Çinli araştırmacılar, kendi kendini yenileyen kumaş geliştirdi / Haberin Peşinde Urfa
Çinli bilim insanları, yapay uzuvları veya dış iskeletleri kontrol etmeye yardımcı olan giyilebilir cihazlara dönüştürülebilen, bakteriler tarafından desteklenen esnek, hızlı kendi kendini iyileştiren bir malzeme geliştirdi.
Nature Chemical Biology dergisinde yayımlanan çalışma, araştırmacıların hidrosol benzeri bir kumaş yapmak için iki tür mühendislik bakterisini belirli oranlarda birleştirdiğini gördü. Çin Bilimler Akademisi bünyesindeki Shenzhen ileri teknoloji enstitülerinden araştırmacılar, bir bakterinin zarına bir antijen parçası ve diğerine bir antikor parçası tutturdu.
Çalışmaya göre, antijen ve antikor fragmanları birbirine yapışarak kumaşın yırtıldığında hızlı bir şekilde kendi kendine iyileşmesini sağlıyor. Malzemenin hızlı geri kazanım yeteneğinden yararlanan araştırma grubu, insan vücudundan biyoelektrik veya biyomekanik sinyalleri algılayabilen giyilebilir sensörler yarattı.
Çalışma, gerilebilir kumaşın elektriksel iletkenliğinin, tekrarlanan germe veya bükme yoluyla sabit kaldığını, böylece kaslardan gelen elektrik sinyallerini doğru bir şekilde yakalayabildiğini ve kullanıcının hareket niyetlerini anında değerlendirebildiğini gösterdi.
Çalışmaya göre, malzemeye dayalı giyilebilir cihazlar, yapay uzuvları veya dış iskeletleri geleneksel sensörlerden daha etkili bir şekilde kontrol edebiliyor. Bilim insanları, ayrıca bakterileri belirli katalizörlerle tasarladı ve bu da materyali pestisitleri düşük toksik kimyasallara indirgeyebilecek hale getirdi.
çin, TEKNOLOJİ, kumaş, TEKNOLOJİ Haberleri