Çin’de salgınla mücadelede gözle görülür neticeler elde edildi / Haberin Peşinde Urfa
2020’de COVID-19 salgınının meydana gelmesinden bu yana Çin hükümeti tarafından alınan hızlı, bilimsel ve etkili önleme ve kontrol tedbirleri sayesinde, ülke genelinde yüzü geçen toplu salgın önlendi. Çin’de ekonomi büyürken halkın ca
2020’de Covid-19 salgınının meydana gelmesinden bu yana Çin hükümeti tarafından alınan hızlı, bilimsel ve etkili önleme ve kontrol tedbirleri sayesinde, ülke genelinde yüzü geçen toplu salgın önlendi. Çin’de ekonomi büyürken halkın can güvenliği korundu.
Çin, geçen üç yılda 5 küresel salgın dalgası ile başarıyla mücadele etti
Geçtiğimiz üç yılda, Çin hükümeti yüzden fazla toplu salgını kontrol altına aldı ve 5 küresel salgın dalgasını başarıyla engelledi. Çin’de Covid-19 salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin ve hastaneye kaldırılanların sayısı küresel ortalama kişi sayısından çok düşük. Pandemi döneminde dünyanın en düşük Covid-19 enfeksiyon oranı ve ölüm oranı Çin’de kaydedildi.
Halkın can güvenliği ve sağlığı güvence altına alındı
Halkın can güvenliğini ve sağlığını korumak, Çin’de salgının önleme ve kontrolünün temel amacı. Çin’de nüfusun yaşlılık oranının artması, dengesiz bölgesel kalkınma ve tıbbi kaynakların yetersizliği gibi nedenlerle ülkede büyük ölçekli enfeksiyon halkın can güvenliğini ciddi bir şekilde etkileyecek. Çin hükümetinin salgınla mücadele tedbirleri, halkın sağlığını korumanın yanı sıra, salgının ekonomik ve toplumsal kalkınmaya yol açtığı etkileri son derece azalttı.
Geçtiğimiz üç yılda ülke genelinde Covid-19 aşılama oranı yüzde 90’ı geçti.
Salgın döneminde Çinlilerin yaş ortalaması sürekli olarak yükseldi. 2020’de Çin’de ortalama yaşam süresi 77,93, 2021’de 78,2 yıl üzeri oldu.
Bilimsel ve kesin önleme ve kontrol tedbirleri
Gerçekler, Çin’in salgını önleme ve kontrol tedbirlerinin bilimsel olduğunu tasdik etti. Çin, virüs varyantlarını yakından takip etmenin yanı sıra, aşılar, ilaçlar ve tedavi yeteneklerini aktif olarak geliştirdi. Geçtiğimiz üç yılda, Çin art arda 9 önleme ve kontrol planı yayımlandı. Çin, istikrarlı strateji ve esnek tedbirlerle salgının önüne geçti.
Aynı zamanda halkın sağlık bilinci gözle görülür bir şekilde güçlendi.
COVID-19’a karşı Çin bitkisel tıbbı ve Batılı tıbbını birleştiren yeni tedaviler geliştirildi. Aralık 2022 itibarıyla ülke genelinde Çin tıbbı ile tedavi edilen vaka sayısı 60 bini geçti.
Pandemi döneminde Çin ekonomisinin büyümesi küresel ekonominin canlanmasına katkı yaptı
COVID-19 virüsüne rağmen 2020’de Çin ekonomisi önceki yıla göre yüzde 2,3 oranında büyüme gösterdi. Çin aynı zamanda dünyanın ana ekonomileri arasında ekonomisi büyüyen tek ülke oldu.
2021’de Çin’de gayrı safi yurt içi hasıla (GSYH) yüzde 8,1 büyüdü. 2021’de kişi başına düşen GSYH ise 12 bin dolara ulaştı. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin ekonomisinin büyümesi küresel ekonominin canlanması için olumlu katkıda bulundu.
Sosyalist sisteminin üstünlüğü ve halkların dayanışması gösterildi
COVID-19 salgının meydana gelmesinden bu yana, Çin’in farklı yerlerinde salgınla mücadele tedbirleri hızla hayata geçirilirken inanılmaz “Çin hızı” dünyanın dikkatini çekti.
Salgının patlamasının ilk döneminde, Çin bir ayda salgının yayılmasını engelledi, iki ayda günlük yeni tespit edilen vaka sayısını iki hanede tuttu, üç ayda Wuhan kentindeki salgının önüne geçti.
Çin’in farklı eyaletlerinden gelen 40 binden fazla sağlık personeli Wuhan kentine gönderildi. Wuhan kentinde vakaların tedavi oranı yüzde 94’ü geçti.
Çin halkının ortak çabasıyla Huoshenshan Hastanesi 10 günde inşa edildi. Diğer yandan, dünyanın çeşitli ülkelerinde bulunan 1 milyondan fazla Çinli öğrenci, büyükelçiliklerden virüsü önleyen “sağlık paketi” aldı.
Salgınla mücadelede Çin, küresel kamu sağlığının korunması için çaba gösterdi. Çin’in salgını başarıyla kontrol altına alması, sosyalist sistemin üstünlüğünü ve halkın gücünü gösterdi.
Dünya ülkelerine yardım eli uzatarak insanlığın kader ortaklığını kuruyor
Pandeminin dünya genelinde yayıldığı üç yılda Çin, 120’yi geçen ülkeye ve uluslararası örgüte 2.2 milyar doz Covid-19 aşısı sağladı. 34 ülkeye tıbbi uzman ekiplerini gönderen Çin, 150’den fazla ülkeye ve 15 uluslararası kuruluşa salgınla mücadele malzemelerini sağladı. Çin büyük ülke olmanın sorumluğunu üstlendi.
Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı