Cittaslow Metropol’de İzmir Paris’e örnek olacak

cittaslow-metropolde-izmir-parise-ornek-olacak-6xQnt3Hs.jpg

Cittaslow Metropol’de İzmir Paris’e örnek olacak / Haberin Peşinde Urfa

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in girişimiyle dünyanın ilk Cittaslow Metropol unvanı için pilot kent ilan edilen İzmir’de çalışmalar sürüyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in girişimiyle dünyanın ilk Cittaslow Metropol unvanı için pilot kent ilan edilen İzmir’de çalışmalar sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, hem Terra Madre Anadolu Fuarı hem de Cittaslow Başkanlık Konseyi toplantısı için İzmir’de bulunan Uluslararası Cittaslow Birliği Başkanı Mauro Migliorini, Genel Sekreteri Pier Giorgio Oliveti ve komite üyelerine “Sakin Metropol” ana projesi kapsamındaki “Sakin Mahalle” projesi için pilot bölge seçilen Karşıyaka Demirköprü Mahallesi’ndeki çalışmaları yerinde anlattı. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın da katıldığı teknik gezinin ardından basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında Başkan Tunç Soyer, Cittaslow hareketini “İyilik arayışının vücut bulduğu kentler ağı” sözleriyle tanımladı. Başkan Soyer, “Cittaslow hareketinin iki temel hedefi var. Biri doğa ve birbirimizle uyum. Diğeri de tarihimize ve geleceğimize sahip çıkmak. O nedenle bu arayışın iyiye, güzele doğru arayışın belki de vücut bulduğu en önemli platformlardan biri. Bu bir yavaş devrim. Sindire sindire yürüyen, insanların iyiliğinden başka bir derdi olmayan bir devrim. Seferihisar Belediye Başkanlığını yaparken bu hayalin peşinden koşmaya başladım. Seferihisar’ı Cittaslow ağı ile buluşturduktan sonra ‘Acaba bunu büyükşehirlerde nasıl uygularım’ diye düşündüm. Ve çalışmaya başladık.” dedi.

Cittaslow Uluslararası Birlik Başkan Vekili Jacek Kostka, İzmir’i çok güzel bulduğunu belirterek, “Cittaslow projesi üzerinde çalışmak muhteşem. En düşük gelir grubundan en yüksek gelir grubuna kadar bütün yurttaşların ihtiyaçlarını bulmak, bunu araştırmak ve gereğini yapmak son derece önemli. Burada bunun yapıldığını görüyoruz. Şehir insanlardan oluşur. Halk da Cittaslow hareketinin temelini oluşturur. Başarınızın devamını diliyorum” dedi.

Cittaslow Uluslararası Birlik Genel Sekreteri Pier Giorgio Oliveti ise, “Yalnızca sizin için değil bizim için de çok önemli bir gün. Bu projenin sonlandığı bir gün değil. Aslında bir başlangıç. Demirköprü için güzel bir başlangıç. Bununla gurur duyuyoruz. Bu proje yalnızca sizin için değil Cittaslow ağı için, gezegenimiz yani hepimiz için çok önemli bir proje. Cittaslow yavaş bir değişim, yavaş bir devrim anlamına geliyor. Yaşadığımız krizlerin her birini her gün günlük hayatımızda hissettiğimiz krizlere karşı ilk bakışta dikkat çekmese de çözüm önerisi olarak karşımıza çıkıyor. Şu an sakin bir mekandayız. Bunun bir felsefesi var fakat büyük bir kısmı da bu işin eylemden geçiyor. Bu felsefeyi hayata geçirmekten geçiyor. Devamını bekliyoruz. Cittaslow ailesine hoş geldiniz diyorum” dedi.

Hedef bireyin ön planda olduğu ve yaşanabilir çevreler inşa etmek
Cittaslow Uluslararası Birlik Başkanı Mauro Migliorini, İzmir’deki çalışmalar esnasında Türkçe, İngilizce, İtalyanca, Kore dilinde konuşanların olduğunu, bunun da Cittaslow’un zenginliğini yansıttığını ifade etti. Mauro Migliorini şunları söyledi: “Bu nokta özelikle Cittaslow hareketinin taşıyıcı kolonu olarak değerlendirmeli. İki yıl kadar önce bu hareketi başlattık. Amacımız küçük şehirlerin idarecileri, belediye başkanları olarak yaşadığımız deneyimleri metropollere de aktarmak. Bizim yapmaya çalıştığımız, bizim idari görevlerimizle vatandaşların beklentileri arasında köprü kurmak. Onlarla doğrudan ilişki kurmak çünkü yurttaş, birey Cittaslow hareketinin temel direğini oluşturuyor. Temel hedefimiz bireyin ön planda olduğu ve yaşanabilir çevreler inşa etmek.”

“İnsanların burada sakin bir hayat sürdüğünü gördük”
Cittaslow Uluslararası Birlik Başkan Yardımcısı Dehyun Sohn da proje kapsamındaki ziyaretlerinin ardından izlenimlerini paylaştı. Sohn, “Cittaslow normalde küçük şehirler için geçerli olan bir kavram ama burada metropol uygulamasını görüyoruz. Bu çok önemli bir nokta. Son derece zor bir iş ama büyük bir dönüşüme yol açabilecek bir süreç” dedi. Deniz kenarında bisiklet ve yürüyüş yollarının olmasının kendilerini şaşırttığını ifade eden Sohn, “Şehir merkezinde sakin bir hayat sürmenin mümkün olduğunu gördük. Kore’nin Busan şehrinde de İzmir’i örnek alarak bunu uygulamaya koymak istiyoruz.”
Başkan Soyer dün de “Sakin Mahalle” projesinin diğer pilot mahallesi Konak Pazaryeri’ndeki çalışmaları anlatmıştı.
Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version