Döviz manipülatörleri yalanlarıyla paniğe sevk ettiler / Haberin Peşinde Urfa
Dolar kurunun 18 TL’ye kadar yükselmesinin nedenlerinden biri de ‘ekonomist’ olduğunu iddia eden spekülatörlerin halkı paniğe sevk etmesi. Doların 30 TL’ye kadar çıkacağına dair hiçbir temeli bulunmayan söylemlerle döviz alımını teşvik ederek mağduriyetlere de yol açtılar. Yasalara göre; yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi vermek ve söylenti çıkarmanın cezası 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve para cezası. İlgili hukuki birimler tarafından herhangi bir işlem başlatılmaması, manipülatörü cesaretlendiriyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yeni ekonomik tedbirleri açıklamasının ardından rekor seviyelere ulaşarak 18 TL’yi gören dolar, 11 liraya kadar düşmüştü. Eylül ayında 8 lira olan dolar kurunun 18 liraya kadar yükseldiği sürece, hiçbir temeli bulunmayan söylemlerle döviz alımını teşvik eden ‘sözde ekonomistler’ de neden oldu. Halkı paniğe sevk eden bu manipülatörler, doların 30 TL’yi aşacağını dahi söyleyerek halkı paniğe sevk etti.
SİSTEMATİK YANILTMA
Yanıltıcı söylemlerini sosyal medya hesapları üzerinden aktardılar. O isimlerden biri Selçuk Geçer. YouTube’da 556 bin abonesi bulunan Geçer’in hesabı, organize bir şekilde doların yükseleceğini belirttiği videolarla dolu.
Birçok kişinin varlıklarını, korku pompalanan ve yalan bilgiler içeren bu paylaşımlardaki tahminler sonrası dolara yatırması mağduriyet yaşamalarına neden oldu.
MUHALİF MEDYADAN DESTEK
Dolar ekonomik gerekçelerden uzak bir şekilde 18 liraya kadar yükselmesine, mevcut hükümete muhalif medya kuruluşları da destek verdi.
DOLAR ALMAYA ÇAĞIRDILAR
Manipülasyona imza atan isimler sadece kendisini ekonomist olarak tanıtan isimlerde sınırlı değil. İYİ Parti’li eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, doların düşmesi sonrası “Bu bir alım fırsatıdır. Başka bir şey değildir” diyerek vatandaşları dolar almaya çağırdı.
5 YILA KADAR HAPİS CEZASI
Yanlış bilgi ya da söylenti yayarak yanıltmak ya da bir menkul kıymetin fiyatını çeşitli tekniklerle kasıtlı ve suni olarak düşürme veya yükseltme girişiminde bulunmak manipülasyona giriyor. Manipülasyon, yasa dışı bir faaliyet ve suç.
SORUŞTURMA BAŞLATILACAK MI?
Bu suçla mücadele konusunda, manipülasyonlara imza atılan dönemde, sözde ekonomistlerle ilgili savcılığın harekete geçmemesi yanıltıcı ve korkuya sevk eden paylaşım yapanların cesaretlenmesine neden oldu.
BDDK HAREKETE GEÇTİ
Sosyal medya başta olmak üzere farklı mecralardaki paylaşımlara yönelik Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), görsel ve basılı yayın organları ile sosyal medya hesapları üzerinden kur hareketlerindeki olumlu seyri manipüle etmeye yönelik girişimlerde bulunan kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulacağını duyurdu.
DOLAR,MANİPÜLASYON,SELÇUK GEÇER,DÖVİZ