Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Yolun açık olsun, tekerine taş değmesin TOGG” / Haberin Peşinde Urfa
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOGG’un Gemlik Kampüsü’nün açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Yolun açık olsun, tekerine taş değmesin TOGG” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:
”Cumhuriyetimizin 99. yılı kutlu olsun. Anadolu topraklarını bize vatan yapan ecdadı, milli mücadelenin kahramanlarını, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal ile Büyük Millet Meclisimizin tüm mensuplarını rahmetle, şükranla yad ediyorum.
Millet olmak demek, aynı vatanda hür bir şekilde yaşamak, farklılıkları ortak hayallerle birleştirmek, hüzünlerin üstesinden ortak sevinçlerle gelmek, hedeflere ortak çabalarla ulaşmak demektir. Millet olmak demek tüm bu hasretler üzerinde ortak bir geleceğe yönelmek demektir.
TOGG ülkemizin güçlü yarınları için işte bu ortak hayali kurmanın tadını hepimize yaşatan projenin adıdır. Seri üretim bandından indirip, sizlerin huzuruna çıkardığımız bu ilk araçla 60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşüne şahitlik ediyoruz.
Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Bunun için TOGG, Türkiye’nin 85 milyonun ortak gururudur diyoruz. Ülkemizin dört bir yanından ve dünyanın çeşitli yerlerinden Türkiye’nin yerli ve milli otomobili TOGG’un başarısı için destek veren dua eden herkese gönülden teşekkür ediyorum. TOGG’u seri üretim bandından indirmek için gecesini gündüzüne katan baba yiğitlerimizi, teknisyenlerimizi, mühendislerimizi ve bin 300 civarındaki emekçilerimizi yürekten kutluyorum.
Türkiye yüzyılının ilk fotoğrafı da işte burada hizmete açtığımız, tesistir. Yanında durduğumuz araçtır. Biz bu ürüne, otomobil diyoruz. Üreticileri TOGG’u akıllı cihaz olarak tarif ediyor. Türkiye’nin yerli ve milli otomobilinin üretileceği TOGG Gemlik Kampüsü’nün ve banttan indirdiğimiz akıllı cihazlarımızın ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.
Binlerce yıldır en çetin engelleri aşarak, varlığını sürdürmüş adeta feleğin çemberinden geçerek, devletini kurtmuş bir devletiz. Cumhuriyetimizin ilk yıllarına da Birinci Dünya Savaşı’nın tüm yükünü sırtlanmış, savaşlardan yoğun düşmüş, kaynakları tükenmiş bir ülke olarak girdik. O zor günlerde milli mücadele ruhuyla işine sarılan müteşebbislerimiz, tüm imkansızlıklara rağmen çok önemli girişimler başlattılar. Bu heyecanla Ankara’da fişek, Kırıkkale’de çelik, Kayseri’de uçak fabrikaları kuruldu. Anadolu’da daha nice eserin temeli atıldı, ancak genç Cumhuriyetin bu parlak girişimleri 2. Dünya Savaşı ile birlikte görünmez eller tarafından birer birer akamete uğratıldı.
Ülkemizin son 20 yılı bize biçilen bu gömleği yırtmanın, özümüzdeki cevheri gömüldüğü yerden çıkarmanın mücadelesiyle geçti. Binlerce yıllık kadim bir devlet geleneğinin +6 asır boyunca dünyayı yönetmiş bir cihan devletinin mirasçısı olarak bize yakışan da buydu. Biz tıptan mühendisliğe her alanda çıkarttığı icatlarla günümüz biliminin temelini atmış alimlerin çağ açıp çağ kapatmış Fatihlerin, dünyayı değiştiren öncülerin torunlarıyız.
Bize küçük düşünmek asla yakışmaz. Bizim hedefimiz büyüktür. İnancımız tamdır. Güçlü olmanın ve güçlü kalmanın yolu ise kendi kendine yetebilmekten, namerde muhtaç kalmamaktan geçiyor. İşte biz bunun için her fırsatta, milli diyoruz, yerli diyoruz. Milli teknoloji hamlemizin rehberliğinde savunma sanayiinden otomotive, enerjiden sağlığa her alanda elde ettiğimiz başarılı görüp de yüreği sevinçle dolmayan var mı?
Tayfun Füzeleri atılmaya başladı. Yunan hemen televizyon yayınlarında tayfun onların gündemine girdi. Daha bunun arkası gelecek. TOGG Avrupa’nın yollarına bütün bu modelleriyle girdiği zaman ciddi manada tutuşacaklar. ‘Çılgın Türkler geliyor’ diyecekler.
Biz onlar değil, nereden nereye geldiğimize bakacağız. Yarın değil, hemen şimdi diyerek yolumuza devam edeceğiz. Bugünlere kolay gelmedik. Siyasi, diplomatik, askeri her alanda tarihi mücadeleler verdik. Altyapımızdaki asırlık ihmalleri gidermek için gece gündüz çalıştık. Bilime, teknolojiye, araştırmaya, geliştirmeye öncelik tanıdık. Ülkemizde 20 yılda adeta sıfırdan bir yenilikçilik ekosistemi kurduk.
Dünyada nereye giderseniz, gidin Türk markalarıyla karşılaşacaksınız. İnşallah TOGG’da önümüzdeki dönemde prestijli bir Türk markası olarak dünyanın birçok ülkesinde yolları süsleyecektir. Avrupa’nın bir numaralı ticari araç üreticisi olan Türkiye, dünyanın sayısı otomotiv ihracatçılarından da biridir. Buna rağmen yerli ve milli bir otomobil markasına sahip olmamak, milletçe yüreğimizi hep sızlatıyordu. Artık milli bir otomobil markası çıkarmanın vaktidir dediğimizde, milletimiz de bu özlem ve coşkuyla yanımızda yer aldı.
Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu, öylesine tutku ki baş harflerin oluşan TOGG, markanın da ismi olarak gönüllerdeki yerini aldı. Bugün banttan indirdiğimiz aracın ilk tanıtımında, ‘Hani bunun fabrikası nerede?’ diyerek kendi akıllarınca alay edenler vardı. Burada. İşte buyurun fabrika burada. Salgın şartlarına rağmen rekor hızla inşa edilen TOGG Gemlik Tesisi, 1,2 milyon metrekare arazi üzerinde 230 bin metrekare kapalı alana sahip bir eser olarak işte burada.
Bu tesiste araştırma- geliştirme merkezi, tasarım, prototip geliştirme ve test merkezi, strateji ve yönetim merkezi var. Test pisti de var. Burada otomobil üretmek için ihtiyaç duyulan her şey var. TOGG Gemlik Kampüsü tam kapasiteye ulaştığında burada her yıl 175 bin araç üretilirken, 4 bin 300 kişiye doğrudan, 20 bin kişiye dolaylı istihdam sağlanacaktır. Burada 2030’a kadar üretilecek 1 milyon araçla, milli gelirimize 50 milyon dolardan cari açığın azaltılmasına 7 milyar dolardan fazla katkı sağlayacağız.
TOGG’un onaylı ilk seri üretim aracını satın alma siparişimi buradan firmamıza tekrar iletiyorum. Milletimin TOGG’a büyük teveccüh göstereceğinden şüphe duymuyorum. Buradan tüm kamu ve özel sektör bankalarımızın yöneticilerine vatandaşımızın TOGG’u satın alabilmesi için ellerini taşın altına koyma çağrısında bulunuyorum. Bu araca Türkiye’nin otomobili diyoruz, öyleyse hep birlikte bunun gereğini yapalım.
TOGG, lityum iyon bataryaların ülkemizde üretimi noktasında dünyanın önde gelen şirketlerinden biriyle anlaştı. TOGG Tesisi’nin yanında 609 bin metrekarelik arazide inşa edilecek, batarya fabrikasının temelini yakında atıyoruz. Biz bu yola çıkarken Türkiye elektrikli araçların üretim üssü olacak demiştik. TOGG, işte bu hedefe giden yolda lokomotiflik yapıyor. Elektrikli araç yatırımları konusunda global firmaların ülkemize yoğun bir ilgisi var.
81 ilin tamamında bin 500’ün üzerinde hızlı şarj ünitesi kuracak bir projeyi hayata geçiriyoruz. Bu çerçevede 54 şirkete elektrikli araç şarj istasyonu işletme lisansı verdik. TOGG’da kendi markası Trugo’yla 81 ilimizdeki 600’den fazla nokta da bin adet hızlı şarj cihazını hizmete sunuyor.
Bugün seri üretim bandından çıkan araçların, test ve sertifikasyon süreçleri hemen başlıyor. TOGG, Avrupa yollarının tozunu da attıracağı için o pazarlarda aranan teknik yeterlilik belgesine sahip olacak. TOGG’u inşallah 2023’ün ilk çeyreğinin sonunda yollarımızda göreceğiz.
Yeni nesil bir girişim olan TOGG, aracısız bir şekilde vatandaşlarımızla buluşacak. Tıpkı yeni nesil araç üreticileri gibi TOGG’da satış işini dijital ve fiziksel deneyimi birleştirerek çözmeye karar verdi. Vatandaşlarımız, TOGG siparişlerini şubatta başlayacak ön satışla birlikte verebilecekler. Ön satış ve sipariş şartları vakti geldiğinde şirket tarafından açıklanacaktır.
TOGG’un fiyatının piyasa şartlarında rekabetçiliğini sağlayacak şekilde tespit edileceğine baba yiğitlerle birlikte karar vereceğiz. Önümüzdeki senenin mart ayı sonunda pazara çıkacak bir ürünün bugünden ilanı zaten hem doğru hem de mümkün değildir. Ön satışın başlayacağı şubat ayında, TOGG’un fiyatı da açıklanacaktır.
Açılışını yaptığımız TOGG Gemlik Tesisi’nin tekrar ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu projenin gerçeğe dönüşmesinde emeği ve katkısı olan herkese şahsım, milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Yolun açık olsun, tekerine taş değmesin TOGG.”
Hibya Haber Ajansı