Dünya devleri Metaverse’e yatırım yapıyor / Haberin Peşinde Urfa
Son dönemde McDonalds, Disney ve Gucci metaverse’e adım attı. Facebook (Meta) CEO’su Mark Zuckerberg de iki yıl içinde 800 milyar dolara ulaşması beklenen alana yatırım yapan isimler arasında.
Metaverse’ün değeri şimdi 21 milyar dolara ulaştı. Piyasanın önümüzdeki iki yıl içerisinde 800 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu alana yatırım yapan markalar arasında Facebook (Meta) CEO’su Mark Zuckerberg’in yanı sıra McDonalds, Disney ve Gucci de yer alıyor. Web 3.0 olarak da isimlendirilen metaverse, birçok kişi tarafından kaçırılmaması gereken bir yatırım fırsatı olarak değerlendiriliyor. Aynı zamanda dünyanın en büyük yatırımcılarının metaverse yatırımı yapıp yapmayacağı ya da yatırımlarının boyutunun ne olacağı da merak ediliyor.
Merak edilen konular arasında aile ofislerinin tutumu da yer alıyor. Forbes’un haberine göre aile ofislerinin yöneticileri, pandemi döneminde yaygınlaşan online toplantı uygulaması Zoom’dan dahi memnun değil. Pandemi sonrasında ofise dönüş mümkün olduğu anda, bu şirketler çalışanlarını ofise çağırdı ve o dönemden bu yana çalışanların ofiste kalmaları için çaba gösteriyor. Kontrol ve otonomi kilit önem taşıyor ve bunun sonucunda aile ofislerinin metaverse alanında yer alması neredeyse imkansız görülüyor.
Bununla birlikte sanal roller de pandemi döneminde önem kazandı. Bu nedenle oldukça kısa zaman içerisinde birçok kişi, hem iş hem de sosyalleşmek için metaverse’de zaman geçirmeye başlayabilir. Tüketicilerin metaverse’de para harcamaya başlaması da, elbette dünyanın en büyük yatırımcılarını da bu alana çekecek. Herhangi bir yerde bir fırsat olduğu takdirde, orada mutlaka aile ofisleri de yer alıyor. Microsoft yakın zamanda Activision Blizzard’ı 68,7 milyar dolara satın aldığında, bu satın alımın ardındaki nedenin metaverse olduğunu açıkladı.
Birçok kişi metaverse’ün önümüzdeki 10 yıl içerisinde 10 ila 30 trilyon dolarlık bir fırsat haline geleceğini düşünüyor. Aile ofisleri bu tartışmaları takip etse de, harekete geçme konusunda temkinli davranıyor. Aile ofisleri bir alanda başkalarının öncülük etmesini ister. finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz 12 ayda, aile ofisleri özel sermaye yatırımlarını %63 oranında artırdı ve daha önce olduğundan çok daha fazla doğrudan yatırım yaptı. Bu şirketler farklı bir girişimde bulunmak için değil, yıllarca denenmiş ve kanıtlanmış getirileri bulunduğu için bu hamlede bulundu.
Diğer yandan aile ofislerinin yarısından fazlası pandemi sonrasında risk toleranslarının yükseldiğini ve metaverse’ün almaya değer bir risk olabileceğini söyledi. Aynı zamanda, metaverse yatırımları bu şirketler için 2021 yılında odak alan olan e-spor yatırımlarının bir devamı olarak görülebilir. Bilgisayar oyunları şimdi metaverse teknolojisiyle yakından ilişkili ve bu tür yatırımcıların metaverse alanına girebilmesi için güven sağlayan bir alan.
Aile ofisleri e-spor alanına girme konusunda da yavaş davranmış ve Carolwood Capital Management’tan Bruce Karsh, Declaration Partners’tan David Rubenstein, JS Capital Management’tan Jonathan Soros ve Hewlett Packard’ın Eski CEO’su Meg Whitman’ın liderliğini takip etmişti. 2021’in şubat ayında bu alana 28,8 milyon dolar yatırım yapıldı ve bu rakam ilgi arttıkça büyümeye devam ediyor. Bu ilginin metaverse alanına kayması ise an meselesi.
Ancak her şey gibi, aile ofislerinin metaverse ile ilgilenip ilgilenmeyeceğini tahmin etmek mümkün değil.
EKONOMİ Haberleri, EKONOMİ