Çocuk Hastalıkları için bilgi mi arıyorsunuz? Dünya Çapında Bir Tehdit Coronavirüsrüs Covid-19 makalesine göz atın ve Çocuk Hastalıkları hakkında daha fazla bilgi edinin
Siz değerli ebeveynlerimizi bilgilendirmek ve sizlerde farkındalık yaratmak amacıyla bu yazıyı paylaşmak isterim.
Kış aylarında solunum yolu enfeksiyonlarının sayısında artış görülmektedir. Solunum yolu ile bulaşan hastalıklardan korunmak için okullarda dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.
Solunum yolu enfeksiyonları, öksürme ve hapşırma ile ortaya saçılan, damlacık adını verdiğimiz küçük tanecikler ile bulaşan, özellikle kapalı ortamlarda hızlıca yayılan enfeksiyonlardır.
Coronavirüs Ailesi
Orthocoronavirinae ailesi zarflı RNA virüs ailesidir. Grup içinde çok sayıda virüs vardır. İnsan, deve, sığır, kedi ve yarasa kökenli bulaşım söz konusudur. Virüs solunum yolu ile alınıp hücre yüzeyine tutunduktan sonra zarf kısmı parçalanır ve RNA genomu hücre içine yerleşir.
İnsanda hastalık yapan virüs grubu ise alfa, beta, gama ve delta coronavirüslerdir. İnsanda üst solunum yolu enfeksiyonlarının %10-20’si alfa tipi coronavirüs enfeksiyonudur. Beta tipi 2002-2003 yıllarında SARS, 2012 yılında MERS pandemilerinden sorumlu iken, günümüzde de 2019-2020 SARS-CoV-2 (COVID-19) dünya çapında yayılım göstermektedir.
SARS-CoV-2 (COVID-19)
Çin Wuhan kentinde canlı hayvan pazarı kaynaklı çıkmıştır. İlk hasta, yüksek ateş ve öksürük şikayetleri ile hastaneye başvurmuş ve pnömoni tanısı almıştır. Daha sonra aynı şikayetler ile aynı yerden başvuran ve aynı tanıyı alan hasta sayılarının artması üzerine, Wuhan Seafood Market’i kapatılmıştır. Bu süre içinde hafif vakalar tespit edilememiş fakat ağır hastalar farkedilerek önlemler alınmaya başlanmıştır. Bu hastalardan alınan örneklerde Coronavirüs saptanmıştır. İlk hastanın başvurusundan virüs tespitine kadar geçen süre yaklaşık 15 gündür. Bu durum Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından, hızla yayılan bir virüs olarak değerlendirilerek, Çin karantina bölgesi ilan edilip diğer ülkelere de sınır önlemleri alınması önerilmiştir.
Virüslerin hastalık bulaştırma oranlarına bakıldığında dünya genelinde mevsimsel grip (influenza) oranı %1,5-2 iken, tüm dünyada tehdit olarak görülen Coronavirüs’ün hastalığı ise %2,2 olarak saptanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), her gün istatistiksel verilerini güncellemektedir. DSÖ tespitlerine göre, 0-9 yaş arasında çok düşük oranda hasta görülmüştür. Kaybedilen hastaların %80’i ileri yaş grubunda olan hastalar ve altta yatan kronik bir hastalığı olan kişilerdir.
Yine DSÖ verilerine göre, 03.03.2020 tarihine kadar dünya genelinde 1,3 milyar kişi mevsimler grip (influenza) hastalığına yakalanmıştır.
Hastalık Belirtileri
Ateş
Öksürük
Nefes darlığı olarak görülmektedir.
Tedavi ve Korunma
COVID-19 viral bir enfeksiyon hastalığı olduğundan, bilinen bir ilacı yoktur ve bu nedenle de korunma çok önemlidir.
Peki, hastalıktan korunmak için neler yapmalıyız?
Su ve sabun ile el temizliği en önemli korunma yöntemidir. Ellerimizle yüzümüze dokunmamak ve diğer kişiler ile yakın temastan kaçınmak virüslerin bulaşmasını engellemeye yardımcı olur.
Virüs, cansız yüzeylerde 2 saat ile 9 gün canlı kalabilir. Bu yüzden, yüzey temizliğine önem vermek önemlidir. Yüzeyler kolonya (%70 alkol oranına sahip) ya da çamaşır suyu ile temizlenmelidir. Bu durum virüslerin canlı kalma sürelerinin kısalmasına ve bulaşmasına engel olur.
Kişisel beslenmemize dikkat etmek ve bağışıklık sistemimizi canlı tutmak, virüsün hücrelerimizde oluşturacağı tahribatı azaltmaya ve vücut direncimizin artmasına yardımcı olur.
Hastalar ile özellikle de hastaların salgıları ile temasta bulunan kişilerin maske takması önerilmektedir.
Doğru bilinen yanlışlar nelerdir?
El dezenfektanları ve antiseptik sabunların aşırı miktarda kullanılması, sirkeli su ya da tuzlu su ile burun temizlenmesi ve antibiyotiklerin kullanılması önerilmeyen yöntemlerdir.
Sağlıklı günler dilerim…