Çin, dünyanın en derin yapay çukurunu açıyor / Haberin Peşinde Urfa
Çin, uzaydan sonra şimdi de dünyanın derinliklerini keşfe çıktı. Bunun için de, yeryüzünde 10 bin metrelik yani 10 kilometrelik bir delik kazmaya başladı. 82 metre boyundaki dev bir delgi makinesi, kuzeybatı Çin’de yer alan Xinjiang Özerk Uygur Bölgesi’ndeki Taklamakan Çölü’nde çalışmaya başladı.
Çin, uzaydan sonra şimdi de dünyanın derinliklerini keşfe çıktı. Bunun için de, yeryüzünde 10 bin metrelik yani 10 kilometrelik bir delik kazmaya başladı. 82 metre boyundaki dev bir delgi makinesi, kuzeybatı Çin'de yer alan Xinjiang Özerk Uygur Bölgesi'ndeki Taklamakan Çölü’nde çalışmaya başladı. Bu dev çelik delme aracı, 1.5 yıldan daha kısa bir sürede 65 ila 145 milyon yaşındaki kayalara ulaşacak.
Söz konusu projenin bilimsel sorumlularından Hao Fang, öncelikli amacın mineral kaynakların belirlenmesi ve doğal afet risklerinin değerlendirilmesi olduğunu açıklıyor. Yeryüzünün bu kadar derinini kazmak, gezegenimizin jeolojik evrimine ilişkin değerli bilgilere ulaşılmasını ve dolayısıyla da bu bölgenin ve hatta Çin'in geçirdiği dönüşümlerin anlaşılmasını sağlayacak.
Bu delme işlemi, Xi Jinping tarafından 2021 yılında bir bilim insanları topluluğuna yapılmış konuşmada ilk kez açıklanan, yeryüzünün derinliklerini araştırma stratejisinin bir parçası. Çinli yöneticiler, petrol ve gaz gibi hidrokarbürler de dâhil olmak üzere ülkelerinde bulunan ve kullanıma tahsis edilebilir maden ve enerji kaynaklarının belirlenmesini istiyor.
Şimdilik bu işlem, Çin için sürecin başlangıcı. Açılacak delik, ülkenin en derin yapay çukuru olacak. Ancak dünya çapında ele alındığında, 12 bin 262 metre derine inen Rusya’daki SG-3 şimdilik insan tarafından açılmış en derin delik. Öyle ki, okyanusun en derin çukuru olan 10 bin 994 metrelik Mariana Çukuru daha derin. Ancak yine de insanlık şu anda dünyanın 6 bin 378 kilometre derinde olan merkezinden çok ama çok uzakta.
Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı