki 355 santralimizde toplamda yıllık 30 terawatt saatlik üretim yapıyoruz. Rüzgâr kurulu gücünde Avrupa’da 8’inci, dünyada 13’üncü sıradayız. 10 bin 500 megawatt’a ulaşan rüzgâr enerjisi kurulu gücümüzle bugün elektriğimizin yaklaşık yüzde 10’unu rüzgârdan karşılıyoruz” dedi.

10 BİN MEGAWAT AŞILDI

Pandemi döneminde bile rüzgar enerjisi yatırımcılarının yatırımlarına devam ettiğini vurgulayan Dönmez, “Kurulu gücümüz 2 yıl içerisinde yaklaşık 3 bin megawatt daha artarak bugün 10 bin 500 megawatt’ın üzerine çıktı. Hâl.zırda bin 585 megawatt kurulu gücündeki 63 santralimiz inşa halinde. Önümüzdeki dönem yeni YEKA yarışmalarımızla birlikte bu sayıyı daha da artıracağız” dedi.

Rüzgarda 6 kıtada 45 ülkeye ihracat

Bakan Dönmez, rüzgâr enerjisi sektöründe yaklaşık 15 bin kişinin istihdam edildiğini açıkladı. Dönmez, “Sektörümüz, yüzde 65 yerli üretim oranıyla enerji teknolojilerinin yerlileşmesinde başı çekiyor. Türkiye, bugün 6 kıtada 45 ülkeye rüzgâr enerjisi ekipmanı ihraç ediyor. Firma cirolarının yüzde 70-80’lik kısmı ihracat gelirlerinden oluşuyor” dedi. Dönmez, Milli Enerji ve Maden politikasının hayata geçirildiği 2017’den bu yana, elektrik enerjisinin 18 bin 643 megawattlık kısmının yenilenebilir kaynaklardan karşılandığını söyledi.

Fatih Dönmez,Türkiye,Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı


0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Elektriğin yüzde 10’u rüzgârdan
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

haberinpesinde.com - Şanlıurfa Haber - Urfa Haber - Urfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber Sitesi - Şanlıurfa Haber - En Yeni ve En Doğru Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!