Çin Ankara Büyükelçisi Liu, Türk gazetecileri Xinjiang’a davet etti / Haberin Peşinde Urfa
Ankara’daki elçilik binasında basın toplantısı düzenleyen Çin Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, batı tarafından sürekli gündeme getirilen Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi konusunun, bölgede istikrarsızlık isteyen ABD’nin yalan söylemleriyl
Çin Ankara Büyükelçiliği, Ankara’daki elçilik binasında medya mensuplarına yemekli bir basın toplantısı düzenledi.
TRT, NTV, CNN Türk gibi haber kanallarının ilgi gösterdiği davette konuşan büyükelçi Liu Shaobin, batı tarafından sürekli gündeme getirilen Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi konusunda ortaya atılan iddiaların, bölgede istikrarsızlığı isteyen ABD’nin yalan söylemleriyle manipüle edildiğini söyledi.
Batının aslında bu konuyu kullanarak Çin’in iç işlerine karışmaya çalıştığını belirten Liu Shaobin, ülkesinin bu konudaki hassasiyetini en iyi Türkiye’nin anlayacağını da vurguladı.
Büyükelçi Liu, azınlık gruba karşı eşit olmayan politika uygulamadıklarını belirterek, ‘ Xinjiang’da bölücülük ve terörle mücadele ettik. Çin bundan etkilendi. Yasalara göre uluslararası toplumda herkesin uyguladığı ilkelere göre bu aşırıcılıkla mücadele yöntemlerini kullanıyoruz. Yaşam ve güvenlik hakkını savunuyoruz. 6 yıldır Xinjiang’da terör olayı ortaya çıkmadı. Vatandaşlar da daha mutlu ve güvenli hissediyorlar. Türkiye’de çalışmaya başlamadan önce sık sık Xinjiang’a gidiyordum. Orada bir sürü Uygur arkadaşım var. Dilleri ve dinleri korunuyor. ABD’nin Xinjiang’ı kullanarak Çin’i engelleme politikası olduğunu biliyoruz’ diye konuştu.
Türkiye ile ilişkilerini geliştirmek istediklerini kaydeden Liu, ‘ Xinjiang ile ilgili meselelerde her zaman açık ve şeffafız. Her ülkeden herkesin Xinjiang’ı ziyaret etmesini istiyoruz. Son yıllarda 100’den fazla ülkeden 2 binden fazla diplomat, yetkili, din adamı ve gazeteci Xinjiang’ı ziyaret etti. Xinjiang’da ortaya atılan iddialar bölgede istikrarsızlığı isteyen ABD’nin yalan söylemleriyle manipüle ediliyor. Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ndeki yaşamı yerinde görmeleri için Türk gazetecileri de Çin’e davet ediyoruz. Böylelikle medyada Çin konusunda yaşanan dezenformasyonun da önüne geçilir ve gerçek Xinjiang’ın nasıl olduğunu hissedebilirsiniz’ dedi.
Çin ile Türkiye arasında imzalanan suçlu iadesi anlaşmasına da değinen Büyükelçi Liu, Çin’de insan hakkı ihlali yaşandığı iddiasıyla Türkiye’ye sığınan Uygur Türkü kökenlilerin iadesi konusunda ise ‘Etnik grubu ya da inancı onu adaletten kaçıramaz’ diye konuştu.
Türkiye-Çin ilişkilerinin yeni sektörlerde iş birliği yapılarak gelişebileceğini vurgulayan Liu, ‘Dijital ekonomi gibi yeni sektörlerde iş birliği yapmalıyız. Çin, Türkiye’nin 2’nci büyük ticari ortağı ama ticaret hacmi çok az. Geçmişte savunma sanayinde de çok temasımız oldu. İki ilgili makam bu konuda iş birliği yapıp temasları sıklaştırabilir.’ dedi.
Covid önlemleriyle ilgili olarak da konuşan Büyükelçi Liu, Çin’de pandemi sürecinde uygulanan önlemlerle ölüm vakalarının çok sınırlı kaldığını söyledi. Ayrıca aşılama oranının şu an yüzde 90’dan fazla olduğunu ve 8 Ocak’tan sonra Çin’e girişlerde karantina zorunluluğunun da kalkmasıyla birlikte uluslararası seyahatlerin başlayacağını bildirdi.
Bu tarz medya buluşmalarını daha sık yapmak istediğini de vurgulayan büyükelçi, konuklarına Çin mutfağının lezzetli yemeklerinden ikram etti.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı