Çocuklara hayvanlar nasıl öğretilir? Hayvanları tanıyalım / Haberin Peşinde Urfa
Kişisel gelişim bakımından oldukça önemli bir kazanım olmasının yanı sıra çocuğun iç ve dış dünya arasındaki bağının sağlanmasına yardımcı olan hayvan sevgisi, erken dönemde çocuklara aşılanmalıdır. Peki çocuklara hayvanları nasıl sevdiririz, hayvan korkusu çocuklarda nasıl yenilir? Küçük yaştaki çocuğunuzu hayvanlarla tanıştırabileceğiniz yöntemler…
Kişisel gelişim bakımından oldukça önemli bir kazanım olmasının yanı sıra çocuğun iç ve dış dünya arasındaki bağının sağlanmasına yardımcı olan hayvan sevgisi, erken dönemde çocuklara aşılanmalıdır. Peki çocuklara hayvanları nasıl sevdiririz, hayvan korkusu çocuklarda nasıl yenilir? Küçük yaştaki çocuğunuzu hayvanlarla tanıştırabileceğiniz yöntemler…
Gündelik yaşantımıza baktığımızda yaygın olarak görülen kedi-köpek korkusu, günlük yaşam standartlarını olumsuz etkileyen faktörlerin en başında geliyor. Genelleyecek olursak hayvanlara karşı oluşan bu korku çeşitleri, anne babalardan sonra direkt olarak çocuklara geçiyor. En temel sebebi ise çocukların, kendilerine rol model olarak aldıkları ebeveynlerinden gördükleri davranış ve tutumlardır. Dolayısıyla önce anne ve baba kendisini düzeltmeli sonra çocuklarının da hayvandan korkmasını önlemeli hatta onları kendilerine sevdirmelidir. Çocuğun kişisel gelişimine katkı sağlayan ve sosyalleşmesine ön ayak olan hayvanları çocuklara sevdirebilmek için yaş düzeyine göre etkinlikler düzenlenebilir ya da oyunlar oynanabilir. Peki çocuklara erken yaşta hayvan sevgisi nasıl kazandırılır? İşte aileler tarafından eğlenceli yöntemlerle izlenebilecek adımlar…
HAYVANLARI YEDİKLERİ YİYECEĞE GÖRE TANITMA
Çocuğunuzun ilgisini çekeceğini düşündüğünüz hayvanların nasıl beslendiklerini göz önünde bulundurarak, şekil ve yiyecekler yoluyla hayvanları öğretebilirsiniz.
Kuşları öğretmek için kabak çekirdeği, maymunlar için muz ve tavşanlar için havuç örneğini verebilirsiniz. Bu esnada hangi hayvanın hangi besinle yiyeceği ediğini tahmin etmesini isteyerek oyun oynayabilirsiniz.
HAYVANLARIN ÇIKARDIĞI SESLERİ TAKLİT ETME
Sokakta yürürken rastladığımız örneklerden başlayarak hayvanları çıkardıkları seslere göre sınıflandırabilirsiniz. (Kedi, köpek, kuş, tavuk, horoz vs.) Dışarıdan bakıldığında komik bir durum gibi gelen ancak çocuğunuzun hayvanlarla olan iletişimini arttırmak için oldukça etkili olan bu yöntem, kişisel gelişimlerine yardımcı olarak taklit becerilerini de kazandıracak.
HAYVANAT BAHÇESİ TASARLAMA
Çocuğun bulunduğu her evde muhakkak bulunan peluş hayvanları bir köşede biriktiriyorsanız artık bunları kullanmanın zamanı geldi! Süs köşesinde duracağına tüm hayvanları toplayıp onlar için çocuğunuzla hayvanat bahçesi yapmaya ne dersiniz?
Cevabınız evet ise oluşturacağınız oyun alanı için mavi kağıtlar keserek, hayali su birikintileri oluşturabilir ve denizde yaşayan canlıları balık, balina gibi hayvanları gruplayabilirsiniz. Hayal gücüne bağlı yeşil kağıtlarda ormanlık alana yaşayan hayvanları da yerleştirerek örneği çoğaltabilirsiniz.
İHTİYAÇLARA KARŞILIK YARDIM YOLUYLA HAYVAN SEVGİSİ AŞILAMA
Soğuyan kış günlerinde dışarıda kalan hayvanları yağmur ve rüzgardan korumak için küçük bir barınak yapabilirsiniz. Örneği karton kutudan yapabileceğiniz kedi evi için çocuğunuzdan yardım isteyebilir ve bunu neden yaptığınızı onlara anlatabilirsiniz. Böylelikle çocuğunuzda yardımseverlik duygusu da gelişecektir.
HAYVANLARIN ÇOCUK GELİŞİMİNE KATKILARI NELER?
– Hayvanlardan uzak kalan çocuklara göre daha çabuk sosyalleşirler.
– Özellikle de evcil hayvanın bulunduğu yerdeki çocuklarda sahiplenme duygusu gelişir.
– Sorumluluk sahibi olarak beslenme ve bakım ihtiyaçlarının yapılması gerektiğinin bilincindedirler.
– Empati yeteneği gelişerek sevme ve sevilme ihtiyaçları giderilir.
– Başlangıçta korksalar bile alıştıktan sonra kendilerine ait özgüvenleri oluşur.
– Paylaşmayı öğrenirler.
hayvan korkusu nasıl yenilir,çocuklara hayvanları tanıtmak,çocuklara hayvanlar nasıl sevdirilir,hayvan sesleri,hayvanları tanıtma,hayvanları öğrenelim