Çin’in uzay teleskobu, Hubble’den 350 kat daha geniş bir perspektife sahip

cinin-uzay-teleskobu-hubbleden-350-kat-daha-genis-bir-perspektife-sahip-D8w9r1K7.jpg

Çin’in uzay teleskobu, Hubble’den 350 kat daha geniş bir perspektife sahip / Haberin Peşinde Urfa

Çinli gökbilimciler, gelecekte Çin uzay istasyonuyla aynı yörüngeye oturacak olan gökyüzü tarama teleskobunun bir amiral uzay astronomi tesisi olacağını kaydetti.

Çinli gökbilimciler, gelecekte Çin uzay istasyonuyla aynı yörüngeye oturacak olan gökyüzü tarama teleskobunun bir amiral uzay astronomi tesisi olacağını kaydetti.

Çin Bilimler Akademisi Ulusal Astronomi Gözlemevi Müdür Yardımcısı Liu Jifeng, 2023 yılında fırlatılması beklenen Çin uzay istasyonu teleskobunun yaklaşık bir otobüs büyüklüğü ve iki metrelik çapıyla ABD Hubble uzay teleskobunun çapıyla karşılaştırılabilir ancak görüş açısının Hubble’dan 350 kat daha geniş olacağını ifade etti. 

Çin Uzay İstasyonu Teleskobu’nun bilim adamı Li Ran, Hubble teleskobunun görüş açısının elimiz düz olduğunda bir tırnağın boyutunun yaklaşık 1/100’ü kadar olduğunu ve 30 yıldır evreni gözlemleyen Hubble’nin tüm verilerinin gece gökyüzünün yalnızca küçük bir parçasını kapsadığını kaydetti.

Li Ran, Çin Uzay İstasyonu Teleskobu gökyüzü tarama modülünün ana odak düzleminin 30 dedektörden oluşacağını ve her birinin Hubble’nin dedektöründen daha büyük ve daha fazla piksele sahip olacağını söyledi. Li Ran, Çin Uzay İstasyonu Teleskobu’nun hizmete girdikten sonra uzaydaki en büyük kamera olacağını dile getirdi.

Li Ran, teleskobun “Karanlık madde ve karanlık enerji nedir?” ve “Galaksiler nasıl evrimleşir?” gibi evrenin en temel sorularını yanıtlamaya yardımcı olacağını ve gece gökyüzü alanının yüzde 40’ından fazlasının fotoğraflarını çekeceğini belirtti.

Çin Uzay İstasyonu Teleskobu’nun araştırma optik tesisinden sorumlu bilim adamı Zhan Hu, teleskobun uzay istasyonu ile aynı yörüngede bağımsız olarak faaliyete geçeceğini ve kendi yakıtını taşıyıp gerektiğinde ikmal, bakım ve ekipman yenileme için uzay istasyonuna yanaşabileceğini ifade etti. Zhan Hu, teleskobun planlanan görev ömrünün 10 yıl olduğunu sözlerine ekledi. 

Teleskobun Samanyolu’nun doğru bir toz haritasını çizebileceğini, süper kütleli kara deliğin maddeyi nasıl yuttuğunu gözlemleyebileceğini ve soluk ötegezegenleri fotoğraflayabileceğini belirten Zhan Hu, muhtemelen yeni ve özel gökcisimlerinin keşfedileceğine dikkat çekti.

Li Ran ayrıca şu ifadeleri kullandı:

“Çin’in teleskobu Güneş sistemindeki büyük gezegenleri de gözlemleyebilecek. Örneğin Uranüs henüz yörüngedeki bir sonda tarafından gözlemlenmedi. Hubble Uranüs’ü uzun yıllardır izledi, ancak Çin Uzay İstasyonu Teleskobu fırlatıldıktan sonra Hubble teleskobu artık çalışmayabilir, bu nedenle insanlar Uranüs’ün tam bir yörünge döngüsünde nasıl hareket ettiğini bilmek isterse, Çin bu alanda katkıda bulunabilecek.”

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version