DEVA Partisi İl Başkanı Ahmet Tüysüz, “Bu içler acısı durum bir an evvel masaya yatırılmalı ve yetkilerin acilen eğitimde yaşadığımız ve öyle görünüyor ki günden güne katlanarak devam edecek bu sıkıntılar için acil eylem planı hazırlaması gerekmektedir” dedi.
Güneydoğu’daki illerin birbirine benzer sonuçlar içeren 2020 Yılı Eğitim Denetim Raporları, MEB Teftiş Kurulu’na ulaştı. Şanlıurfa raporu, çarpıcı sonuçlarıyla dikkat çekti.
Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Av. Ahmet Tüysüz, Şanlıurfa’nın eğitim durumuna ilişkin ajansımıza özel açıklamalarda bulundu.
“ŞANLIURFA’YA YAKIŞMAYACAK BİR TABLO İLE KARŞI KARŞIYA KALIYORUZ”
Deva Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Av. Ahmet Tüysüz, açıklanan ve bugün kamuoyuna yansıyan Milli Eğitim Bakanlığı 2020 yılı Eğitim Denetim raporuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Başkan Tüysüz, “Açıklanan ve basına da yansıyan MEB, 2020 eğitim denetim raporuna göre 86 bin 121 öğrenci Şanlıurfa’da çeşitli nedenlerle eğitimi bırakmıştır. Her yıl açıklanan çeşitli verilerle ilimizin eğitimde zaten geride olduğunu biliyorduk. Bu kez açıklanan veriler ise üzülerek belirtiyorum ki bizleri şaşırtmamıştır. Çünkü şehrimiz üzerindeki eğitim ve tarım politikaları ortadayken, bu tablodan daha iyi bir tablo ile karşılaşmayı beklemek büyük bir umut olurdu. Bu umudu yaşamak için öncelikle var olan politikalarımızı değiştirmeli, şehrimizin mevsimlik işçi, öğretmen açığı, derslik açığı gibi önemli konuların ciddi manada irdelenmesi gerekmektedir. Biz her gün daha iyi olsun diye umut ederken, gelişimin başı olan eğitimde daha da kötüye gitmemiz kabul edilebilir bir durum olmamalıdır. Kadim şehir dediğimiz, birçok yönü ile övündüğümüz, ama en ufak bir çalışmada bile bizleri tablonun sonunda bırakacak bir istatistiki veri ile Şanlıurfa’ya yakışmayacak bir tablo ile karşı karşıya kalıyoruz” dedi.
“ACİL EYLEM PLANI HAZIRLAMASI GEREKMEKTEDİR”
Başkan Av. Ahmet Tüysüz, acil bir eylem planının hazırlanması gerektiğini ifade ederek şöyle devam etti:
“Neden bizde NASA, Silikon Vadisi, Tesla, Oxford, SpaceX, Netflix, Twitter, Apple, Samsung, YouTube, Amazon, Microsoft, Toyota, Nike gibi markalar ve kurumlar çıkmıyor sorusunun cevabı da tam da bu istatistikte yer alıyor diyerek şunları kaydetti: “Son dönemlerde ülke yönetiminin oynama istatistikler, veriler, anketler üzerinde yaptığı çalışmalarla olanı, olduğundan farklı gösterme çabası artık sonuç vermemektedir. Bu durumun kamuoyuna yansımış olması da artık bir şeylerin daha fazla gizlenemeyeceğinin, halkın gerçekleri gördüğünün en bariz göstergesidir. 2020 Yılı Eğitim Denetim Raporları, MEB Teftiş Kurulu’na ulaşmış durumda. Raporun Şanlıurfa kısmında ise; İlkokul, ortaokul ve lisede olması gereken 44 bin 761’i kız olmak üzere 86 bin 121 öğrenci, “Maddi yetersizlik, evlilik, kızları okutmama, mevsimlik işçi ve bunun gibi sebeplerle okulu ne yazık ki terk etmiş durumda. Bu içler acısı durum bir an evvel masaya yatırılmalı ve yetkilerin acilen eğitimde yaşadığımız ve öyle görünüyor ki günden güne katlanarak devam edecek bu sıkıntılar için acil eylem planı hazırlaması gerekmektedir.”
(RHA Özel Haber-Ömer DODANLI)