Çin’den Asya ülkeleriyle işbirliği ve bölgesel barış vurgusu

cinden-asya-ulkeleriyle-isbirligi-ve-bolgesel-baris-vurgusu-UidZ9m5C.jpg

Çin’den Asya ülkeleriyle işbirliği ve bölgesel barış vurgusu / Haberin Peşinde Urfa

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi dün Çin’in merkezi medya kuruluşlarına özel röportaj verdi.

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi dün Çin’in merkezi medya kuruluşlarına özel röportaj verdi.

Özel röportajda Çin ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) arasındaki ilişkileri değerlendiren Wang Yi, COVID-19 salgınının yeniden şiddetlendiği, küresel ekonomide gerileme baskısının arttığı, Soğuk Savaş zihniyetiyle bloklaşma  eğiliminin yeniden baş gösterdiği bir dönemde, Çin ve ASEAN ülkeleri dışişleri bakanlarının Kamboçya’nın başkenti Phnom Penh’de bir araya gelerek, barışın sağlanması, gelişimin hızlandırılması ve istikrarın korunması yönünde ortak ses çıkardıklarını, bunun Çin ve ASEAN’in küresel adaleti koruma kararlılığını gösterdiği gibi, yıl içerisinde Doğu Asya İşbirliği Zirvesi’ne siyasi hazırlık sağladığını vurguladı.

Bu yılın ilk yarısında Çin’in ASEAN ile yaptığı ticaretin yüzde 11.5 oranında artarak, 450 milyar ABD Doları’nı bulduğuna dikkat çeken Wang Yi, Çin’in ASEAN ülkelerinden 21 milyar dolar tutarında tarımsal ürün ithal ettiğini, Çin ve ASEAN arasında aşı Ar-Ge çalışmalarınının da istikrarlı şekilde yürütüldüğünü belirtti. Wang Yi, Çin-ASEAN işbirliğinin Asya-Pasifik bölgesinde yer alan ülkelere başarılı bir örnek teşkil ettiğine işaret etti.

Wang Yi, Çin-ASEAN kapsamlı stratejik ortaklık eylem planının kesinleştirildiği ve bunun önümüzdeki günlerde tarafların işbirliğine yön vereceğini kaydetti.  

Çin’den Güney Kore ile işbirliği vurgusu

Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin ile Çin’in Qingdao kentinde görüştüğünü hatırlatan Wang Yi, Çin ve Güney Kore’nin (Kore Cumhuriyeti) birbirinin yakın komşusu ve ortağı olduğuna dikkat çekti.

Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin’in iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yıldönümü öncesinde gerçekleştiği bu ziyaretin, aynı zamanda Güney Kore’nin yeni yönetiminin Çin’e yaptığı ilk üst düzey ziyaret niteliğinde olduğunu söyledi.

Wang Yi, iki tarafın kapsamlı, açık ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiğini ve birçok konuda fikir birliğine vardıklarını kaydetti.

Wang Yi, iki tarafın siyasi ve diplomatik iletişimi ve pragmatik işbirliğini güçlendirmeye, ikili ilişkilerin geleceğine odaklanan ortak eylem planını oluşturmaya, dışişleri bakanlıkları arasında üst düzey stratejik diyalog ve diplomatik güvenlik konusunda “2+2” diyaloğunu düzenlemeye ve Çin-Güney Kore ilişkilerinin gelecekteki gelişimi için ortak çaba harcamaya hazır olduklarını belirtti.

Wang Yi, iki tarafın serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin ikinci aşamasını hızlandırma, ticareti serbestleştirme ve yatırımı kolaylaştırma düzeyini iyileştirme konusunda anlaştığını, Çin-Güney Kore Kültürel Yılları ile ilgili etkinlikleri düzenleyeceğini ve kültür, medya gibi alanlardaki işbirliğini genişletmeye istekli olduğunu bildirdi.

İki tarafın ABD’nin Güney Kore’ye Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunma (THAAD) sistemini konuşlandırması konusunda bir kez daha fikir alışverişinde bulunduğu ve birbirlerinin meşru güvenlik endişelerine önem vermeleri ve THAAD sisteminin ikili ilişkileri etkileyen bir engel haline getirmemesi için uygun bir şekilde ele alacağını kabul ettiği belirtildi.

Tek Çin ilkesi dünya genelinden büyük destek alıyor

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Taiwan ziyareti hakkında yaptığı açıklamada, “Pelosi Taiwan ziyaretiyle Çin’e siyasi provakasyon yaptı ve Taiwan Boğazı’nda gerginliği artırdı. Phnom Penh kentinde düzenlenen uluslararası toplantıda, Pelosi’nin Taiwan ziyareti hakkında açıklamalarda bulunduk, Çin’e yönelik mesnetsiz suçlamalara karşılık verdik, ülkenin egemenliği ve meşru haklarını koruduk.” ifadelerini kullandı.

Wang açıklamasında, “Pelosi 2 Ağustos’ta Taiwan’ı ziyaret ederken, Çin heyeti Phnom Penh kentine ulaştı. ABD tarafı Pelosi’nin Taiwan ziyareti için birçok sahte bilgiler açıkladı. Phnom Penh kentinde düzenlenen toplantılarda, Pelosi’nin Taiwan ziyaretinin Tek Çin ilkesine aykırı olduğu, Çin’in egemenliğini ihlal ettiği ve uluslararası ilişkilerin temel kuralını zedelediğine işaret ettik. Taiwan konusundaki taahhütlerini yerine getirmeyen ve provokasyon yapmak isteyen ABD itibar kaybetti. ABD’nin 1 milyar 400 milyon Çin vatandaşının düşmanı haline gelirse, bu iyi bir sonuç olmaz.” ifadelerini kullandı.

Rusya, Kamboçya, Türkiye, Malezya, Vietnam, Singapur ve Yeni Zelanda dahil birçok ülke toplantıda Tek Çin ilkesine destek verdiklerini ifade etti.  

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Exit mobile version