Çin’in Ar-Ge harcamaları bu yıl 435 milyar doları aşacak / Haberin Peşinde Urfa
Çin’de Ar-Ge yatırımları son yıllarda gittikçe artarken, toplam Ar-Ge yatırımının bu yıl 3 trilyon yuanı (yaklaşık 435 milyar dolar) aşması bekleniyor.
Çin’de Ar-Ge yatırımları son yıllarda gittikçe artarken, toplam Ar-Ge yatırımının bu yıl 3 trilyon yuanı (yaklaşık 435 milyar dolar) aşması bekleniyor. Çin Ulusal İstatistik Bürosu, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamaya göre, son 10 yılda Çin’in Ar-Ge harcamaları hızlı büyüme eğilimini sürdürdü.
Çin’de Ar-Ge yatırımları 2012 yılında ilk defa 1 trilyon yuanı, 2019 yılında ise 2 trilyon yuanı geçerken, geçen yıl 2 trilyon 800 milyar yuana çıkarak rekor seviyeye ulaştı. Ar-Ge harcamalarının 2022 sonu itibarıyla 3 trilyon yuanı aşması bekleniyor.
Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun açıkladığı verilere göre, Çin’de geçen yıl Ar-Ge yatırımları önceki yıla göre yüzde 14,6 artarak 2 trilyon 800 milyar yuana ulaştı. Böylece Çin’in Ar-Ge yatırımlarında art arda altı yıldır yükseliş görüldü. Verilere göre, geçen yıl Çin’in temel araştırmalar için ayırdığı bütçe ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 23,9 artarak 181 milyar 700 milyon yuana ulaştı.
Çin, şu an toplam Ar-Ge yatırımı açısından dünyada ikinci sırada yer alıyor. 2016-2021 yılları arasında Ar-Ge’ye yönelik harcamalarda yıllık ortalama yüzde 12,3’lük artışla, ABD (yüzde 7,8) Japonya (yüzde 1), Almanya (yüzde 3,5) ve Güney Kore’yi (yüzde 7,6) geride bıraktı.
İşletmelerin yatırımları önemli rol oynuyor
Veriler, ayrıca işletmelerin Ar-Ge’ye yaptığı harcamaların ulusal toplamın yüzde 76,9’una tekabül ettiğini gösterdi. İşletmelerin Ar-Ge yatırımlarının toplama oranı açısından Çin, dünya ikinciliğini koruyor.
Bunun yanında, Çin borsasındaki şirketler de yakın tarihte altı aylık raporlarını açıkladı. Şirketlerin 125’i raporlarında Ar-Ge harcamalarını bildirirken, söz konusu şirketlerin yılın ilk yarısında Ar-Ge harcamaları geçen yılın ayın dönemine göre yüzde 32,23 yükselerek toplam 11 milyar 600 milyon yuana ulaştı.
Uzmanlar, bu durumun arkasında iki önemli faktörün bulunduğuna işaret ediyor. İlk olarak, son yıllarda Çin hükümeti, işletmeleri Ar-Ge yatırımlarını artırmaya teşvik etmek üzere vergi indirimi, özel fon ve özel finansal hizmet gibi tedbirler aldı. İkinci olarak, bilimsel ve teknolojik inovasyonun, işletmelerin rekabet gücünü ve kârlılığını artıran temel faktörlerden biri olduğu geniş kabul görmeye başladı. Farklı sektörlerde rekabetin gittikçe şiddetlenmesiyle birlikte, işletmeler de Ar-Ge’ye ayırdıkları yatırımların miktarını sürekli artırarak teknolojik üstünlük arayışını güçlendirdi.
Sektörel bazda bakıldığında ise biyotıp, bilgisayar, mekanik donanım, temel kimya endüstrisi ve elektronik sektörlerindeki Ar-Ge harcamalarının nispeten yüksek olması dikkat çekiyor.
Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı